Red. Max Furus reportage om
Ägir och Loppan i Vasabladet
den 4 augusti 1968.
Den nya bryggan byggdes
sommaren 1968.

LOPPAN




Det finns en hel del snickarglädje över segelpaviljongen ute på Loppan. Platsen för veckohelgens stora småbåtsregatta.
 • Det finns en hel del snickarglädje över segelpaviljongen ute på Loppan. Platsen för veckohelgens stora småbåtsregatta.
Tapio Westerlund och Heidi Söderlund på bilden.

och seglarna



 


Loppan har atmosfär

     SS Ägir har Loppan. En liten pärla i Andra sjön. En holme stor som en fotbollsplan. Ett bräm av alar stänger ut vindar och ger skydd åt de många ädla trädslag som i tiderna planterats in. Ekar, almar och askar. Lönnar och jättestora cembratallar skapar parkstämning kring paviljongen. På sydsidan har den nya bryggan byggts i betong och järn i vattnet. Trävirke över. Gediget, ty man tänker fortsätta segla på Loppan.

     Det är en trevlig atmosfär ute på Loppan. Kvällssolen kastar sina långa skuggor över blåbärstuvorna mellan de långa resliga träden. Teckningarna av »prominenta» seglare inom SSÄ, bland andra två herrar Hedström, lektor Holmqvist och apotekare Wilkman, vittnar om att Nykarleby-noblessen i Loppan haft ett kärt tillhåll. Pojkarna smågnabbas. Ger välmenta smågliringar. Delar allt lika. Till och med jobbet. Väntar på kompisen så att han också skall få sin del av det. Ingmar får måla sängbottnarna. Inger sköter kaffepannan.



Enda nackdelen med Loppan är att allt skall transporteras ut. Mat och andra förnödenheter. Bertels stora båt med tuffande wickströmmare kommer väl till pass och har lagt till vid nya bryggan.
 • Enda nackdelen med Loppan är att allt skall transporteras ut. Mat och andra förnödenheter. Bertels stora båt med tuffande wickströmmare kommer väl till pass och har lagt till vid nya bryggan. (Bryggan är konstruerad av Nils Luoma.)
 
Landstigning inför talko för »kraftprovet» med småbåtsregattan 3–4 augusti.

1)

Jan-Erik Witting, cometen Majs skeppare

2)

Leif Nessler, optimisten Minis ägare

3)

Nils Luoma, vicekommodor

4)

Bertel Nyström, ägare till motorbåten

5)

Alf Renvall, gast på Courage

6)

Inger Luoma, sekreterare

7)

Barbro Hjort, syster till Inger

8)

Olav Hjort, seglingsnämndens ordförande under regattan

9)

Bo Kronqvist, klubbmästare

10)

Stefan Winqvist, snipen Courages skeppare

 


Ägir är äldst!

SS Ägir i Nykarleby har helt plötsligt seglat upp som den äldsta av de österbottniska segelföreningarna. Ett gulnat protokoll i museet vittnar om att man den 12 augusti 1864 för snart 104 år sedan beslöt grunda föreningen. Man har också den kejserliga stadfästelsen av föreningen. Ett stort papper med ett jättesigill. Nästa år då man skall fira jubileet kommer också föreningens flagga att luftas. En blåvit flagga med de ryska färgerna i ett fält och stadens vapen handmålat i ett.
    Föreningen är den äldsta och minsta i Österbotten. SS Ägirs paviljong är Loppan i Andra sjön. En liten holme med park. Föreningen har i detta nu mest unga seglare och nu i veckoskiftet hålls en regatta för småbåtar. — Regattachefen Nisse Luoma slår in de sista spikarna i den nya bryggan vid Loppan.

Regattachefen Nisse Luoma slår in de sista spikarna i den nya bryggan vid Loppan.


 

Äldst i Österbotten

Och så ännu ett glädjebudskap. Kanonen som varit försvunnen är på hemväg. Den 200-åriga pjäsen har varit utrikes [i Tyskland], blivit åldersbestämd och som sagt dånar den åter ute på Loppan.
    SS Ägir är äldst. SS Ägir är minst. SS Ägir lider inte av åderförkalkning för det.
    — Vi har ungdomar. Intresserade ungdomar, säger fru Inger Luoma som tillsammans med sin man Nisse och folkskolinspektor Lennart Winqvist ger stadga åt segelsällskapet. Inspektorn är kommodor så klart. (1967—75)
    — Han har vanan inne att ta reda på hur det skall vara och sedan se till att det blir så, som en av pokarna sa.

  

 

Kommodor Lennart Winqvists inspekterande öga vakar över verksamheten inom SSÄ. Österbottens äldsta segelförening.
 • Kommodor Lennart Winqvists inspekterande öga vakar över verksamheten inom SSÄ. Österbottens äldsta segelförening.
Foto: Max Furu.




Ägir-seglingar måste inställas

    Regn och hård blåst satte P för SS Ägirs kappseglingsplaner i Nykarleby i veckoskiftet. Likaså inhiberades den utlysta tävlingen i mete, men däremot höll man planenligt en brasafton på Loppan. Dit kom också ett tjugotal ungdomar från Gamlakarleby som gäster. De anlände med sjöräddningskryssaren Seiskari och tillbringade en trevlig kväll tillsammans med nykarlebyseglarna.
    Gästerna hade för avsikt att tälta på området vid Loppan men bereddes logi i segelpaviljongen. De återvände till Gamlakarleby vid niodraget på söndagen och fick uppleva en havsfärd i blåst och hög sjö.
    Dragning i SSÄ:s båtlotteri med en optimistjolle som första pris blir den 7 juli. Det finns också en hel del tröstepris, bl.a. flytvästar. Föreningens lotteri omfattar 1.000 lotter à en mark och s.g.s. hela partiet har sålts.
    På söndag kvällen anordnades en träningstävling för snipeflottiljen. Det blåste fortfarande rätt kraftigt. Stefan Winqvist på Courage, som blev tjugonde bland 57 båtar i FM, segrade överlägset före J. Kaustinen på Chepera, 3) Coquette Bo Eklund och 4) Cognac Leif Söderlund.


Max Furu i Vasabladet, den 4 augusti 1968. Möjligt att någon av notiserna är skriven av någon annan och publicerad vid annat tillfälle.


Alf Renvall tillhandahöll kopior ur Lennart Winqvists klippbok. Lennart har ritat ramar och kommenterat med blå penna, så jag roade mig med att göra en form av faksimil.


Läs mer:
Vasa- och nykarlebybåtar i topp vid SS Ägirs småbåtsregatta av Inger Luoma.
Segelsällskapet Ägir av Einar Hedström.
Fler artiklar ur Vasabladet.
(Inf. 2006-01-09, rev. 2023-10-07 .)