Juthbacka gård ändrar karaktär
Simbassäng, restaurang drar gäster

JUTHBACKA GÅRD ändrar karaktär. Det mesta som finns på Juthbacka i dag fanns inte där bara för några år sedan. Nu håller Juthbacka på att bli ett verkligt turistcentrum. Restaurangen för 150 personer är snart öppningsklar — den ”provkördes” förresten på midsommarafton — och simbassängen är helt klar. I samband med utbyggnaden har huvudbyggnaden fått en grundlig renovering, så att alla rum nu bar heltäckande mattor osv.


— Det ”gamla” Juthbacka skall finnas kvar, även om det nya kommit till, säger Birger Fredriksson som förestår campingområdet. Många har hyst farhågor för att Juthbackas karaktär helt skall försvinna, men så får det inte bli. Den gamla delen av huvudbyggnaden skall som tidigare vara pensionat, ”mors vila”.

Men det blir bättre också i pensionatdelen, därför att de som bor där får mera utrymme än tidigare, egen matsal osv. Restaurangdelen som byggts utanför gamla huvudbyggnaden skall inte störa.

Tidigare har pensionatsgästerna varit tvungna att hålla sig i övre våningen då man haft någon tillställning nere i stora salen. Nu blir den salen sällskapsrum för pensionatsgästerna.

Restaurangdelen rymmer 150 personer, och kan med skjutdörrar avdelas till tre olika kabinett. Restaurangen har fått utskänkningsrättigheter. I samband med restaurangen byggs också köksanläggningar för hela Juthbackas behov.

Innan restaurangen är helt klar återstår ännu elinstallationer, köksinredning och det inre taket skall göras klart. Möblerna — furumöbler — finns redan på plats. [Inte så många år sen furumöblerna byttes ut.]

Under midsommarhelgen hade husvagnsägarnas Caravan-klubb träff på Juthbacka. Ett 60-tal vagnar fanns på campingplatsen, och på midsommarafton ordnades första gången dans för gästerna i det nya utrymmet. Avsikten är att man ska ha dans till orkester varje lördag. I midsommarhelgen ordnades också ett par bröllop på semesterhemmet.


Campingplatsen utbyggd

— Campingområdet är helt utbyggt nu. Juthbacka har byggt på all egen mark, säger Fredriksson. Stugornas antal är elva, och parkeringen tar resten av den egna marken.

Av staden och församlingen har gården dessutom arrenderat strandremsan längs älven ända fram till Värnamo. Till nästa år ska det området iordningställas för tältplatser. På samma sätt har gården också arrenderat holmarna nedanför Värnamo; också de ska bli tältplatser. Gästerna skall få gå över en spång till holmarna i älven. [Detta var planer som aldrig förverkligades.]


Simbassäng

Simbassängen som blev klar senaste år anlitas flitigt. Bassängen mäter 25 gånger 12,5 meter och fyller alltså tävlingsmåtten. Just nu håller Jakobstadsborna en simkurs i bassängen som är öppen från klockan 8 på morgonen till 22 på kvällen. I samband med simbassängen byggdes omklädningsrum och bastu. Ännu i år skall ett grillhus uppföras på campingområdet. I höstas byggdes också campingplatsens sevicehus ut med flera duschar och WC:n.

Det är stora summor Semesterfrämjandet lagt ned på Juthbacka. Men, säger Fredriksson, det var enda sättet. Utan satsning kommer ingenting igen, hade man inte satsat och byggt ut nu, hade man fått slå igen.

 


Den nya delen av huvudbyggnaden märks knappt från framsidan av huset, men sikten genom de stora fönstren mot parksidan blir fin. Förstoring.Birger Fredriksson rengör simbassängen, som utnyttjats flitigt hittills i år. I bakgrunden omklädningshuset och campingbyn.
Förstoring.*     *     *

V Ä L K O M M E N  t i l l
sommarstaden Nykarleby

[Företag som finns kvar 2017 markerade med ljusgul bakgrund.
Har inte koll på damfriseringarna. Vissa kan vara kvar i ny regi.]Guldsmedsaffären H. Häggblom

Tel. 20 133.


Juthbacka Turistcentrum

Tel. 20 046.


Källargrillen

Tel. 20 112.


Bankerna i Nykarleby

[Banken i Nykarleby.]


R. Westerlunds El-affär

Tel. 20 060.


Herlers Bokhandel

Tel. 20 022.


Nykarleby Modeaffär

Tel. 20 084.


Ab Farm-Frys

Tel. 20 288.


Kemikalieaffär

(S. Renvaktar) — Tel. 20 035.


Stiftelsen för Idrotts- och Ungdomsgården i Nvkarleby

Tel. 20 102.


Glassbaren

Tel. 20 018.


Oy Prevex Ab

PLASTINDUSTRI —
Tel. 20 100.


Hanséns Café

Tel. 20 157.


TB-Servicestation

H. Sund,
Tel. 20 275


Asta Blomsteraffär

Vackra och smakfulla binderier för olika tillfällen.
Interflora-förmedling.  — Tel. 20 159.
 


Pihlainens Skoaffär
(Ny innehavare: VIRTANEN)

Tel. 20 003


Th. Slotte & Co

Tel. 20 064.


Välkommen till Ritas

Förmånligt inköpsställe. —
Tel. 20 396.


Nykarleby stad


Restaurang von Döbeln

SNABBLUNCH kl. 11.15— 13.30.
DANS varje lördag   A-rättigheter.

Bankg. 7, tel. 20 223.
 


Damfrisering Bojan

Tel. 20


Salon Monica

Tel. 20


Damfrisering G. Kronqvist

Tel. 20


Herrfrisering Saga

Tel. 20


Dam- och herrfrisering Gunne-Maj
Tel. 20 256.


Dambergs Damfrisering

Tel. 20


Markkulas Matvaruaffär

Tel. 20


Esso Servicestation och Bar

Tel. 20  172.

[St 1 sedan 2007.]


Hotell Eden

Tel. 20

 


Österbottniska Posten den 28 juni 1973.
Från issuu.


Läs mer:
Juthbacka i kapitlet Fakta.
'Värmlänningarna' är beredda och Ny rörläktare vid Juthbacka i samma nummer.
Fler simbassänger.
Fler artiklar ur ÖP.
(Inf. 2017-10-16, rev. 2021-09-19 .)