Hoffmanns droppar

Hoffmanns droppar, Liquor anodynus mineralis Hoffmanni l. Aether spirituosus, äro (enligt sista uppl. af Sv. farmakopén) en blandning af 1 del eter och 3 delar koncentrerad sprit. Dessa droppar, uppkallade efter tyske läkaren Friedrich Hoffmann [1660—1742], ha en stark lukt af eter och ega detta medels upplifvande verkan, ehuru något mildrad genom tillblandningen af den mindre exciterande spriten. Smaken är skarp, efteråt kylande. Medlet nyttjas någon gång i teskedsdos som upplifvande medel för andningen vid hotande respirationsförlamning (asfyxi), oftare vid småkrämpor såsom vid kolikplågor (”väderfördelande”), hysteriska och andra nervösa krämpor (med halft suggestiv verkan) vanligen i dos af 15—60 droppar i vatten, på socker eller som tillsats till mixturer eller infusioner. Hoffmanns droppar missbrukas ofta af hysteriska personer samt, särskildt i våra nordliga provinser, som rusdryck. O.T.S (C.G.S.)


Nordisk familjebok (1909).Hoffmans droppar.


Nykarleby Apotek
Hoffmans droppar
Aether spirit. P. P. IV.
Hoffmannin tippoja
Uudenkaarlepyyn Apteekki
RUE DE LA CLOCHE
No 4711 Cologne


Som du ser är det en eau de cologneflaska som använts. Jag minns att det strax efter kriget var sådan brist på apoteksflaskor, att det köptes upp diverse flaskor och att man tog med en tom nervinflaska eller borvattenflaska för påfyllning vid apoteket av den varan. Svårt idag att tänka hur det var brist på allt i Fattigfinland!

Lars Pensar tillhandahöll och kommenterade.

Ännu i början på 1970-talet kunde man panta medicinburkar, men det var ingen lukrativ verksamhet, för man fick endast 5 penni per burk. Betydligt mer lönsamt var det att panta limonadflaskor à 20 penni.

Hoffmanns droppar har jag aldrig kommit i kontakt med, men däremot Nervin- och Anisdroppar. Dylika hade farmor i ett skåp och vid besök fick vi barnbarn lägga några droppar på en sockerbit. Anisdropparna var godast. Undrar om dropparna fortfarande säljs? Åtminstone salmiakpulver som salufördes i små vita påsar och som man hällde i handen och slickade i sig har utgått ur apotekets sortiment. Samma gäller värkmedicinen ”Hota-pulver” som hade en stilig indian på förpackningen. Apoteket saluförde även Telemanns droppar, eller något liknande, som var verksamma mot gallbesvär, om jag minns rätt. Och Aspirin fanns i små runda blåvita plåtburkar med skruvlock.Förstoring.Tillverkning upphörde 1998. Jag trodde att det var mycket tidigare.


Jorma Metso tillhandahöll Hota-pulverpåse.
(Inf. 2016-10-21.)


Läs mer:
Hoffmanns droppar i:
- Min barndoms marknader av J. L. Birck.
- Kapellsöndan.
Apoteket i kapitlet Fakta.
(Rev. 2016-10-21 .)