”Renlunds Erik

* 30.9.1912
† 7.7.1996


Erik Renlund bodde ännu i slutet på 1970-talet i en röd liten stuga utan bekvämligheter mellan Forsbacka och Isakas. Han odlade jordgubbar, jagade och fiskade och spelade mandolin. Enligt uppgift från Holger Haglund hade han en gång skjutit en tumlare långt ute i skärgården. Förstoring.

Foto: Leif Söderlund, som då bilden är publicerad på flickr kallat den ”Erik och hunden”. Ser du den? För pekaren över bilden för att se kolorering av Peter Gullback! (Inf. 2021-03-17.)

Leifs kommentar på flickr: Hunden är viktig i sammanhanget, även Eriks smäck, den tog han på enkom för fotandet så också käppen för han gick nog utan annars. :=) På det hela taget en trevlig prick.
(Inf. 2009-06-09.)*       *       *Erik Renlund.
Erik Renlund.
Foto: Leif Söderlund.


Då du var här i stan på Juthbacka så frågade en av deltagarna efter denhär bilden.
Han hade cyklat förbi då vi ställde till med bilden. Den är tagen med ”stora kameran”, alltså Toyo 9X12.

Det var ungefär samtidigt med att den andra bilden (här ovan) togs. Alltemellan satt vi i hans kök och snackade, han är nog ett av de sista verkliga originalen här i stan. Hans mor hade ju gått hädan åratals tidigare och huset hade nog inte genomlidit någon storstädning på åratal. Väl inrökt och mysigt var det.

Då vi satt där och språkade måhända något livade av en halvkopp eller två visade han upp sin livförsäkring. Han hade en liten Browningpistol fastsatt under sitt köksbord. Han menade att det var bra att ha till hands om gäster blev vidlyftiga! Lite udda kanske, men vafan!

Bilden visar ju den mera vardagliga sidan av Erik jämfört med den andra där han har sin kaptensmössa eller vad det nu var. Lägg märke till pilbågen som skymtar bakom. Lite barnsliga är vi ju allihop, livet är ju en lek från början till slut. Kanhända tar vi alltför allvarligt på det hela alltsomoftast.
(Inf. 2011-05-26.)

 


*       *       *


Erik Renlund.
Foto: Leif Söderlund.
Kolorering och animering: Peter Gullback.
(Inf. 2021-03-22.)


Läs mer:
Julhälsning 1956.
Erik som bärgare.
(Inf. 2009-06-09, rev. 2022-01-06 .)