Boström, Gällstaö och Umeå

Hej Fredrik,

Här två Nykarlebystjärnor till din samling.

 

Den av Runar Renvall hänger nästgårds till dig, på Gällstaö, i Ekerö hos Gabriella och Henrik Boström. Vi fick den av mor/svärmor för en massa år sedan.

 

 

 

Nykarlebystjärna hos Gabriella och Henrik Boström, Ekerö.
Foto: Henrik Boström.


Den andra av Ann-Maj Smedman hänger på Haga i Umeå hos vår son Oskar Boström. Han fick den av sin mormor Danny för ett år sedan.
 

Nykarlebystjärna hos  Oskar Boström, Umeå.
Foto: Henrik Boström.Vilka är då vi. Jo, Gabriellas mor Danny Envik är Nykarlebybo med stort N, även om hon levt i Stockholm sedan 1958. Jag, Henrik, uppvuxen i Jakobstad, har min nykarlebyanknytning via mor, Alice Boström, född i Nykarleby. Hennes föräldrar var Evelina, f. Westerlund, och Anders W. Blomqvist. Hjalmar Blomqvist ute vid Andra Sjön var min mors äldsta bror och således är Mats Blomqvist som försett arkivet med en massa intressant min kusin. Hej Mats!
     Som ”Julles skäripojk” tillbringade jag väldigt mycken tid tillsammans med Julle Sund ute på Aspskär i mina yngre år. Till veckosluten var det skryt, ljug och bastubad hos Julle. Många av gubbarna på Torsön, Granskär och Aspskär kom på besök. Där var bl.a. Raoul Olson, Ernst Eng, Helge Solvin, Paul och Birger och Bruno Backlund, Julles svågrar Thor Blomqvist och Börje Wikström med sina söner samt Julles vän Gösta Malmberg från Jakobstad. Minst ett par gånger per sommar tittade även Torkel Rajander och barnmorskan Gerda Eklund in.
     Och så Erik Boman såklart, han, alltid på väg till eller från Tonskär, och som man på långt håll kände igen för han var den enda som alltid stod i båten.
     Och många många fler!

Julhälsningar 2007
Gabriella och Henrik Boström


Läs mer:
Innehållsförteckning till kapitlet Nykarlebystjärnan.
Tygmärke.
(Inf. 2007-12-24, rev. 2014-01-09 .)