[Snart 50 år TV i Nykarleby]


TYSK TELEVISION SES I NYKARLEBY,
VÄNNÄS OCH ÄHTÄRI KOMMER.

Affärsmannen Ragnar Westerlund i Nykarleby är såvitt vi vet den första som äger en televisionsapparat i Nykarlebynejden. Han har provat och prövat en dryg månad och en kulen senhöstdag frågar vi om dir. Westerlund ser några bilder i sin TV.


— Visst har jag sett bilder, men det är klart att det är ovisst och osäkert. Det beror mycket på väder och vind. Och just nu har vi den mest ogynnsamma årstiden för television. Sommarhalvåret är under nuvarande naturförhållanden, bästa årstiden för TV, säger hr Westerlund, och berättar att det är en tysk television han bäst får in på sin apparat. En rysk station hör han — sällan ser — och likadant är det med en engelsk.

I Sverige bygger man just nu en TV-station av vilken vi här kommer att dra nytta. Det är Vännäs-stationen ett stycke uppåt Ume älv. Det är meningen att Vännäs skall bli färdig om ett år, men det glunkas att den nog är sändningsklar långt innan. Den som lever får se.

Då får vi också se vad vår inhemska TV bjuder på. Nu har vi ju tre stationer i vårt land, men inom kanske en inte alltför avlägsen framtid torde sändaren i Ähtäri bli klar. Den kommer vi att ha nytta av. Det blir alltså Vännäs och Ähtäri TV-stationer vi kommer att få nöje av
[Carita Björklund g. Nygren och Peter Snellman, expediter på Westerlunds Elaffär. Harriet Forsells g. Sund expedit på Pihlainens Skoaffär. Delförstoring.
Roger och Harriet Sund tillhandahöll.
Inf. 2009-05-24.]


Och så berättar dir. Westerlund om TV-kanaler, Eurovision, band och test och reflexbilder etc. som vi — det medger vi så gärna — inte begriper oss det ringaste på. Men vi tror det då han säger, att glädjen att ha en TV-apparat är minst lika stor nu som då de första radioapparaterna med hörlurar fann väg till våra bygder: folk satt hela kvällarna med hörlurarna på och gladde sig åt varje ljud som uppsnappades. Det var glädje över radions barndom. Nu är det ingen spänning, inget äventyr. Nu är det bara att vrida på sin UKV och avnjuta det nästan fulländade ljudet. Nu är man mätt.

Dir. Westerlund säger att nog har han varit tvungen ibland att sitta i timtal utan att få in en riktigt njutbar bild. Stundom får man åter så fina bilder att ett fotografi inte kan tävla. Det är ovissheten som skänker spänningen just nu. Som sagt, efter några månader hoppas man på bättre mottagningsförhållanden.

— Många frågar om man inte kan köpa bara en TV-apparat och även nyttja den som vanlig radio. Detta går tyvärr inte för sig. TV är TV och radio är radio. Någon har sagt att man kan ju inte köra bil och åka cykel på samma gång, men man kan mycket väl ta cykeln med i bilen. Man kan med andra ord köpa TV med inbyggd radio.

Visst kan man säga att jag gått händelserna i förväg med min TV, men saken är den att förutom att det som nämnts är roligt och spännande så är det dessutom nyttigt för en radioförsäljare att bekanta sig med TV redan nu. Det är tusen och en detalj man bör känna till innan man stiger bakom disken för att sälja den första TV-apparaten i Nykarleby, säger dir. Westerlund.

Och vi ger honom rätt.Österbottniska Posten nr 44 den 31 oktober 1958.


Lars Pensar digitaliserade och tillhandahöll med kommentaren och bild:

Vilka minnen väcker inte artikeln! Efter julhelgen lyfte Westerlund in TV-apparaten i skyltfönstret mot Bankgatan och där utanför stod vi på kvällarna och såg flimrande bilder från Vännäs. Rom-olympiaden 1960 tror jag sedan var orsaken till att en hel del just det året skaffade sig sin första TV-apparat, men dessförinnan hade busstationens TV och Glassbarens likaså lockat smockfullt med publik till dessa caféer. Den tiden visste man vad man skulle göra på kvällarna!


Efter att artikeln skrevs flyttade Westerlunds elaffär till andra sidan gatan till Liljedahls affärshus, där denna interiörbild är fotograferad.
Efter att artikeln skrevs flyttade Westerlunds elaffär till andra sidan gatan till Liljedahls affärshus, där denna bild med ”foto- och radiohörna” är tagen. Kolorering: Peter Gullback.


Efter att artikeln skrevs flyttade Westerlunds elaffär till andra sidan gatan till Liljedahls affärshus, där denna interiörbild är fotograferad.
Fotohörnan i bortre vänstra hörnet och Bankgatan till höger. Förstoring.
Foto: Rafael Sjöblom. Kolorering: Peter Gullback. Ibland häpnar man över hur bra den blir. Kolla t.ex. den blommiga lampskärmen i övre vänstra hörnet!


*     *     *

Tryckplåt som bjöds ut på huuto.net i oktober 2015.

R.WESTERLUNDS EL
R.WESTERLUNDIN SÄHKÖ
J:stad 12712   14713 P:saari
Nykarleby 20 06  20 271

(Inf. 2015-10-20.)


Läs mer:
TV-annons 1970.
NY-TV 25 år.
Fler artiklar och notiser ur ÖP.
(Inf. 2008-09-04, rev. 2021-01-10 .)