Sportplanebygget
Igångsättes

     Tisdagen den 11 juni sammankallas alla idrotsintresserade vid sportplanen kl. 19.30. Yxor bör medtagas. Utstakning av sportplaneområdet kommer att förrättas.

NIK

[Beslut att bygga sportplanen togs 1945.]För Simsporten

Intresserade personer

     Sammankallas till kafé Varma idag
Fredag kl. 20 för eventuellt bildande
av en simsektion.

NIK


DANS

På bryggan!

     Ungdomar från när och fjärran
Inviga NIK:s nya dansbana
Vid Andra sjön i NYKARLEBY

Söndagen den 30 juni kl. 20.

Musik: ZIGANA

Obs! Cykelförvaring.Österbottniska Posten nr 23, 25 och 26 1946.
Lars Pensar digitaliserade och tillhandahöll.Dansbanan på ångbåtsbryggan vid Andrasjön


Hugo Nybäck och dottern Regina, gift Sjöblom på dansbanan ca 1954. Kan båten identifieras av någon seglare?
Regina Sjöblom tillhandahöll.
(Inf. 2005-11-09.)


Den 11 januari 2006 är det fortfarande obekant vilken båt det är, men vi vet åtminstone vad vi INTE ser:

 

Det fanns Oslo-jollar i N:by på den tiden. Tycker riggen liknar en sådan, men bildvinkeln kanske gör att skrovet är svårt att känna igen. Hörde av min mamma att åtminstone Holger Haglund hade en sådan i början av 50-talet. Kommer också ihåg att vår granne Fjalar Zittra seglade över med en sådan då de hyrde stuga på Markusholmen vid denna tid. Zittra hade nog sin båt bara några år, men 54 kan passa in. Under senare 50/60-tal som jag kommer ihåg hade von Schantz en sådan. Det fanns också en som vi kallade ”kaptenen” som ännu på sent 60-tal åkte över med sin Oslo-jolle till stugan på Långören i sundet till Markusholmen. Stefan minns möjligen vad han hette? — Skrev Alf Renvall och Stefan Winqvist kommenterade:

Nej, men förstäven på den här båten är nog för hög. Det fanns en lokal båt som hette bottenhavsjolle eller något liknande. Jag drog sjöscouter i Nykarleby scoutkår och Övergård, pappan, köpte åt oss en sådan gammal segelbåt från Andrasjön som liknade den här. Den var tyvärr rutten så den blev uppbränd.Med tanke på perspektivet verkar det som om det också funnits ett hopptorn.
Foto: Lars Pensar våren 1957. Gossen till höger är Bo Forsberg från Malax.


Nykarleby IK 70 år, 1917—1987 av Erik Stenwall, sid 226:

     Tidens tand i kompanjonskap med naturkrafterna gjorde det inte lättare för NIK och dess simning. I årsberättelsen för år 1960 finnns denna text att läsa:
      ”Den av klubben ägda siminrättningen och dansbanan vid Andra sjön har rivits och resten tog stormen senaste höst.”


Antagandet om hopptorn visade sig vara riktigt: Samma dag som bilden publicerades kom en kommentar från Folke Holmström:

Hej!
Trots att bilden av bryggan är tagen i vintrig skrud, väckte den en del sommarminnen hos mig.
      Din misstanke om att det också torde ha funnits ett hopptorn i anslutning till bryggan, är helt riktig. Ännu i min ungdom på 50-talet hoppade vi från tornet, som hade två avsatser: Den första ca 3 m, (även försedd med ett sviktbräde), och den andra ca 5 m över vattenytan. Att dyka från den högsta avsatsen var förenat med en viss risk för liv och lem, eftersom vattendjupet nedanför var endast dryga två meter på den tiden. (Jag tror att man därför var tungen att riva tornet innan någon tragisk olycka skulle ha varit framme.)
      Bredvid tornet fanns dessutom ett tudelat ”brädskjul” som var tänkt att fungera som omklädningsrum för män och kvinnor. Fotot kan också vara taget från taket på detta ”badhus”. På ett foto taget från stranden mot Långören kunde man förmodligen se båda konstruktionerna. Kanske det finns någon som har ett sådant?

mvh Folke

Läs mer:
Hopptornet.
Magasinet som fanns på bryggändan.
Fler artiklar och notiser ur ÖP.
(Inf. 2005-10-12, rev. 2023-03-31.)