Skyddskårens meteorologiska instrument

Då jag skrev mitt senast mejl, som handlade om Soldatgossarna, kom jag att tänka på Nykarleby Skyddskår. Orsaken var att vi hemma hade en del instrument som kåren hade använt för meteorologiska observationer i Nykarleby under Fortsättningskriget.

Instrumenten tog jag med mig till Vasa efter att vi hade sålt våra fastigheter i Nykarleby och 2009 donerade jag dem till Krigsveteranmuseet i Vasa.Vindmätning med ballong på torget i Nykarleby 1942. Mannen till höger är Erik Åhman, mångårig rektor på Samskolan. Männen står vid Södra Torggatan, nuvarande Sollefteågatan. Förstoring.Barografen är en registrerande barometer. Förstoring.”Pilotballon-Geräte”, utrustning för vindmätning i högre luftskikt. Ibland är tyskan väldigt lik svenskan. Förstoring.


De meteoroligiska förhållandena dokumenterades noggrant. Men vad hände med dem sen? I Nykarleby hade man knappast behov av dem, så antagligen skickades de vidare till Meteorologiska centralanstalten eller möjligen till Kauhava flygflottilj.

1. Barometertryck   9. Molnformer
2. Lufttryck   10. Sikt
3. Torr termometer   11. Högsta temperatur
4. Fuktig termometer   12. Lägsta temperatur i luften
5. Hårhygrometer     Lägsta temperatur på marken
6. Vindriktning   13 Regnmängden
7. Vindstyrka     Snödjup
8. Molnighet      

11. Högsta temperatur, 12. Lägsta temperatur på marken, 14. Närmare uppgifter om regn, 15. Anmärkningar, 16. Extra anmärkningar och 17. Observatör noterades inte.Mätresultat från den 4 januari 1942 klockan 7 och 9.Den 14 april 2029 donerade Folke instrumenten till Krigsveteranmuseet i Vasa:

  • Specialkikare 8628, inkl. låda
  • Barometer
  • Ballong-gasvåg
  • Hygrograf
  • Barograf, bild
  • Termometer med skrivare
  • Stativ, antagligen det som finns på bilden
  • Gradskivor 2 stÖverlåtelsedokumentet. Gustav Geust och P-E Fant mottog donationen.Folke Holmström tillhandahöll.


Läs mer:
Skyddskår i Uppslagsverket Finland.
Innehållsförteckning till Fordon.
(Inf. 2023-11-01, rev. 2023-11-01 .)