Valtersbacken kamratlig
sl
änt för stadsborna

På tisdag blir det invigning och trivsam skyltavtäckning vid Valtersbacken, den gamla soptippen som får ett lyft med hjälp av Nykarleby ridklubb, Trivselrådet och Topelius.


NYKARLEBY.
Ridklubben Nurk och stadens Trivselråd har hittat varandra under ”Björken och Stjärnan”, som ledde dem till gamla soptippen. ”Björken och Stjärnan” är ett projekt som ska göra Topelius till en del av stadens varumärke.

-Varumärket är ingen slogan man kläcker eller klistrar på allt som har med Topelius att göra, säger projektledaren Anci Holm.

Enligt Holm är det Nykarlebyborna själva som är varumärket.

- Det handlar om våra värderingar, om hur vi beter oss mot varandra och andra, eller den så kallade Nykarlebyandan.



Emma Björkman, Leif Sjöholm, Pia-Maria Isaksson och Anci Holm kallar till trivsam invigning av Valtersbacken på tisdag.
FOTO: BRITT SUND


F
ÖR ATT ÖKA TRIVSELN
och Stärka gemenskapen tar man helt enkelt Topelius till sin inspirationskälla. Och det är just vad Nurk och Trivselrådet gjort när soptippen fått ett nytt namn, eller Valtersbacken, en oas för friluftsliv och samvaro för Nykarlebyborna.

- Vad passar väl inte bättre än att Nykarlebyborna upptäcker och tar tillvara den potential som gamla soptippen bjuder på för alla former av friluftsliv, för alla åldrar och året om, säger Pia-Maria Isaksson, sekreterare i Trivselrådet.

För egen del har småbarnsmamman Isaksson saknat pulkabackar i staden vintertid. För hästfolket och hundfolket är den gamla soptippen känd, men för en stor del av dagens Nykarlebybor är området helt okänt, eller så tror man att området är vikt för endast hästfolket.

- Så är det ju inte alls, säger Emma Björkman, aktiv i ridklubben.

Tvärtom gläds och välkomnar man från ridklubben sida fler användare till området.

-Ju fler som trampar och håller stigarna i skick desto bättre, säger Björkman.

Att den restaurerade och i dag trädbevuxna soptippen fortfarande har karaktären av ett något vildvuxet men parkliknande område med planterade ädelträd, häckar och buskar är helt och hållet ridklubbens förtjänst. Utan klubbens talkoinsatser skulle tippen i dag vara helt täckt av sly och skog. Men i gengäld kan klubben också ståta med en av sex godkända tävlingsbanor för fälttävlan i Finland.


F
ÖR TRIVSELRÅDET
och Nurk var det inga större problem att hitta en koppling till Topelius i den gemensamma strävan att öppna upp Valtersbacken för stadsborna.

- Det här hade farbror Topelius gillat, säger Anci Holm, då hon stegar upp för backen från Nurkhållet tillsammans med Leif Sjöholm och Pia-Maria Isaksson från Trivselrådet och Emma Björkman från Nurk.

Topelius skrev nämligen mycket om vikten av att visats ute i naturen och i den friska luften. Sagorna ”Valters äventyr”, är Topelius beskrivning av barndomens Nykarleby, där Valter i sin kälke åkte ner för Himmelsbacken, en backe som i dag ligger ungefär där kraftverket ligger och som därför inte är speciellt åkvänlig.

- Men här finns trygga backar för både stora och små, och många anslutningar till andra naturupplevelser, exempelvis på Kackurdunten, säger Isaksson.

- Det är verkligen ett fint område och som kunde nyttjas betydligt mera än vad det görs i dag, tillägger hon.

- Alla ska känna att detta är deras plats i Nykarleby, säger Leif Sjöholm, som redan också funderat på hur man kunde få ut fågelholkar till området för att också göra fågellivet mera trivsamt.


P
Å TISDAG KVÄLL
avtäcks skylten som leder till Valtersbacken. Trivselkvällen pågår från klockan sex till åtta på kvällen. Förutom kaffe med dopp, guidade rundturer på Valtersbacken om så önskas, bjuder Nurk och Trivselrådet in till hästskokastning, ponnyridning och trivsam samvaro för att fira renässansen av Valtersbacken.


Britt Sund, Österbottens Tidning, fredag den 2 juni 2017.
Lars Pensar tillhandahöll.


Läs mer:
Fler artiklar ur ÖT.
(Inf. 2017-06-21, rev. 2017-06-22 .)