Zigenarhem brann i Lippjärv.

Tre zigenarfamiljer med många minderåriga barn blev hemlösa vid en brand i Lippjärv på fredagseftermiddagen. Byggnaden som inrymde tre rum och kök hade så gott som helt brunnit ned när landskommunens brandkår kom till platsen. Telefon finns inte i Lippjärv och brandmännen larmades av Alfred Björk, som med moped åkte den 4 km långa vägen till stan för att hämta hjälp.

Eldsvådan började vid 16-tiden. Zigenarbarnen var ensamma i huset och eldade, enligt vad de själva berättat, i hällspisen med långved. De hade lekt utomhus och när de kom in var elden lös. Det blåste kraftigt och barnen, som var rädda för att uthuset skulle fatta eld, släppte ut hästen och kon.

Stugan, som ägs av Kasper Svart, brann ned till grunden. Inget lösöre kunde räddas. Stugan var försäkrad. De tre familjerna, den ena endast tillfälligt bosatt i Lippjärv, fick tak över huvudet över natten i Björks lillstuga.


Österbottniska Posten den 13 november 1964.


Lars Pensar digitaliserade och tillhandahöll med kommentaren:

Stugan hade tidigare ägts av familjen Ågren. På den brunna gårdens plats uppförde Gösta Ågren senare en boda, vilken han även utbyggt och benämnes Skogslund.


Läs mer:
Fler artiklar och notiser ur Österbottniska Posten.
(Inf. 2011-03-06, rev. 2011-03-06 .)