Tullmagasinet vid
Andra sjön blev
Stevens sommarcafé

KartaI Café Tullmagasinet vid Andra sjön i Nykarleby råder en trivsam och gammaldags atmosfär. Steven Frostdahl som driver caféet är nybakad historielärare och en serviceinriktad ung man som kan berätta om tullmagasinets bakgrund och Nykarlebys historia. Som aktiv kommunpolitiker kan han också bjuda på en resumé av politiska händelser i staden.

Det är sjunde sommaren som Steven Frostdahl hittas vid Andra sjön. De första somrarna höll han till i ett litet rött hus som närmast kan jämföras med en kiosk. Om det var kallt var det rätt dragigt i luckan. Takhöjden var 170 cm medan Steven är 193. Han slog huvudet i taket flera än en gång. Men Steven gav inte upp utan höll sin kiosk ända tills tullmagasinet hade renoverats för fyra år sedan.
     Utanför kiosken fanns ett bord och några stolar så att kunderna kunde slå sig ner. Det var i ren desperation som Steven beslöt bli kioskföretagare vid Andra sjön 1995. Det var inte så lätt att få tag på ett sommarjobb. Den studerande Steven som är både samhälls- och historiskt intresserad ville också nosa på den fria företagarens liv.

     – Det är inte precis en dans på rosor att driva ett sommarcafé men det är roligt, säger Steven Frostdahl som tycker om människor.
     Han har lätt att le. Att hitta samtalsämnen tillsammans med Steven är inte svårt. Det stående ämnet är vädret. Varje dag kan vädret kommenteras. Men det finns också otaliga andra samtalsämnen som varierar utgående från besökaren. Turister vill gärna ha reda på lite fakta om tullmagasinet och området. Även Nykarlebys historia intresserar. Nykarlebyborna är intresserade av dagshändelser medan Stevens kompisar helst talar om studier och andra saker.Steven Frostdahl vill att atmosfären skall vara trivsam och avspänd på Café Tullmagasinet som finns vid Andra sjön i Nykarleby.
Steven Frostdahl vill att atmosfären skall vara trivsam och avspänd på Café Tullmagasinet som finns vid Andra sjön i Nykarleby.


Restaurerad byggnad
Tullmagasinet byggdes 1855. Det flyttades från Gamla hamnen vid Åminne i Soklot till Andra sjön. På grund av landhöjningen måste hamnen flyttas till Andra sjön. På den tiden fanns järnväg ner till sjön [anlades 1899] och tullmagasinet användes också som järnvägsstation [järnvägsstationen]. Men när den funktionen upphörde stod byggnaden på stranden närmast som obehövlig. Men byggnaden bjöd på historia och staden som äger fastigheten beslöt satsa på en renovering. Steven berömmer Henrik Häggblom som utförde jobbet.
     – Tack vare honom blev restaureringen utförd på ett mycket förtjänstfullt sätt och byggnaden kom till användning som sommarcafé, berättar Steven som använder en del som café.
     Det är mysigt inrett och den gamla atmosfären är väl bevarad. Ett större rum finns också som tas i bruk när Steven ska ta emot större grupper. Drygt 30 personer kan beredas sittplatser i caféet. Om vädret är fint kan gäster också sitta ute. Magasinsportarna kan öppnas och då kan man duka dels under tak men också på utsidan. Födelsedagar, bröllop och festligheter av olika slag kan firas i tullmagasinet. Föreningar och olika grupper gör också utflykter till Stevens café.
     – Man kan gott säga att caféet är ett utflyktsmål för många människor, säger Steven som nu är inne på sin fjärde sommar i tullmagasinet.
     Möjligheterna att ta emot grupper är flera när han har en bättre lokal för sin verksamhet.
     – Även om jag nu slutfört min studier har jag inga planer på att upphöra med caféverksamheten, säger Steven som stortrivs i Nykarleby.


"Enbart trevliga
kunder
kommer hit"Utvecklar

Sommarcafé.Steven jobbar långsiktigt. Han utvecklar verksamheten utgående från kundens behov. Drömmen är att skapa en sommarrestaurang.
     – Men då borde servicenivån på området höjas, säger Steven och avser byggande av WC och en del andra åtgärder. Området borde beläggas. Vägen ut till Andra sjön har fått beläggning. Men själva området vid hamnen saknar beläggning och det gör också Steven.
     – Det dammar mycket när det är torrt.
     Steven påpekar att kunden styr utvecklingen. Men det är lite problematiskt att driva ett sommarcafé. I planeringsskedet är det svårt att veta hur vädret blir under sommaren. Är det vackert kommer många kunder men är det blåsigt och regnigt kan Steven vara ensam i caféet en hel dag. I sommar har det varit fint och kunderna har strömmat till.
     Sommarcaféet finns vid stranden och båthamnen. Det betyder att Steven har båtfolk som gäster men också badgäster och folk som gör sig en avstickare till Andra sjön och caféet.
     Kaffe, te, glass, godis, mellanöl, lemonad, Sandbergs grisar och annat kaffebröd serveras. Semlor kan också fås. Därtill står Steven till tjänst med ett visst urval av livsmedel så att villaborna ska kunna fylla på sina lager.


I tullmagasinet kan man fira bröllop, födelsedagsfester eller andra begivenheter.

I tullmagasinet kan man fira bröllop, födelsedagsfester eller andra begivenheter.


Nattöppet
I juli och augusti har Steven caféet öppet från klockan 12 till 24 alla dagar, både vardagar och söndagar.
     – Folk ska kunna komma hit sent på kvällen för att koppla av, säger Steven som tycker att de flesta caféer stänger alltför tidigt.
     Sommartid vill folk gärna umgås senare på kvällarna och därför förlänger han öppettiderna. Caféet öppnades i början av maj. Under maj och juni höll han öppet alla dagar mellan 12 och 21. När skymningen inträder brukar Steven placera ut ljus på borden, både ute och inne för att skapa en sydländsk atmosfär. Han vill skapa en avspänd och trivsam miljö.
     – Kunderna är trevliga. Jag har aldrig stött på en otrevlig eller gnällig kund här, säger Steven Frostdahl som håller caféet öppet fram till 31 augusti.


Birgitta ÖstdahlBirgitta Östdahl, Norra Posten, fredagen den 12 juli 2002.


Läs mer:
Andrasjön och Tullmagasinet i kapitlet Fakta.
Fler artiklar ur Norra Posten.

(Inf. 2007-08-22, rev. 2020-05-27 .)