Peter Sandström 1963


Peter Sandström (1963) är född och uppvuxen i Nykarleby. Han är student från Nykarleby gymnasium (1982) och har avlagt journalistexamen vid Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet (1987). Sandström var 1989–2013 anställd som redaktör vid Åbo Akademis informationstidning, Meddelanden från Åbo Akademi, de tre sista åren dock tjänstledig.

Sandström debuterade skönlitterärt år 1998 med novellsamlingen Plebejerna, utgav år 2001 novellsamlingen Syster måne*, år 2004 utgav han romanen Manuskript för pornografiska filmer och år 2008 kom Gigant*. Alla på Schildts förlag.

* Belönade av Svenska Litteratursällskapet i Finland.

År 2012 kom Till dig som saknas, som också översattes till finska. Denna gång på det i februari samma år nybildade förlaget Schildts & Söderströms. Novellsamlingen nominerades till Runebergspriset och fick Svenska Yles litteraturpris.

Den 23 mars 2013 valdes han till ordförande för Finlands svenska författareförening.

I december samma år var han med maka Ann-Catrin Östman inbjuden till självständighetsbalen, som undantagsvis p.g.a. renovering av presidentens slott, hölls i Tammerfors.

I augusti 2014 kom den fjärde romanen Transparente blanche, som vissa ansåg vara en het kandidat för Finlandiapriset. Så blev det inte, men romanen belönades av Svenska Litteratursällskapet i Finland.

Den 19 februari 2015 nominerades han till Nordiska rådets litteraturpris med motiveringen:

Peter Sandströms förmåga att fånga osäker ungdomlig förälskelse, likväl som porträtten av romanens mor och far, är tecknade med fina känselspröt och på ett högst personligt sätt. Till exempel beskrivningen av mors åldrande ansikte, ett anlete som hade tagit emot livet och låtit allt sjunka in som en stilla kontemplation, blir till en mjuk hyllning av ett kvinnoliv. Vemod och humor finns också med i porträttet av fadern, som trots att han inte var praktiskt skicklig ändå var en karl som njöt av sitt arbete eftersom han inte var för stolt för att bejaka sin okunskap.

I augusti 2015 kom Rööluuvån En liiti hemsken sago.

I augusti 2016 kom den femte romanen Laudatur. Samma år i början av november nominerades han som en av sex till Finlandiapriset. Han fick det dock inte.



Sandström och hustru Ann-Catrin Östman hälsar på presidentparet Sauli och Jenni Niinistö vid Självständighetsbalen 2016. Foto från TV.


Framgångarna fortsatte för i december nominerades Laudatur till Runebergspriset och på Runebergsdagen den 5 februari tilldelades han det.

Den dagen var en riktig lyckodag, för prissumman dubblerades:

Ett pris om 10 000 euro ur Harald och Jenny Neovius fond tillfaller författaren Peter Sandström för romanen Laudatur. Åttiotalets Nykarleby och dagens Åbo är två oupplösligt förenade parallellvärldar i denna lika vemodiga som klarsynta meditation över sårbar manlighet, sköra familjerelationer och åldrandets obeveklighet. Laudatur är något så märkvärdigt som en desillusionsroman som tycks utmynna i en stilla förtröstan.

Från Svenska Litteratursällskapet i Finlands webbplats.


I augusti 2018 kom den sjätte romanen, Mamma november, Åtta betraktelser, första gången även som E-bok.


Svenska litteratursällskapets årshögtid den 5 februari: 2019.

Ett pris om 20 000 euro ur Irma Carrells testamentsfond tillföll författaren Peter Sandström för Mamma november. Författaren blottlägger med språklig elegans och i lek med autofiktionen ständigt nya lager av det sant universella och allmänmänskliga. Med avstamp i vardagen och nära relationer undersöker Sandström brutalt men kärleksfullt människans inre ljus och mörker, dagrar och skuggor. I perspektiv av alltings förgänglighet blir nuet allt mer dyrbart.

[Eva-Stina Byggmästar tilldelades ett lika stort pris och Tuva Korsström det största.]


Den 10 augusti 2020 ställde Sandström inte upp för omval efter sju år som ordförande i Finlands svenska författareförening. Hannele Mikaela Taivassalo efterträdde.


I september 2020 kom den sjunde romanen, Kärleken är ett tamdjur, även som E-bok.


Den 18 november 2020, Runebergspriset i Österbottens Tidning:

Urvalsjuryn för Runebergspriset har sammanställt sin preliminära lista på priskandidater. Utgående från den nominerar prisjuryn de slutliga kandidaterna, mellan fem och åtta till antalet. Vilka de är klarnar den 10 december. Priset på 20 000 euro delas ut den 5 februari.

I den långa listan ingår tre svenskösterbottningar: Ann-Luise Bertell för romanen ”Heiman”, Ulrika Hansson för romanen ”Jaktlaget” och Peter Sandström för romanen ”Kärleken är ett tamdjur”.

Bertell är från Kimo och bor i Vörå. Hansson har rötterna i Terjärv och bor numera i Helsingfors. Sandström växte upp i Nykarleby och bor i Åbo.

Alla finländska skönlitterära verk kan tävla om Runebergspriset. I år tog urvalsjuryn ställning till 246 titlar. Nitton av dem ingår nu på den preliminära listan.

Runebergspriset instiftades av tidningen Uusimaa, Suomen Kirjailijaliitto och Finlands kritikerförbund år 1986.

[Den 10 december meddelades att Bertell och Hansson gick vidare, men ej Sandström.]


Den 17 december 2020 tilldelades Sandström Samfundet de nios vinterpris om 50 000 kr. Av de nio mottagarna var fyra finlandssvenskar.


I augusti 2022 kom den åttonde romanen, Den stora blondinens sista sommar, även som E-bok.


Den 31 oktoberber 2023 utdelades Nordiska Rådets litteraturpris i Oslo. Sandstöm var nominerad.

Ett utdrag ur presentationen på Nordiska Rådets webbplats:

Den stora blondinens sista sommar är ömsom dråplig, ömsom hjärtskärande, i sin gestaltning av tidlösa mänskliga teman som kärlek, föräldraskap och åldrande – på en prosa som är både konkret och intensivt laddad med både känsla och tanke.



Skärmdump från utsändningen när de nominerade presenterades. Förstoring.


Läs mer:
Prosa av Sandström.
Gymnasiets Lucia 1981.
Stadsträdgårdssommararbetare 1985.
Nykarleby är text av Pia Ingström och Cata Portin.
Peters far Bror S.
Peters mor Karin S. av Britt Sund.
(Rev. 2023-10-31 .)