Jag fick av min bror Bernt (16.5-05) en verklig fiskeberättelse som han hade kopierat från vår morbror Julles gästbok ord för ord. Händelsen utspelade sig för 40 år sedan.


Apropå Bernt kommer här först ”Sen eller tidig båtutflykt?”.Vi kunde inte hålla oss, sjösatte båten och åkte i väg ut till skären, Trettondagen den 6 januari 2014!
     Älven, Alö & Torsö fjärdarna fullständigt isfria! Kommer vi någon gång att få uppleva detta igen??

Bilden: Min bror Bernt håller i rorkulten, vi har just passerat Farm Frys och i gryningsljuset skymtas vattentornet. Förstoring.

m.v.h. Brynolf :-)
(Inf. 2014-01-23.)

 

Personerna som omnämns i följande sanna berättelse är: Gösta Malmberg, Julius ”Julle” Sund, Thor Blomqvist, Markku ”Nappe” Vikström och Olof Mårtens. Ingen av dem är mera i livet.FISKELYCKA FÖR 40 ÅR SEDAN
I NYKARLEBY SKÄRGÅRD,
VID ASPSKÄRS ÖSTRA STRAND.

[Karta över Aspskär.]


Detta är en stor dag i Aspskärs historia. Det har nämligen utspelats ett händelseförlopp, för vilket sannolikheten är synnerligen liten.
    Förutom att vädret är minst sagt vackert, hade vi nämligen i dag morse så god fiskelycka, att vi fick lov att äta ärtsoppa till frukost! Detta låter en smula paradoxalt, men är icke desto mindre sant, för nog är väl en 15,3 kg:s lax för mycket för tre man. (Julle, Malmberg och Nappe).
    Den skräckinjagande besten hade fastnat med huvudet i ett abborrnät på grunt vatten vid Thors stuga, och efter det att Julle hade övertygat sig om att det inte var fråga om en propps eller dyl., försökte han och Malmberg få upp den med kex och lippo [håv], men förgäves. I rädsla att laxen skulle slita sig loss, beslöto vi sedan att taga den av daga [— — —] och laxen snodde ursinnigt omkring, men blev till all lycka bara värre insnärjd i nätet. Efter en stund hade den lugnat ner sig litet och vi kunde hala den ombord.
    Den var större än vi hade trott, man kände beundran blandat med fruktan, när man såg på den. Ännu i båten vände den sig med fruktansvärd styrka, Julle försökte lugna ner den med laxklubban. När vi hade nått stranden var den också redan död, men det skulle nog var och en av oss ha varit efter en dylik behandling.
    Eftersom vi insåg att fisken var för stor för oss, for vi till fiskaren Olof, han var tyvärr inte hemma, men där kunde vi väga bjässen, och den gamla vågen visade 15 (femton) och en kvart kilo.
    Från Olofs for vi direkt till Grisselön och skötte om att laxen fick bilskjuts till Nykarleby fiskbod. Synd att man ej hade kamera och kunde föreviga laxen i bild.


Händelseförloppet ovan blev nedskrivet i Julles gästbok samma dag alltså (10.6. 1965) av Markku ”Nappe” Vikström.


Jakobstad 16.5 2005. Brynolf Blomqvist.


Läs mer:
Islossning december 2013.
(Inf. 2005-05-21, rev. 2014-01-23.)

"Det vita är något mindre än tidigare efter renoveringen." Hösten 2001.