Årets nättingar

Hej,

Årets nättingar kom just in genom dörren, stekta av Åke o Maffi. Det höga vattenståndet ger bra fångst. Tyvärr kan jag inte sända per post några exemplar. Nu sätter jag igång med att koka lag till dem.

Håll till godo med anblicken!

L


Förstoring.


Lars Pensar tillhandahöll.


*     *     *


Det fick mig att tänka på Vin till maten – om konsten att kombinera mat och dryck. Fick boken i födelsedagspresent av syster Sanna och när jag bläddrade i den och stötte på nejonögon och sen älvarna i Österbotten, blev jag väldigt förvånad. Kollade utgivare och det visade sig vara Alko år 2007.

 

Nejonöga

Strikt taget hör nejonögonen inte till fiskarna, utan till rundmunnarnas primitiva grupp bland ryggradsdjuren. Köttet är mycket smakligt och nejonögon fångas i älvarna i Österbotten och i mindre mängd i Kymmendedalen. Nejonögon serveras vanligen halstrade som sådana eller med senapssås. Till halstrade nejonögon passar en ljus eller mörk lager, ibland med en liten snaps till. Vill du ha ett vin, väljer du en ekad chardonnay.

Om du blir serverad havsnejonögon i rödvin i Bordeaux [hur ofta händer det?], kan du välja ett glas ungt bordeauxvin, som vanligen är en graves eller sant-émillion.


Läs mer:
Innehållsförteckning till kapitlet Nejonögon.
(Inf. 2015-09-27, rev. 2015-09-27 .)