Julkommers för ett sekel sedan

Publicerad 15 december 2010 kl. 10:11. Senast ändrad 15 december 2010 kl. 10:14

Det var ”Giv mig glans, giv mig guld, giv mig prakt” när handelsbodarna i Nykarleby bjöd på julutställning för precis 100 år sedan.

Runt torget med omgivning var de flesta handelsbodarna belägna. Undantaget norra sidan där de tre bankerna i rad såg till att folk var välförsedda med pengar för juluppköp.

Axel Herlers butik på Rådhusboulevarden [Topeliusesplanaden] bjöd ut ett enormt sortiment, allt från glassmaskiner och rökserviser till spottlådor och nageltänger. Till och med harvar hörde till sortimentet, med motivering att bönderna måste beställa dem nu för att hinna få till vårbruket då köplusten är så stor. Det var både Markby- och Markby-Hankmoharvar som erbjöds.

Guldsmeden Kantola, Guldtipons gesäll, vid torgets södra sida bjöd ut nickel- och nysilversaker, till och under inköpspris. För att locka kunderna till sig hade han på torget, på en hög stolpe, satt upp en starkt lysande Aladdin- eller Luxlampa.

Helmer Halme sålde delikata livsmedel i samma fastighet: Amerikanska Baldwin- och Bendavisäpplen, krimska och tyrolska äpplen, tyska päron, Almeria vindruvor, Sudbergs ansjovis, Hangö vassbuk, lax, hummer, sardiner, franska ärter och champinjoner.

I guldsmed J. H. Hellstrands guldsmedsaffär på Skolgatan [Gustav Adolfsgatan] utbjöds julgåvor av guld och silver: Guldringar med briljanter, rosensten, pärlor och granater, guldarmband och broscher - och allt till förmånliga priser.

A. J. Blomströms uraffär annonserade mångordigt ut klockor och rådde kunden att först beakta mekanismen, sedan utseendet och därefter priset.

Bokhandelns innehavare, Gerda Thunberg, hade en enkel och smakfull annons i ”art deco”.

I före detta Olga Svahnströms modeaffär sålde den nya innehavaren, Viktor Holmström, skinnvaror till billigaste priser. Till exempel astrakankragar från 6 mark uppåt.

Skräddaren Joel Finnström erbjöd en ny kostym till julen. Den kunde förfärdigas utan vidare för han innehade de flesta kunders mått.

Guldsmed K.E. Pelander på Rådhusboulevarden, mitt emot parken, sålde guld och silver, dam och mansfickur, urkedjor av olika mönster, glasögon och barometrar.

Av stadens kvinnliga affärsinnehavare bjöd Sofia Ylönen på Södra Torggatan [Sollefteågatan] ut julklappar till billiga priser. Josefine Bergh på Norra Tvärgatan [Borgaregatan] sålde blommor till julen, frukt och fint kinesiskt te.

På Skolgatan erbjöd Fredrika Öhman äppel, päron, vindruvor, torkade frukter, krukrussin, dadlar, fikon, plommon, hasselnötter, karameller och marmelader, chokladkonfekt av Fazers välkända tillverkning, roquefort-, schweizer- och edamerost samt iskällarlax. Dessutom realiserade hon hela lagret av höst-och vinterkappor ”till och under inköpspris”.

Ja, julklappsutbudet 1910 fick en att tänka på Topelius ord i Boken om vårt land: ”Här får du allt vad ditt hjärta önskar, om det och vore järnspik och kvarnsten”.

Det var både glitter och glamour för ett sekel sedan.



Österbottniska Posten 1911.
Lars Pensar i Österbottens Tidnings webbupplaga den 15 december 2010. Tillkomsthistoria:

Texten är en följd av att Stig Haglund, när han i föreningsspalten, skrivit att mitt ”inhoppsföredrag” skulle handla om jultraditioner i Nykarleby. Detta tyckte tydligen redaktören Maggi  S att var så intressant att hon anmälde sitt intresse. Då fick jag upplysa henne om att det skulle handla om julklappsutbudet för hundra år sen, varpå hon ville ha en text om det tillsänd. Nåja, det fick hon. Men som sagt, det var en missuppfattning som ledde till det.


Läs mer:
På julutställningarna, 1911.
Fler artiklar och notiser ur Österbottniska Posten.
(Inf. 2010-12-17, rev. 2011-01-16 .)