Nykarlebys nya bibliotek slår upp sina dörrar

Sara Östman - 9.6.2016 21:53, uppdaterad 11.6.2016 14:39

I dag [den 10 juni] klipps invigningsbanden till det nybyggda stadsbiblioteket i Nykarleby. Särkilt mycket fokus har lagts på barnen och bibliotekets lättillgänglighet.


Det är ljust och högt till tak. Till vänster öppnar sig en tidningshörna med läs-tv, dator med pekskärm och flera sittplatser än förut. Något som bibliotekschef Margit Westerlund tror att kunderna saknat när biblioteket varit stängt. Tidningsutbudet och mycket av böckerna är de samma, men visst är det en skillnad.

– Förr var alla böcker packade tätt, tätt i hyllorna. Nu kommer de mera till sin rätt. Nästa vecka kommer också självbetjäningssystemet i gång, säger bibliotekschef Margit Westerlund.

Böcker och annat material har liknande indelning som förut, men tonåringar och yngre barn har fått sina egna utrymmen. Tonårslitteraturen finns i en egen vrå med färggranna fåtöljer att sitta i.

– En del av fåtöljerna är våra gamla som återvunnits och klätts om i nytt tyg. Vi hoppas att de ska användas flitigt. Tonårsavdelningen vetter mot gatan för vi tänkte att de gärna vill se ut, säger Westerlund.

För småbarn och skolbarn finns egen bokavdelning, lekhörna och ett alldeles nytt sagorum med läxläsningsbord, 25 sittkuddar, dockteater och en liten stjärnhimmel i taket.

– Sagorummets arkitekt inspirerades av ”Tusen och en natt”. Rummet är till för daghemmens sagostunder. När det är ledigt är det fritt fram att göra sina läxor här. Under öppningen är det tänkt att barnen ska få testa på att spela lite dockteater, säger Margit Westerlund.

Gardinerna på barnavdelningen och i övre våningens personalutrymmen är designade av Elina Rebers och utsmyckade med Nykarlebys märkesblomma strandvial, här i ett mer stiliserat uttryck där den lila färgen bytts ut mot svart. På barnavdelningen finns en specialbyggd, Nykarlebyinspirerad bokhylla.

– Det är bokbilen ”MinkkiT” med pekböcker för de yngsta, designad av Studio-Kaluste enbart för biblioteket. De som har farm känner säkert igen ratten och färgerna från en mattruck, säger Westerlund.

Den kanske mest fördelaktiga förändringen med flytten är att största delen av bibliotekets utrymmen nu finns på markplan. Det gamla biblioteket planerades under sjuttiotalet och var redan från början litet och otillgängligt, en orsak till varför det fanns ett behov av ett nytt bibliotek.

– Av 416 kvadratmeter var 190 i källaren vilket gjorde att en stor del av biblioteket var svårtillgängligt för många. Den branta spiraltrappan kunde dessutom kännas rentav obehaglig för en del. Det är som att ta ett skutt över femtio år när man kommer in i det nya biblioteket. Verksamheten var nutida också i det gamla biblioteket, men lokalerna kändes inte så, säger Westerlund.

Planeringen av det nya biblioteket började redan 2011. År 2013 beviljades ansökan om statligt bidrag för bygget. Förberedelserna inför flytten tog tre år.

– Det var nog i grevens tid. Hade det dröjt ännu ett halvår skulle vi kanske inte ha fått något nytt bibliotek eftersom statsbidragen för bibliotek nu är borttagna.

Det nya biblioteket med sina 917 kvadratmeter är nästan dubbelt så stort som det gamla, vilket ökar möjligheterna att ordna olika tillställningar. Till exempel finns ett nytt samlingsutrymme som kallas Asta-salen. Salen har ett minikök, utställningsfönster och ny ljudteknik med hörselslinga, vilket gör att utrymmet lämpar sig för kursföreläsningar, officiella tillställningar och kanske till och med småskaliga koncerter.

– Salen heter så efter den gamla present- och blomsterbutiken som fanns på den här platsen före biblioteket. Det är en liten hyllning till det som har varit. Namnet gör sig också bra på de flesta språk.

Det nya biblioteket har anpassats till alla. Förutom hörselslinga, ramp och knapp vid dörren har också betjäningsdisken fått rullstolsindrag som gör att den som använder rullstol kommer åt bättre. Mycket av det material som tidigare fanns i källaren har nu flyttat upp till marknivå eller blivit lättillgängligt i det nya bibliotekets övervåning dit besökaren också kan ta sig med hiss.

– Klassuppsättningar av barnböcker finns nu på barnavdelningen. Bokförrådet med äldre böcker och digistudion där kunderna kan digitalisera sina cd- och lp-skivor, diabilder och vhs-kassetter finns nu på övervåningen. Hembygdsavdelningen med lokala författare och fakta om hembygden finns nu på markplan. Där har Topelius också fått en egen hörna, säger Westerlund.

Biblioteket har också en ny sorts utlåning utöver böcker, film och musik.

– En hylla har reserverats till info och provexemplar på träningsutrustning som Kultur och Fritid bidrar med. Pedersöre har gjort det en tid och nu tänkte vi också börja låna ut träningsutrustning.

Klockan tolv i dag inviger stadsdirektör Gösta Willman det nya stadsbiblioteket. Allmänheten är välkommen att ta sig en titt i de nya utrymmena.

– Det bjuds på kaffe, tårta och stämningsmusik, säger Westerlund.

  • Öppning i dag klockan 12. Alla yttre arbeten färdiga 22.6.
  • Byggnadsyta: 917 kvadratmeter (nyttoyta 714 kvadratmeter)
  • Arkitekt- och inredningsplanering: Oy Rakennussuunnittelu SAK-Plan Byggnadsplanering Ab
  • Konstruktionsplanering: Ingenjörsbyrå Kronqvist Ab
  • Huvudentreprenör: Flink & Aspnäs
  • El-, VVSA-planering: Avecon
  • Automation: Fidelix


Österbottens Tidning, webbupplagan den 11 juni 2016.
Stig Haglund tillhandahöll.


Läs mer:
TIllkomsten av det nya biblioteket.
Fler artiklar ur ÖT.
(Inf. 2016-06-12, rev. 2020-04-04 .)