Berättelsen om ”Kuus-Pekå´n” Radiostansija 6PK – USSR

Artikeln skriven av SM2BYW Jimmy Johnsson 2010-02-04
samt lite omarbetad av Bertil Bengtsson, SM6AAL


Jag vaknade till när jag läste på SK7BQ´s trevliga hemsida den 8 januari, där SM5LWC skrev att det var 70 år sedan det stora slaget vid Suomussalmi under det Finska vinterkriget 1940. Finnarna vann en förkrossande seger över de ryska angriparna. Enorma mängder krigsmaterial av olika slag erövrades, dom finska förlusterna var omkring tusen döda, och för ryssarna närmare tjugo tusen! Det har blivit 1952. Då beslutades att man kunde åka mellan dom skandinaviska länderna utan pass och jag hade som spaltredaktör för en DX-tidning blivit bekant med en DX-are i Österbotten som inbjöd oss till besök.
Det hade börjat gå en liten ångbåt mellan Umeå och Vasa som hette Korsholm, så jag och min kompis Olle SM2BFL (SK), utrustade med varsin cykel och div. cykelväskor och prylar, for iväg en solig sommardag.

Delvis cyklade vi genom det gröna landskapet, men jag kommer ihåg hur det sved på benen när tankbilen vattnade riksvägen norr om Vasa, lutblandningen på grusvägen sved ordentligt på våra bara ben. Så det var ett par bortskämda fjuniga sextonårskillar som var ute på sin första äventyrsfärd till ett land som höll på att återhämta sej efter svåra krigsår.

Vi hade verkligen trevligt hos våra finska vänner i en by som heter Soklot norr om Nykarleby, och deras närmaste granne var en mycket aktiv och trevlig radioamatör som hade signalen OH6OA, Alarik Wiik (SK) Han var jordbrukare , men ansågs vara mer intresserad av DX-körande än att odla jorden, nåväl vi blev vida imponerade av hans enkla grejor och stora resultat.Ovan OH6OA (SK) Alarik som vi hälsade på i Finland, om vi tittar noga på bilden kan vi se att han använt en skalratt från 6PK-stationen till sin utrustning. SK inom ( ) betyder att amatören är silent key eller avliden.

— — —


Från Radiomuseets webbplats, publicerad den 22 november, 2014. Där finns fortsättningen på artikeln.


Läs mer:
Alarik Wiik av Arne Nylund.
(Inf. 2018-02-07, rev. 2018-02-07 )