För ett par år sen efterlyste jag möbler gjorda av Nykarleby-snickare och Seppo Kuusinen hörde av sig.Högsängen

Här är våningssängen som Rafael Riissanen gjorde 1953 för mig och lillebror Sakari då han jobbade på Sowo Ab:s snickeriverkstad i Nykarleby. Snickeriverkstan var ju på östra sidan av Seminariegatan i den sista byggnaden före seminarieområdet. Byggnaden är i dag bostad.

Jag kommer ihåg sängen från Nykarleby. Jag hade en liten blå läslampa med blå plåtkupa som fästes i sängändan med en knipa. Kalle Liljeström [min farbror] körde sängen i vårt flyttlass till Lappfjärd i juni 1954.

Första sommaren i Lappfjärd hände en ganska ovanlig sak. Då jag skulle lägga mig i övre sängen och stoppade fötterna under täcket blev jag stucken i ena foten. Då jag krafsade den med andra foten blev jag stucken också i den. Mamma Annikki hade vädrat sängkläder och en stor humla hade kommit in i lakansvecket. Men jag kommer inte ihåg att jag skulle ha blivit sjuk av bisticken.

Då vi växte hamnade sängen i förrådet och följde alltid med då vi flyttade i Lappfjärd. Det hus jag bor i är det fjärde i Lappfjärd och vi flyttade till det 1961. 

I början av 20-hundratalet använde Sakaris döttrar sängen då de var små och var på besök hos mig från Tavastehus.  

Sängen är tillverkad av massiv björk. Sidor, gavlar samt stolpar har en liten fåra som dekoration. Sängen kan plockas i två delar och ribbottnarna är löstagbara.

Längden är 150 cm, bredden 62 cm, den totala höjden 131 cm samt höjden på övre sidoräcket 121 cm och på nedre sidoräcket 55 cm.

Den 67-åriga sängen är som ny fast originalfärgen har slitits något samt lossnat i stolpändarna. Den har alltid stått i torrt förråd och på trägolv så också benens undersidor är helt friska.

Alla fogar och limningar är täta och som nya.

Jag talade härom dagen med Rafaels son Markus Riissanen och han berättade att de hade en likadan säng med likadana lodrätta ribbor i räcken och likadana fåror som dekoration i räcken och stolpar.Sängen är slående lik min säng som vi köpte av familjen Zittra. Också den sängen finns fortfarande kvar, men den är ommålad och omgjord till soffa genom att ena sidan sågats bort. Förstoring.Seppo Kuusinen skrev, fotade och tillhandahöll.


Läs mer:
Liima-Janne av Einar Hedström.
(Inf. 2020-00-19, rev. 2020-05-13 .)