LUCKA 1 Lucka 3 
  Adventskalendern 2015  


Blomstrande tider
i Astahuset

Då julen närmar sig går Eila och Rolf Asplunds tankar ofta till alla de åren då december innebar extra mycket arbete i blomsteraffären Asta. Deras butik fanns i det rivna Astahuset som gett plats för nytt biblioteksbygget.


TEXT OCH FOTO MONICA ENQVIST, BILDSTR
ÖM


Det var Rolfs föräldrar Runar och Tyne Asplund som tidigare drev blomsterodlingen och butiken som Eila och Rolf sen kom att driva i nästan 40 år.

Vi träffades på trädgårdsarbete i Jyväskylä. Jag hade då redan arbetat flera år på ett par olika trädgårdar och Rolf hade ju växt upp med branschen, säger Eila.

I början på 1960-talet flyttade paret till Stockholm. Drygt fyra år och två barn senare gick flyttlasset till Nykarleby, där Tyne och Runar närmade sig pensionsåldern. Blomsterförsäljningen hölls då hemma vid växthuset, men då det nya affärshuset intill banken på Topeliusesplanaden stod klart 1966 öppnades butiken Asta. Eila och Rolf tog över verksamheten vid midsommaren 1972.Invigning av blomsteraffär Asta 1966. Rolfs mamma Tyne som då ännu var med i det dagliga arbetet i butiken och Eila.


Det var nog något av ett lyft för handeln i centrum att få ett nytt och modernt affärshus. De första åren hade vi bara en 30 kvadratmeter lokal som inte rymde något kylrum, så på kvällarna körde vi hem med snittblommorna och bar dem i källaren.

Småningom flyttade Asta till en av de lite större lokalerna med plats för kylrum, och även utrymme för presentartiklar.

Vi utökade butiken vartefter, då vi slutade hade vi över 200 kvadratmeter. Förutom blommor sålde vi presentartiklar, leksaker, hobbygrejer och konstnärstillbehör.

Från 1991 arbetade båda makarna sida vid sida i företaget, om än med delvis olika arbetsuppgifter. Eila gjorde binderiarbeten, buketter och skötte om butiken samt gjorde inköpen dit. Rolf hade ansvar för odlandet i växthuset hemma på gården, samt försäljningen på torget sommartid.


Julen intensiv

Julen och försommaren var de intensivaste arbetsperioderna för blomsterhandlarna. Inför julen fanns mycket arbete med planteringar, och klassiska blomster som julstjärnor och hyacinter fyllde butiken. Dessutom var det ju då som presenter och leksaker sålde som bäst.

Det var också mycket arbete med julskyltningen. Vi hade fyra stora fönster som skulle dekoreras inbjudande och stämningsfullt, det var inte alltid så lätt att veta hur man skulle laga så det blev fint. Men julöppningen var alltid rolig, med tomte på torget och julpyntat i staden.


"Men julöppningen var
alltid rolig, med tomte
på torget och julpyntat
i staden."


Det var dock i december 2005 som Eila kände att krafterna höll på att ta slut.

Vi hade kylrummet och butiken fyllda med julblommor, jag hade dessutom fem begravningar det veckoslutet, jag visste inte hur jag skulle orka få allt arbete gjort, jag tänkte att nu får det räcka.

Hösten 2006 såldes blomsterhandeln, och Eila och Rolf blev pensionärer. Trots att arbetet tog mycket av deras tid, är de ändå glada och tacksamma över alla år främst tack vare kundkontakten.

Det är nog människomötena jag saknat allra mest. Vi har betjänat kunderna i ärenden från vaggan till graven, och den vägen tagit del av så många olika människoöden. Det var givande. Det har också varit bra att våra tre döttrar hjälpt oss i arbetet, de lärde sig också mycket av det.


Goda grannar

I Astahusets övriga lokaler har olika hyrestagare kommit och gått under åren. Slottes skoaffär, Udd ram & husgeråd, Sy-Tex, Fennia-Patria, JT, Hälsoboden, Haglunds Bageri och Muiks loppis är exempel på de som verkat i huset.

Det var trevligt att finnas i ett hus med många olika slags verksamhet. Vid jul brukade försäkringsbolaget bjuda oss andra på kaffe och tårta, stämningen var alltid god oss företagare emellan.

Något vemod har Asplunds ändå inte känt över att huset som var deras arbetsplats under så många år revs bort.

Huset var nog i uselt skick redan då vi arbetade där, så det var nog bäst som skedde att byggnaden revs. Nu kommer något nytt och fint istället!


Livat hos Asta under julhandeln. På bilden Jeanette Krohn, Svea Helala och Tyne Asplund.
Foto: Asplunds privata.Eila och Rolf Asplund bläddrar i albumet som är fyllt med foton och annonser från åren med blomsterbutiken Asta.Astahuset by night i slutet på 1960-talet, då huset var nytt. Astas blomsteraffär i mitten av fastigheten, med bland andra Slottes skoaffär som granne. Fotot från Nykarlebyvyer.nu. [Foto: Rafael Sjöblom.]

 

 

 

 

Nya tider, nytt hus

På stadsbiblioteket i Nykarleby är det snart dags att börja packa flyttlådorna. I snabb takt har ett nytt omkring 800 kvadratmeter stort nybygge uppförts på tomten där Astahuset stod.

Vi hoppas kunna inleda flytten i april, men det beror på hur snabbt bottenplattan torkar, säger bibliotekschef Margit Westerlund som med förväntan ser fram emot det som komma skall.

Det blir dock en intensiv vår för bibliotekspersonalen. En del av hyllorna som töms i stadsbiblioteket förs till Jeppo bibliotek som samtidigt flyttas till före detta daghemmet.

I och med flytten till nytt hus blir stadsbiblioteket ungefär dubbelt så stort, något som öppnar för nya möjligheter.

Vi får till exempel ett särskilt sagorum och en skild tonårsavdelning. Det blir också större samlingsutrymmen än tidigare, så att vi kan ta emot fler gruppbesök. Framförallt får vi mera volym, med högt till tak blir inomhusluften mycket bättre än tidigare.

Planerna och förhoppningarna på ett biblioteksbygge har länge funnits på agendan. Det var efter femte försöket som saker och ting plötsligt skedde relativt snabbt.


"Vi får till exempel ett
särskilt sagorum och
en skild tonårsavdel-
ning."


Tack vare att biblioteksbygget i Nokia sköts fram fick vi erbjudande om att erhålla stadsbidrag tidigare än planerat. Det var vår lyckolott, för från och med l januari 2016 beviljas inga nya statsbidrag för biblioteksbyggen överhuvudtaget.

Man kan inte ta miste på Margits glädje över att nybygget äntligen förverkligas.Bibliotekschef Margit Westerlund ser fram emot att flytta in i nya biblioteket under våren och försommaren.


Att småningom kunna avsluta arbetslivet i ett nytt bibliotek känns naturligtvis jätteroligt, säger Margit.

Nykarlebyborna kommer med andra ord att fortsätta ha ärende till Topeliusesplanaden 10.Blomstrande tider i Astahuset och Nya tider, nytt hus av Monica Enqvist/Bildström i Centrumföretagarnas julblad 2015.
Lars Pensar tillhandahöll.


Läs mer:
Biblioteksbygget.
(Inf. 2015-11-30-, rev. 2015-12-03 .)