Till stadens
                   julgranssökare.

Då stadsborna enligt gammal sed själva fått söka sina julgranar i stadens skog, utan att stadsmyndigheterna lagt hinder i vägen vilja vi göra dem uppmärksamma på, att denna rätt icke får missbrukas, vilket visade sig vara fallet föregående jul. Till julgran tages vanligen en ung och växtlig gran, som har framtiden för sig, så att ifall den finge stå och växa, så skulle den efter något tiotal år vara ett värdefullt träd. Därför bör dessa tagas med urskillning och där minsta skada åstadkommen.

Att hugga ett flertal granar för att ha att välja på får icke förekomma, likaså att unga pojkar går till skogen och hugger ett tiotal granar för att sälja dem. Detta är ju saker som bör vara helt förbjudna. Områden, som hagmarkerna vid Andra sjön, planteringarna på Djupsten, samt för övrigt där ungskogsgallringar utförts, särskilt björkbestånd med gran som underväxt är även förbjudna områden. Detta emedan granen där har de största möjligheter att utväxa till värdefulla träd.

Julgranen bör sökas längs med åkerkanter, samt bredvid sido- eller ägovägar, där de i huvudsak ändå kommer att rödjas bort. Det borde ligga i stadsbornas eget intresse att icke missbruka denna rätt, och tvinga stadsmyndigheterna att helt förbjuda denna gamla sed som fallet är med våra övriga städer i landet.



Österbottniska Posten, 17 december 1948, nr 51, s. 2.
Nationalbibliotekets digitala samlingar.



Läs mer:
Fler artiklar och notiser ur Österbottniska Posten.
(Inf. 2022-12-19, rev. 2022-12-19 .)