Cometer

Hej!

Vill ge en kommentar om bilden av Comet-båtar vid Andra sjön.

Min svåger Nils Börje Wiklund ritade kometen i slutet av 40-talet. Den första kometen som byggdes ägde han tillsammans med Nisse Kronholm. I slutet på 40-talet och i början på 50-talet hade Wiklund och Kronholm ett litet båtbyggeri tillsammans på Skutnäs, dåvarande Pedersöre, numera Jakobstad. De byggde ett antal kometer och också andra båtar bl.a en motorbåt som fanns utställd på Jakobstads Mässa i juli 1949.

Lite kuriosa för Nykarlebys del är att samme Nils B. Wiklund gjorde ritningar till en katamaran. Ritningarna var beställda av Bröderna Gyllenberg som bl.a tillverkade utombordsmotorer. I samband med att Gyllenbergs företag gick i konkurs fick Wiklund tillbaka sin ritning på katamaranen och den blev aldrig byggd. Ritningarna till katamaranen har min syster ännu kvar.

Wiklund med familj flyttade till Sverige 1958 och han var anställd på ett båtvarv i Storebro, Småland. Senare flyttade familjen till Stockholmstrakten. Nils B. Wiklund dog 1988 i Upplands Väsby.

Nykarleby den 23 maj 2010 / Ann-Mari Backlund

Inf. 2013-04-25. (Knappt tre års fördröjning p.g.a. miss från mig.)

 

Från: Stig Haglund
Skickat: den 17 juli 2009 21:37
Till: Fredrik Liljeström
Ämne: Cometer

Hej!
Här är Cometerna.
Stig

 


Cometer. Bild tillhörig Runar Tonberg lånades av Jorma Metso och digitaliserades av Stig Haglund. Förstoring.
(Inf. 2010-03-30)

 

Upptakten

 

Från: Jorma Metso
Skickat: den 20 februari 2006 13:25
Till: Fredrik Liljeström
Ämne: Comet

Hej Fredrik.

Äntligen har jag fått bekräftat via Guy Björklund i Jakobstad att båttypen vid Andrasjön och 50-talets senare skede var av typen COMET. Som du kanske kan dra dig till minnes har jag vid ett flertal tillfällen besvärat dig med denna fråga som nu bibringats klarhet. Kanske även en bild kommer så småningom. Judit nämnde att hennes bror Nils seglade Comet. Kommer själv ihåg att en av de äldre barnhemsbarnen en vår lappade ett hål i sin Comet vid Andrasjön. Kanske var det Nisse. Skall stöta på Judit ifall hon har någon bild på detta stolta segelskepp.

Jorma

 


----- Original Message -----

From: Guy Björklund
To: Jorma
Sent: Monday, February 20, 2006 9:56 AM
Subject: SV: förfrågan

Hej!

Ja, det fanns en båttyp kallad Comet. Båten var konstruerad av Nils Wiklund och Nils Kronholm, båda båtbyggare. Det byggdes knappa 20 båtar, ungefär en ¼ av dessa fanns i Nykarleby. Omkring 1967 avfördes den sista Cometen ur SSJ:s register. Namnen på båtarna var typiska båtnamn; Majsan, May, Tina, Winja osv, men det fanns ett C i seglet, kanske det är det du minns. Vi har några enstaka bilder i vårt arkiv. Återkommer om bilden.

Hälsningar
Guy Björklund
Jakobstads museum


 ----- Original Message -----

Från: Jorma
Skickat: 20. helmikuuta 2006 9:58
Till: Guy Björklund
Ämne: Re: förfrågan

Hej Guy

På 50-talet i Nykarleby seglade man i båtar tillverkade i Jakobstad. Båtarna var gjorda av plywood med centerbord och förde endast storsegel. Ingen fock. Många av båtarna hade namn som började på bokstaven C vilket kanske skulle kunna tyda på att båttypen var Comet. Vet du ifall det i Jakobstad tillverkades en båttyp som kallades Comet? Jakobstadborna kom seglande till Nykarleby (Andrasjön) för att tävlingssegla i denna båttyp. Som pojk var jag med som åskådare till dessa regattor. Skulle du mot förmodan sitta på en bild av denna båttyp skulle jag hemskt gärna vilja ta del av densamma.

Tusen tack på förhand.
Hälsningar
Jorma Metso
Sverige

Jorma Metso tillhandahöll.


Läs mer:
Segelsällskapet Ägir av Einar Hedström.
(Inf. 2006-02-22, rev. 2010-03-30.)

 
"Det vita är något mindre än tidigare efter renoveringen." Hösten 2001.