He brinder!

— — —

Fiaten var stadens första brandbil, det var en Fiat typ 505 F årgång 1926 — en riktig trotjänare. Fint är att den finns kvar och i detta nu tronar i Brandkårshusets teaterfoajé. En synligare plats skulle den nog vara värd, men vackert så. Huvudsaken är ju att vi ser till att den för evigt finns kvar i staden. Minns att den en gång var nära att hamna i Karleby. Sitt första stora eldprov fick ettan när Nykarleby kyrka eldhärjades den 19 januari 1929. Tack vare driftiga brandmän och den högeffektiva direktkopplade italienska Taminipumpen lyckades man trots sträng kyla då rädda kyrkan.

Vattnet på kyrkgolvet lär ha stått ”fotdjupt” sen man i tre timmars tid oavbrutet sprutat in 1500 liter vatten i minuten. Jag har efteråt tänkt på de duktiga brandmännen, som i bitande kyla, i en brandbil utan vindruta eller dubbdäck och utan framhjulsbromsar tog sig längs den då mycket kurviga landsvägen till grannstaden i söder. Duktiga karlar! 30-åriga Axel Frilund var det som den gången satt bakom bilens ratt. Det är han som står till höger på bilden, Vem är månne den andra mannen, han bär inte ens handskar trots kylan?

— — —Dramatisk bild från kyrkbranden i Nykarleby år 1929. Mannen till höger är Axel Frilund. Den andre personen på fotografiet är obekant. Lägg märke till människorna i bakgrunden som langar.
Dramatisk bild från kyrkbranden i Nykarleby år 1929. Mannen till höger är Axel Frilund. Den andre personen på fotografiet är obekant. Lägg märke till människorna i bakgrunden som langar.
[Förstoring.]Pelle Lillkvist (2008) Del ur artikeln som publicerades i Pedersöre, Jakobstads Tidnings jul- och hembygdsbilaga.


Läs mer:
Nykarleby kyrka härjad av eld i Österbottniska Posten.
Kanske det var denna bil som inkallades när det 1932 var en Hotande eldsvåda i handl. Nordlings gård.
Fler artiklar ur Pedersöre.
Ett exempel på hur allt hänger ihop. När Pelle ringde Lars Pensar angående lån av bilden ur församlingens arkiv var vi på promenad i Skogsparken.
(Inf. 2009-02-16, rev. 2012-02-05 .)