Pratstunden.

     Julen står för dörren. En skyrest julgran ståtar på torget sedan lördagen, och vi glädjas som barn över det ljusflöde i alla regnbågens färger granen skall pråla i under helgen. — Affärerna äro välbesökta av julklappsköpare. Min vän »Handelsbalansen» siar om en mycket god julsäsong för dem som ha nyttiga och lämpliga julgåvor för julbockens påse.
     Men glöm ej att alla affärer numera enligt lag skola stängas på julaftonsdagen kl. 3, jo precis kl. 3.
     Julgrytorna ha ställts ut. I julbrådskan bör du inte glömma att lägga en slant i dem. Medlen äro ju avsedda för bringandet av julglädje åt nödlidande medmänniskor. Och när du så småningom fått rätsidan utåt, så kom ihåg att sätta upp en sädeskärve på gården, så att gråsparvar och gulsparvar få hålla kalas, medan talgoxarna riva och ruska i talgklumpen på fröbordet vid barnkammarfönstret.
     Och så må pojkarna se till att lantärnor enligt god julsed hissas i topp. De strålande lantärnorna i vackra färger ge oss den riktiga julstämningen.

 

Stadens julgran.
[Stadens julgran med Nykarlebystjärna i toppen. Få se vilket företagsnamn som om något år ersatt Nordea på neonskylten, för den bank som 1881 inledde verksamheten under namnet Vasa Aktie Bank har bytt namn åtskilliga gånger.
Foto: Lars Pensar den 5 december 2006.]

*

     Hurudant blir vädret under julhelgen? Meteorologiska anstalten har icke iakttagit några »tecken», som skulle tyda på att kung Bore vore i antågande. Denna tid på året plägar dock bjuda på ganska häftiga kastningar, varför mycket väl ett omslag kan ske med ett välkommet snötäcke och prima julväder med gnistrande stjärnljus, sprakande norrsken och bjällerklang i julottan.
     Anders på Kobben, erkänd väderleksspåman, menar, att alla »tydor» peka i den riktningen, att ruskperioden är förbi. Havets böljor ha för tredje gången i höst »sköljt alirötren», och som alla goda ting äro tre, så — — Låt oss hoppas, att Anders spår rätt.

     — — —

     Och så vår julhälsning. Ö. P:s alla läsare och vänner tillönskas God och Fridfull jul.


Saxen, Österbottniska Posten torsdagen den 24 december 1936.
Lars Pensar tillhandahöll.

Frälsningsarméns julgryta var tidigare uppställd vid Handelslaget och på 1970-talet stod den vid Grönhuset, vaktad av frälsningsofficeren Joel ...

Läs mer:
Stadens julgran.
Fler artiklar och notiser ur Österbottniska Posten.
(Inf. 2006-07-14/HK, publ. 2006-12-07.)