Långtradarförare bötar
140 mark för dödskörning

Till 140 mk i böter för ovarsamhet i trafik och dödsförvållande dömdes en långtradarchaufför vid rådsturätten i Nykarleby på måndagen. Chauffören skall dessutom ersätta staten förskotterade avgifter för blodanalys samt målsägarens rättegångskostnader. Båda parter anmälde missnöje med domen.

Långtradaren hade den 19 augusti i korsningen Västra Esplanadgatan—Borgaregatan krockat med en mopedist, Gunnar Långsjö från Åminne. Långsjö miste medvetandet och fördes till sjukhus där han avled ett par dagar senare.

Långtradaren kom längs Esplanaden norrifrån samtidigt som två mopedåkare längs Borgaregatan västerifrån. Den ena mopedisten såg långtradaren och stannade medan Långsjö, som körde efter fortsatte och krockade med lastbilen.

Chauffören i långtradaren åtalades för att han kört med för hög hastighet in i korsningen och inte behärskade sitt fordon samt för att han inte stannade och tillät de båda mopedisterna, som kom från höger att först passera.

Rätten fann, — — — långtradarchauffören skyldig till krocken. Det var nämligen chaufförens skyldighet att väja för den som kom från höger. Åklagaren yrkade ansvar för grov ovarsamhet, vilket dock rätten inte fann styrkt.


Österbottniska Posten n:r 41/1963.
Lars Pensar tillhandahöll.


Läs mer:
Ond bråd död.
Fotografi från olycksplatsen.
(Inf. 2004-12-01.)