Årsberättelser för
Nykarleby samskola
under 1930-talet


 


1938—39


Nykarleby samskola avslutar i dag sitt 20:nde läsår. För envar, som var med vid skolans startande, är det glädjande att annotera, att denna milstolpe nåtts. Läroverkets ställning måste numera anses fullt tryggad, såväl vad elevfrekvensen som ekonomin beträffar. Elevsiffran för i år, den största sedan skolans början, visar, att den vinner alltmer anslutning och elevernas hemorter tyda på att den inte blott för Nykarleby stad, utan även för en vidsträckt omgivning har en vital betydelse.

Det allmänna intrycket, som man får av senaste verksamhetsår är, att arbetsmöjligheterna inom skolan inte varit så goda som under tidigare år på grund av de långvariga och besvärliga epidemier en del elever råkat ut för. Redan under höstterminen förekommo enstaka fall av scharlakansfeber, och knappt hade vårterminen tagit vid, innan ett nytt fall av scharlakansfeber yppade sig i elevhemmet med påföljd, att skolarbetet måste avbrytas för två veckor och skolan stängas. Detta betydde inte endast, att en dyrbar arbetstid gick förlorad, utan även att sportlovet, som eleverna vänta på med så stora förhoppningar, och som under vanliga förhållanden har varit till utomordentligt stor nytta, måste inhiberas. Men det stannade inte med detta sjukdomsfall, utan en mässlingsepidemi utbröt, som drabbade en stor del av eleverna. Absentierna blevo många, och en del elever har haft det mycket arbetsdrygt att återtaga, vad de genom sjukdom förlorat i kunskapsväg. Nämnas bör ännu, att en elev vid vårterminens början nödgades helt och hållet avbryta sin skolgång och måste intagas på sanatorium, och tvenne andra ansågo sig böra avbryta skolgången för detta läsår för att fortsätta nästa höst igen i samma klass.

Från april månads början har skolarbetet fortskridit i vanlig ordning och endast tillfälliga absentier förekommit.

Statsunderstödet hat under året höjts för de privata skolorna, och för vår skolas vidkommande betydde detta ett plus om fmk 15,000:— per år. Ett extra byggnadsunderstöd om fmk 100,000:— har på grund av Skolstyrelsens vänliga förord beviljats oss, och skall summan utbetalas under förloppet av tre år. Med den detta år erhållna summan har skolans skuld till Nykarleby Sparbank avkortats. Genom syföreningsauktioner har inte mindre än fmk 13,225:60 hopbragts, och har detta belopp använts till inköp av gardiner för fönstren till skolans tillbyggnad, stolar till festsalen och en ljusbildsapparat med tillbehör. Till kolan har under året erhållits från Brita Maria Renlunds Stiftelse fmk 30,000:—, från Kulturfonden fmk 8,000:—, från Nykarleby stad fmk 15,000:— och Nykarleby landskommun fmk 1,500:—, f:ån direktör J. Nylund fmk 6,000:— jämte en del material till syföreningen, från firman Stockmann i Helsingfors och samtliga firmor i Nykarleby syföreningsmaterial, av okänd givare fmk 500:—, av konstintresserade i Nykarleby en tavla, av fil. mag. Brita Brunberg, som har vår skola i minnesgod hågkomst, bilder till ljusbildsaparaten, och av vänner till skolan och av dess elever olika föremål, som omnämnas under rubriken gåvor till skolan. För all denna vänliga hågkomst uttalas ett varmt tack.


[Ungefär så här kan ljusbildsaparaten (kallas även episkop) av en modell som tillverkades fram till 60-talets början, ha sett ut. En yngre läsarskara behöver kanske en förklaring till detta teknikens under med vilket man kunde projicera bilder ur böcker m.m. genom att:
    - vrida på spaken i vänsterkant så att bottenluckan sänktes
    - sätta det man ville visa på luckan
    - vrida på spaken igen så att luckan lyftes
I Normen fanns en sån i musiksalen.”Jag bara undrar, var är den nu?”

