Dramatisk natt i Nykarleby


När Nykarlebyborna vaknade på morgonen den 4 december 1995 fanns bara ruiner kvar av den omtvistade gamla apoteksbyggnaden. På natten hade gamla apoteket från 1860 brunnit ner till grunden.

Brandkåren som fick alarmet nio minuter över ett på natten möttes av ett helt övertänt hus. Det brann såväl nere som på vinden från den ena ändan till den andra. En granne som hade varit uppe en halv timme tidigare märkte inget ovanligt. Därför stod det klart från början att branden var anlagd.

På morgonen var det många nyfikna som kom för att sörja det gamla huset. Kanske var det ännu fler som kom för att få en bekräftelse på det som de hoppats på. Åsikterna kring gamla apoteket hade delat Nykarlebyborna i två läger.

Den beklagliga tvisten kring apoteksaffären hade pågått i många år, där ägaren Byggnadsbyrå Arne Hakoranta, Museiverket och Nykarleby stad var inblandade. I minst tio år hade tvisten om husets framtid pågått och fyra dagar före branden hade äntligen Hakoranta och Miljöcentralen kommit överens om ett pris för huset. Miljöcentralen hade lovat bidra med 80 procent av kostnaderna medan Nykarleby lovade betala resten vid ett köp. Även när det gäller renoveringen hade Miljöcentralen lovat stå för 80 procent av kostnaderna. Men den här överenskommelsen visste knappast den eller de personer som tände på.Gamla apoteket 1983 (Förstoring.)
Foto: Leif Sjöholm


Det var andra apoteket som brann i Nykarleby. Redan 1782 hade Nykarleby fått sitt första apotek. Det fanns ända till den 14 januari 1858 då nästan hela staden brann ner till grunden. Den branden började nästan på samma plats som branden 1995.

Idag står ett nytt hus på samma plats. Det är Bostads Ab Apotekaren som byggdes 2003. Huset har 4 lägenheter i gatuplan och 4 ovanför, alltså 8 lägenheter med fin utsikt över älven.  Fasaden ser ungefär likadan ut som gamla apoteket.


Det skyddade huset som hade inhyst Nykarleby Apotek brann ner till grunden den 4 december 1995.
Foto: Leif Sjöholm

Dagen efter branden började grävskoporna röja bort brandresterna. Foto: Leif Sjöholm
Leif Sjöholm (2013) i Pedersöre, Österbottens Tidnings jul- och hembygdsbilaga.
Källa: Jakobstads Tidning 5 december 1995. Färgbilderna utelämnade, endast bildtexterna finns p.g.a. ÖT:s upphovsrätt.
(Inf. 2014-01-16.)*     *     *

 

Apoteket efter branden


Förstoring.
Förstoring.
Förstoring.
Förstoring.

Foto: Lars Pensar den 5 december 1995.
(Inf. 2018-03-18.)


Läs mer:
Apoteket i kapitlet Fakta.
Fler bränder.
Fler artiklar ur Pedersöre.
(Inf. 2014-01-16, rev 2018-03-18 .)