Thomas Björk sopade rent i Nykarleby
– fick 25 av 27 röster

Thomas Björk är ny stadsdirektör i Nykarleby. Men det krävdes överraskande en omröstning innan saken var klar – glasklar för Thomas Björks del som kammade hem 25 av 27 möjliga röster.



Thomas Björk bytte snön och fullmäktigemötet mot en golfrunda i Italien, men gjorde i sin frånvaro ändå hole in one på hemmaplan. Bild: Britt Sund Britt Sund


Efter intervjuerna och lämplighetstesterna med toppduon Thomas Björk och Andreas Svarvar var rekryteringsgruppen enig om att Björk är det bästa valet för Nykarleby.

Björk var också stadsstyrelsens enhälliga förslag till fullmäktige. Mycket pekade också mot att det i fullmäktige skulle bli ett enhälligt val – det första i så fall under stadens 49-åriga historia och sex stadsdirektörer.

Men Roy Björkman, SFP, understödd av Jorma Malinen, Sannf, föreslog Andreas Svarvar.

– Andreas Svarvar är ung och han har gjort mycket bra ifrån sig under intervjuerna. Svarvar blir en bra tillgång i stadshuset, motiverade Björkman.

Under omröstningen kunde fullmäktige rösta på alla de sju behöriga sökandena. Thomas Björk kammade hem 25 röster av 27 möjliga och Andreas Svarvar fick nöja sig med två röster.



På fullmäktigemötet fick Teresia Tötterman-Engström, Stefan Sjöberg, Samuel Nyman och Fredrik Liljeström sina heders- och förtjänsttecken som presidenten förlänat dem. Bild: Britt Sund


Själv var Björk inte på plats i fullmäktigesalen. Så festen får anstå till nästa möte i juni. Den inbitna golfspelaren Björk gick i stället en golfrunda tillsammans med ett trettiotal likasinnade i norra Italien, en resa som var inbokad långt innan han visste att han skulle göra en hole in one på hemmaplan.

Speciellt överraskad över valet är dock inte Thomas Björk.

– Jag har känt stödet och medvinden innan avgörandet i fullmäktige, säger han.


Att han sökte
tjänsten var däremot inte resultatet av en stor uppbackning av ledamöter som uppvaktade och lovade sitt stöd, eller att saken var klar redan i det skede han lämnade in sin ansökan.

– Om det gjorts en sådan uppvaktning har jag missat den, säger han.

Han kunde helt enkelt inte låta bli att söka stadsdirektörstjänsten som han ser sig både mogen och välrustad för efter åren av tillväxt som organisationsledare i både bank- och hälsobranschen. Låt vara att han också vädrade sitt intresse för tjänsten med några förtroendevalda han känner sedan tidigare.


Och det var 
specifikt tjänsten i Nykarleby han inte kunde motstå. Någon annan kommun hade inte fått honom att lämna sin tjänst som VD för Työplus, ett arbete han både trivts och själv utvecklats med.

– Efter 20 år i Nykarleby känner jag både folket och staden hyfsat väl. Jag har både ett intresse men även visioner om och tankar på vad jag kan bidra med för att påverka samhällsutvecklingen i småstaden.


Ekonomen Björk
 är också fullt medveten om de tuffa utmaningar som väntar kommunerna, i synnerhet när det gäller ekonomin.

– Det finns ändå många styrkor och en positiv utvecklingspotential i Nykarleby, säger Björk.

– Staden är lagom stor, folk känner varandra och stadsorganisationen är väl integrerad med lokalsamhället, svarar han på frågan vad som är det bästa med Nykarleby.

I Nykarleby råder inget vi mot dem om man frågar Björk.

– Det är absolut en tillgång och som man ska ta väl vara på och stärka för en fortsatt positiv utveckling.


Själv hann han jobba två år som stadskamrer i Nykarleby innan han lämnade för en fortsatt jobbkarriär inom bankvärlden. Kamrersjobbet var också det som fick familjen Björk att slå ner sina bopålar i småstaden för 20 år sedan.



Thomas Björk sopade rent i stadsfullmäktige som med 25 röster av 27 möjliga valde honom till ny stadsdirektör i Nykarleby, småstaden han själv bor i sedan 20 år. Bild: Britt Sund


– Nykarleby var det naturliga valet för oss då vi lämnade Vasa med en liten dotter och hennes lillebror på väg och med deras mor- och farföräldrar på behändigt avstånd (Lepplax och Kronoby).

Dottern Amelia, 20 år, studerar i dag till sjukskötare och sonen Otto, 19 år, gör som bäst sin militärtjänst. Hustrun Pamela jobbar som fysioterapeut i välfärdsområdet och på området Jakobstad-Pedersöre-Larsmo.

Alla eventuella tankar på att flytta från Nykarleby då barnen slutligt flyger ur boet är i dag som bortblåsta.

– Om vi lämnar huset sker flytten inom Nykarleby. Ett arbetsläger har vi ändå kvar i vår strandstuga i Lepplax, där vi i år inleder vår 15:e säsong.

I Lepplax är Thomas Björk även ordförande för hockeyföreningen IFK Lepplax.

– Mina favoritlag är två, det ena i Finlandsserien (Muik Hockey) och det andra i division två (Lepplax IFK) och mitt förhållande till dem båda är mycket sansat.

Från ishockeyn tar han med sig lagarbetet i det nya jobbet.

Thomas Björk, som nyligen fyllde 58 år, räknar också med att jobba som stadsdirektör betydligt längre tid än sina föregångare Mats Brandt och Martin Norrgård, eller gärna ända fram till pensionen.


Britt Sund tillhandahöll och skrev i Österbottens Tidning.
Detta var hennes sista rapportering från fullmäktige efter 35 års trogen tjänst.


Läs mer:
Medalj av I klass med guldkors.
Fler artiklar ur ÖT.
(Inf. 2024-05-05, rev. 2024-05-02 .)