Apropå skolteknikhistoria/AV-teknik glömmer jag aldrig när skolförståndare Erik Reipsar entusiastiskt berättade att skolan skulle få en apparat,”ungefär som en radio”, som man kunde sitta vid och rita och skriva och så skulle det man ritar eller skriver visas på väggen. Det bör ha varit för ganska precis 40 år sen (1973) och nu är väl också sådana historia.]


Sedvanliga skolfester ha under året hållits, och julfesten var i all synnerhet talrikt besökt av elevernas föräldrar och målsmän. Skolkonventet har under året samlats en gång i månaden med mag. R. Storå som kurator och eleven i femte klassen Linnea Södersved som ordförande.

Idrottstävlingar ha hållits under läsåret med skolans gosselever och delges resultaten i slutet av årsberättelsen.

I lärarkårens sammansättning skedde en del ändringar vid höstterminens början. Till lärare i sång och gossgymnastik valdes sångläraren R. Ahlbeck och till lärarinna i teckning, välskrivning och handarbete teckningslärarinnan Margareta Storå. Herr Ahlbeck lämnade sin befattning den 1 februari, då han förordnades till lektor i sång och musik vid härvarande seminarium och efterträddes av sånglärarinnan Ulla Andersson i sång, medan gossgymnastiken omhändertogs av kretschef E. Miller. Fru Storå har åtnjutit tjänstledighet under maj månad, och har hennes tjänst då skötts av seminarielektor T. Korsström. Lärarinnan L. Österlund avgick från sin befattning som gymnastiklärarinna den 1 april och övertogs hennes tjänst av lärarinnan fru Meri Granqvist, som under maj månad även vikarierat i flickornas handarbete.

Till de lärare, som inträtt i skolans tjänst, uttalas ett varmt välkommen till arbetet och till dem, som lämnat skolan, frambäres ett hjärtligt tack för väl utfört arbete. Vid detta läsårs slut avgår definitivt lektor Gunnar Forsander efter att i åtta års tid ha varit bunden vid skolan. Under de två senaste läsåren har han dock endast skött undervisningen i hälsolära i kl. V, på grund av att hans huvudarbete för två år sedan förlades till seminariet med förordnande till lektor i geografi och naturkunnighet. I årsberättelsen för läsåret 1936—1937 vitsordades lektor Forsanders arbete vid vår skola och framhöllos hans stora förtjänster, icke blott som lärare utan även som befrämjare av skolans intressen i allmänhet. Utom det att han under de två senaste åren utan ersättning undervisat i hälsolära en veckotimme varigenom inbesparats fmk 1,600:—, så avstod han från sin lön under två och en halv månads tid sommaren 1936 och besparade härigenom skolan en utgift à fmk 8,867:—. För detta frambäres ett varmt tack.

Till slut må här omnämnas den stora behållning detta års majblomförsäljning gav à fmk 1,456: 75. Tack vare mag. I. Svedmans energiska åtgärder vid tillverkningen av blommorna och organisationen vid försäljningen och tack vare elevernas ovanliga flit i detta arbete blev resultatet ovanligt gott.

Med ett tack till direktion, föräldraråd och lärarkår avsluta vi detta år och sända därjämte vår hälsning och vårt tack till alla, som på ett eller annat sätt understött skolan och visat intresse för densamma.

Vald. Westberg



Börje Sandberg tillhandahöll med kommentaren:

Hej Fredrik!
Hittade i mina gömmor ”Redogörelse för Nykarleby Samskolas verksamhet under läsåret 1938—1939”. Exet är kanske inte i bästa skick. Alla sidor finns med, men där finns en del anteckningar. Troligen sista som utkom före krigen. Fick den när farsgubben anmälde mig till tredje klassen våren 1945 för att kunna läsa in mig på ämnen för klasserna ett och två under sommaren.

Hela årsberättelsen.
(Inf. 2013-11-17.)


Läs mer:
Fler årsberättelser.
Samskolan i kapitlet Fakta.
(Inf. 2013-10-15, rev. 2022-04-03 .)