Veckans intervju:

Bröder Långnabbas fabrik i gång i Nkby

Några tiotal meter norr om plastfabriken Prevex i Nykarleby står den nya byggnad där firman Bröder Långnabba i dessa dagar igångsatt tillverkningen. Som vi tidigare omtalat har företaget flyttat hit från Purmo.


 
Hammare modell Långnabba tillhörig Lars Pensar.
 
[Hammare modell Långnabba tillhörig Lars Pensar.]

Ja vi har under sommarens lopp byggt den här nya byggnaden, där tillverkningen just nu satts igång, omtalar arbetsledare Erik Långnabba då vi igår besökte företaget. Byggnaden mäter c:a  20 x 10 m och är rest av tellblock.
     Här finns en mängd maskiner som är igång.
     Berätta något om tillverknigen!
     Vi specialiserar oss på sågbågar, hamrar och telefontillbehör och dyl, men det är möjligt – och t.o.m. troligt – att vi framdeles kommer att utöka vår produktion att omfatta fler artiklar. Sju man har nu full sysselsättning i vårt företag, säger hr  Långnabba, vilken också avslöjar att Bröderna Långnabbas sågbågar belönades med medalj på Bryssel-mässan. Man kommer även framdeles att ställa ut på internationella mässor.
     Bröder Långnabba är visserligen ett fristående företag, men delägarna är också med i Prevex, så det är knappast någon tillfällighet att de båda byggnaderna står så nära varandra. Firman Bröderna Långnabba liksom Prevex har ambition. 
     Vi behöver många sådana företag i Nykarleby.Österbottniska Posten fredagen den 4 december 1959.
Lars Pensar digitaliserade och tillhandahöll.


Läs mer:
Prevex av Erik Birck.
Fler artiklar och notiser ur ÖP.
(Inf. 2009-12-02, rev. 2009-12-02.)