Holmströms trädgård

”Du skulle ha sett innergården under min farfars 'glansdagar'. Han hade många järn i elden under sin levnad och ägnade sig mycket åt trädgårdsskötsel, speciellt på ålderns höst. På den tiden växte där bl.a. ek, jasmine, syren, plommon-, körsbärs- och päronträd samt massor med olika blommor, varav hans specialitet utgjordes av dalior. Allt detta kunde folk som hade ärende till posten, inrymd i gården längs Kyrkogatan, njuta av i väntan på att dörrarna skulle öppnas. — Av detta finns ingenting kvar, eftersom allt jämnats ner med marken!” skrev Folke Holmström i januari 2003.


En tjänarinna, min farfar Victor, syster Harriet och far Rudolf Holmström i slutet på 1930-talet.


Till historien om lekstugan hör också att den på 1930-talet stod mitt på Holmström gårdsplan och sedan flyttades till en plats framför uthusbyggnaden till höger om utekällaren. Tidigt 1940-tal, där jag och min syster Harriet poserar vid lekstugan som då hade pärttak!  – På kortet från Gleisners gårdsplan på 60-talet har lekstugan filttak.

(Inf. 2020-11-19.)


På en illustration till Vinter med snö och is av Folke skymtade något som jag trodde kunde vara ett växthus:

Holmströms växthus.Ja, visst är det ett litet växthus, men vi kallade det för tomathuset. Min farfar var, som jag tidigare nämnt, mycket intresserad av växter och hade bl.a. som en specialitet, då det begav sig, att driva upp tomatplantor från frö! De små groddarna vårdade han ömt och så småningom fick varje planta en egen kruka som utplacerades på alla soliga platser inomhus. Och då vårsolen hade värmt upp det lilla växthuset, som var strategiskt placerat framför uthusets södra sida (en rätt hög stenfot som ackumulerade solvärme), planterade farfar ut sina kära plantor. Skörden blev ibland så pass riklig att vi t.o.m. sålde en del i butiken. Jag kommer ihåg att jag fick ” lejdon” av alla tomater och delade frikostigt ut av dem åt mina kamrater, som med glädje åt dem. På den tiden var nämligen tomater något av en lyxvara. (En detalj som jag lagt på minne är att farfar satte socker på tomaterna medan jag intar dem helst med lite kryddpeppar och salt.)
(Inf. 2007-01-09.)

Holmströms växthus.
”'Holmströms gårdar' från min farfars tid”, skrev Folke Holmström i inlägget på facebook den 19 september 2015. Fotat någon gång mellan 1926 när kraftverket byggdes och Normalskolans maskinistbostad tillbyggdes och 1940-talet när tvättstugan till vänster revs. Holmströms magasin i högerkant. Peter Gullback kolorerade. Förstoring.

Tvättstugan kom på tapeten igen i december 2020 och då kommenterade Folke att från mina barndomsår minns jag att huset ibland också användes som ”omklädningsrum” för bandyspelare som hade match på skridskobanan på älven nedanför.
(Inf. 2020-12-13.)


Läs mer:
Folkes farfar, Victor Holmström av Erik Birck.
Lekstugan flyttades till Gleisners på Borgaregatan.
Lekstugan Tomtebo.
(Rev. 2023-03-08 .)