Några hus vid Seminariegatan


”Tripp-trapp-trull-husen” vid Seminariegatan är så speciella att de har avbildtas ett flertal gånger. Ägarlängder och annan historik, så när som på att min farfar ett par år fram till 1915 ägde den största gården (senare Gustav Björkstrand och nu Bo Nylund) och att Lars Edman byggde det sista huset i mitten på 1970-talet, var helt obekant, så jag vände mig till Lars Pensar. Han berättade även om några hus som inte finns med på bild.

Från Bergstigen norrut på vänster sida finns först nuvarande Lindve Hauta-ahos, tidigare fröknarna Nylunds hemgård — alltså bör konsul Carl Nylund ha bott där under första delen av sitt äktenskap.
     
Sen följer Rajanders som i dag ägs av Gustav Bergfeldt.

Sen följer Alina Rönnlunds, hon som hade mangel där. Den finns kvar intakt. Gården ärvdes av systerdottern Linnéa Rönnlund som sen Oskar Kronqvist köpte av. Oskar är alltså dagens ägare och håller stället pietetsfullt i skick. [2009 köpte Jonas Haglund gården och byggde om den.]
     I min barndom bodde i följande gård Rosa Finnström [och senare Alf Asplund med föräldrar].
     Efter hennes kommer gården uppförd av Otto v. Essen som sålde åt svågern Elias Roos (jfr Villa Elisa). I min barndom bodde någon Kronqvist där. Vem som finns mellan och före är jag okunnig om tills dåvarande folkhögskolerektor, sedermera biskop Gustav Björkstrand köpte och i dag Bo Nylund.
     Efter den kom Allan Ahonens, men han bodde i vaktmästarbostaden på seminariet så Sigfrid Bertlin hyrde där och i den är Sven Bertlin född. Lars Edman med fru byggde huset som finns i dag.

     Efter kom gården som Svea Forsbacka hade i min barndom.
     Vid Residensgatan finns hörngården som innehades av Lasse Wiklund.Kovjoki station. Akvarell av Leif Sjöholm.
Seminariegatan 18—22. Nuvarande ägare är Jonas Haglund, Bo Nylund (2 hus) och Lars Edman. Förstoring.
Akvarellen av Leif Sjöholm (2004) ingick i stadens kalender för år 2005.


Läs mer:
Tryffelask.
Innehållsförteckning till Nykarleby i konsten.
(Inf. 2007-05-20, rev. 2018-04-28.)