Världsberömd flygare bördig från Nykarleby.

 (Soklotättling i U S Airforce under WW II)

 

Svenskarna i Amerika medverka i alla former av krigsansträngningarna i det land de gjort till sitt telegraferar Svenska Dagbladets korrespondent i NY den 20 nov -44.

Låt flygofficeren John Lillqvist exemplifiera typen. Denna hjälte från två invasioner är son till Jakob Lillqvist från Nykarleby i Finland och Hilda Nordstedt från Malmötrakten. De stolta föräldrarna i St Louis läste historien om sin sons bedrifter i tidningen kort efter landstigningen i Normandie. Bilden som illustrerar texten, visar en ståtlig viking på trettio vårar med flygarmössan käckt på sned över det vågiga blonda håret. Han deltog i Normandieinvasionen och landstigningen i Sydfrankrike som förare av ett truppbärande glidflygplan. I breven hem säger han, att han kom undan utan andra skador än ett brutet finger. Men detta besvärade honom uppenbarligen inte, ty härom veckan berättade ett annat brev hem om hans deltagande i luftlandsättningen vid Arnhem. Det behövs mer än ett brutet finger för att hålla en svensk undan striden.

Lillqvist är ett slags veteran i detta krig. Han inträdde i kanadensiska flygvapnet i början av 1941, och sedan överfördes han till det amerikanska flyget tre månader efter Pearl Harbor, och kom till Europa i början av detta år. Och har varit flitigt i farten sedan dess. Han tog en glidflygplanslast infanterister över Kanalen och satte ned dem bakom de tyska linjerna fem timmar före de första invasionstrupperna nådde stranden den 6 juni. För den bedriften fick han flygmedaljen och för en liknande insats i Rivieraföretaget dekorerades han med amerikanska eklövskransen. Han har många kusiner i Finland liksom i malmötrakten, där han har släkt på mödernet.

Den 1 december 1944.Nykarlebyättling amerikansk flyghjälte.

En berömd amerikansk flygare, John Lillqvist, uppges vara bördig från Nykarleby. Då det nämnes att han skulle ha många kusiner i Finland, har redaktören försökt höra sig för om de nämnda släktingarna här. Det har framgått, att John Lillqvist är en kusin till syskonen Lillqvist och syskonen Frostdahl i Soklot. Fadern Jakob Lillqvist emigrerade till Amerika på 1880-talet.

Den 15 december 1944.


Österbottniska Posten.
Lars Pensar digitaliserade och tillhandahöll med kommentaren:

De amerikanska flygordnarna var tydligen obekanta för redaktören och har av denne översatts till svensk form. Tydligen spökar den tidigare vapenbrodern Tysklands ”järnkorset med eklöv” så att eklöven förflyttas till det amerikanska utmärkelsetecknet.Läs mer:
Mer flyghistoria i Kauhavakråkor över Nykarleby.
Emigration i Uppslagsverket Finland.
Fler artiklar och notiser ur Österbottniska Posten.
(Inf. 2011-08-28, rev. 2011-08-28 .)