Några hus vid Seminariegatan


”Tripp-trapp-trull-husen” vid Seminariegatan 18–22 är så speciella att de har avbildtas ett flertal gånger. Ägarlängder och annan historik, så när som på att min farfar ett par år fram till 1915 ägde den största gården (senare Gustav Björkstrand och nu Bo Nylund) och att Lars Edman byggde det sista huset i mitten på 1970-talet, var helt obekant, så jag vände mig till Lars Pensar. Han berättade även om några hus som inte finns med på bild.

Från Bergstigen norrut på vänster sida finns först nuvarande Lindve Hauta-ahos ?, tidigare fröknarna Nylunds hemgård – alltså bör konsul Carl Nylund ha bott där under första delen av sitt äktenskap.

Sen följer Rajanders som i dag ägs av Gustav Peter Bergfeldt.

Sen följer Alina Rönnlunds, hon som hade mangel där. Den finns kvar intakt. Gården ärvdes av systerdottern Linnéa Rönnlund som sen Oskar Kronqvist köpte av. Oskar är alltså dagens ägare och håller stället pietetsfullt i skick. [2009 köpte Jonas Haglund gården och renoverade den. Nuvarande ägare Stig och Icki Haglund.]

I min barndom bodde i följande gård Rosa Finnström. [Senare Alf Asplund med föräldrar. Pole Asplund använde på sjuttiotalet huset som verkstad för tillverkning pälsfarmningstillbehör. 1989 (?) köptes den av Björkstrands som vid sekelskiftet sålde till Bo Nylund.

Efter hennes kommer gården (Nr 112) uppförd av Otto v. Essen som sålde åt svågern Elias Roos (jfr Villa Elisa). Fru Emma Ahlskog sålde den i februari 2014 till emigranten Fredrik Liljeström [min farfar]. I min barndom på 1950-talet bodde någon Kronqvist där. Vem som finns mellan är jag okunnig om tills dåvarande folkhögskolerektor, sedermera biskop Gustav Björkstrand köpte och renoverade 1976(?). Sedan början av 2000-talet Bo Nylund.

Efter den kom Allan Ahonens, men han bodde i vaktmästarbostaden på seminariet så Sigfrid Bertlin hyrde där och i den är Sven Bertlin född. Lars Edman med fru byggde huset som finns i dag.

Efter kom gården som Svea Forsbacka hade i min barndom. [Senare Reipsars gård och nu Solveig Sjöskogs(?).]

Vid Residensgatan finns hörngården som innehades av Lasse Wiklund. [Göran Dahlskog och Marika Holmberg köpte och renoverade och sålde vidare.

Här finns många lösa trådar att nysta i ...]Kovjoki station. Akvarell av Leif Sjöholm.
Seminariegatan 18–22. Nuvarande ägare är Jonas Stig Haglund, Bo Nylund (2 hus) och Lars Edman. Förstoring.
Akvarellen av Leif Sjöholm (2004) ingick i stadens kalender för år 2005.

Gustav och Mats Björkstrand bidrog med fakta.


Läs mer:
Målning av Erik Reipsar. 1972
Foto av Sven Bertlin. 1973
Målning av Margit Aromäki. 1990
Tryffelask. 2009
Gårdarna från norr.
Gårdarna från luften.
Innehållsförteckning till Nykarleby i konsten.
(Inf. 2007-05-20, rev. 2024-02-27.)