Mer om

Bomans pepparkakor

 

Hej!

Kollade med Rabbe Storå hans minnen av kakorna och här har du hans beskrivning. Jag har inte lika bra minne av utseende, men Storås hörde till Bomans återkommande stamkunder. Det kan jag tillägga att Bomans nog bearbetade degen enbart med handkraft.

Lars

*       *       *

 

Hej Lars!

Kommer bra ihåg huru Bomans pepparkakor såg ut.

De var just som ni bakat pepparkaksformade och storleken är uppenbarligen också den rätta – normal storlek.

Degen kan ha varit något ljusare, de gräddade pepparkakorna var alldeles jämna utan upphöjningar samt i det närmaste lodräta kanter. Ej pösiga och så var de utomordentligt tunna och som sagt hade de en jämn färg utan variationer vilken avvek från det bruna mot något brungrått.

Pepparkakorna var så jämn kvalitet så man kan påstå att de var i total avsaknad av individuella drag – man skulle ha kunnat tro att de var resultatet av en maskinell process.

Av smaken kunde man sluta sig till att de var bakade på smör.

De smulade inte så de var kanske hållfasta. I alla fall levererades de välordnade i en kakask med lock. Kommer inte ihåg om de var radade på kant eller i staplar i asken. Trasiga pepparkakor har jag inget minne av.

Skulle tro att degen varit väl knådad och stått en tid (som väl brukas) förrän den kavlades ut. Smeten måst nog vara av ytterst jämn kvalitet, de saknade all tillstymmelse till mjölklimpar vilka sväller och missfärgar vid gräddningen. Det går förstås inte mera att åstadkomma vid utkavlingen.Genom en ihärdig och omsorgsfull utkavling kan man eventuellt uppnå tunna pepparkakor vilka inte mera "stiger ojämnt" vid gräddningen.


Vet inte om Boman hade en köksmaskin och andra arrangemang till hjälp vid olika skedena i framställningen. I alla fall såg de ut som de skulle ha varit tillverkade med maskinell precision och trots det var de spröda, hållfasta och goda.

Som sammanfattning skulle jag säga att smeten kanske vispades och bearbetades tills den var alldeles jämn. Efter det smeten hade stått kavlades den omsorgsfullt till tunna och otroligt jämna skivor varefter pepparkakorna togs ut utan veck, skavanker och mjöl varefter pepparkakorna gräddades i en ugn med jämn temperatur.Är det möjligt att grädda pepparkakor en längre tid i låg värme?

Smaken kan ju nog trots formen vara den rätta.

Så njut av smaken i dessa smörbristens tider.

Hälsningar
RabbeRabbe Storå berättade och tillhandahöll via Lars Pensar som fotograferade.


Läs mer:
Receptet.
(Inf. 2011-12-18, rev. 2013-12-28 .)