För 50 år sedan.

[1889]

Juli.


När vi ögnar igenom de fyra numren av Ö. P. för juli anno 1889, finner vi, att det är sommar och lugnt och fridfullt både hemma och ute. Mycket av intresse har inte hänt.

Tjugosju-fyrationdedelar av Nykarleby tändsticksfabrik annonseras av tullförvaltare Öberg att försäljas på konkursauktion. Fabriken äger ett större parti klorsyrat kali, parafin, svavel, gummiarabicum, askar, etiketter och skurna stickor m. m. Den var inrymd i en gård vid Andra sjövägen, där ännu för ett par år sedan tändsticksetikettsamlande pojkar på vinden kunde överkomma »rara« etiketter. Gården har i sommar ombyggts och flyttats utmed vägen av dess ägare Leo Lindfors.

En olyckshändelse inträffade vid Haralds såg, varvid Anders Högväg fick armen vid handleden så gott som avsliten i cirkeln.

De fattiga ha blivit bestulna, i det att ett fräckt inbrott förövats i den vid kyrkan uthängda sparbössan, som tömdes på sitt innehåll. Tillgreppet betecknas som synnerligen djärvt, »då nätterna äro fullkomligt ljusa, och folk ofta passerar stora bron.«

Kyrkan har fått »ett pydligt tak« av galvaniserad plåt.

För att markera rötmånaden har man i havet utanför Alön funnit en död älgkalv. »Huru det ädla djuret, som vid tillvaratagandet hade ena benet avslitet, omkommit och hamnat här förblir väl alltid en hemlighet, tror notismeddelaren.

— — —Tege (Ture Granqvist), Österbottniska Posten, 4 augusti 1939, nr 31, s. 2.
Nationalbibliotekets digitala samlingar.Läs mer:

Fler artiklar och notiser ur Österbottniska Posten.
(Inf. 2021-05-19, rev. 2021-05-19 .)