Ytterjeppo bygger ut paviljongen:

Lika bra utrymmen
som ett samlingshus


— DET HÄR BLIR lika bra som ett samlingshus. Det säger ytterjeppoborna om den tillbyggnad till paviljongen som äntligen ska ge dem varma utrymmen att samlas i också under vinterhalvåret. Länge har behovet av en samlingslokal funnits, ett par år har man planerat och funderat och i höstas satte man igång på allvar. Första sommardansen arrangeras 10 juni och då skall åtminstone toaletter, kök och orkesterrum vara klara.


Tillbyggnaden omfattar 190 kvm, varav hälften i nivå med serveringsrummet och hälften i en källarvåning. I övre våningen finns förutom toaletterna det nya köket och orkesterrummet också ett klubbrum.

Enligt stadens femårsplan får Ytterjeppo ett elljuspår 1979 och därför satsade vi också på bastudelen, berättar Bengt Enkvist och Leif Backlund, ordförande och sekreterare i Ytterjeppo uf och medlemmar i byggnadskommittén.
Kostnadsförslaget för tillbyggnaden går på 150.000 mk. En tredjedel finansieras med frivilligt arbete och insamling av stockar. 15.000 utgör eget kapital och 30.000 mk räknar man med att låna. Resten hoppas man få i kommunala bidrag. Man har redan fått 25.000 mk av staden och anhåller 30.000 mk för 1978.

En stockinsamling hade man i fjol och den gav 400 stockar — en insamling till skall det bli i år. Av frivilliga dagsverken har man hittills utnyttjat ca 150 och har ca 100 kvar.

— Det har varit lätt att få talkofolk, berättar Bengt och Leif — utom under pälsningstiden förstås. Då stod arbetet stilla och det kommer det sannolikt att göra under parningstiden också. Ytterjeppo är en farmarby och den som inte har egen farm jobbar åt någon annan.

Nybyggnaden isoleras från paviljongdelen och får elvärme. Man räknar med att arbis skall kunna ha kurser där, vilket kommer att ge hyresinkomster. Det kommer förstås att kosta en del att hålla rummen varma även om tillbyggnaden kan hållas på sparlåga när den inte används.

Ytterjeppo uf har ca 70 medlemmar och i dag många tonåringar. Alla försök att hålla igång verksamheten för deras del har hittills stupat på att man inte haft några vintervarma utrymmen. Nu skall det bli annat, tror Bengt och Leif.

Lokalbristen har tonåringarna förstås delat med alla andra föreningar och grupper i byn. Nog behöver varje by en samlingslokal, tycker pojkarna.

Ytterjeppo uf är medlem i NUFS och ytterjeppoborna har varit med om att bygga upp ungdoms- och idrottsgården i Nykarleby. Tidigare fungerade medlemsföreningarna också som ordningsmän och serveringspersonal. Nu har man anställda funktionärer på danserna och medlemsföreningarna har inte så mycket kontakt med sitt samarbetsorgan.

I sommar kommer man att ha två ungdomsdanser på paviljongen i Ytterjeppo. Som tidigare blir det också gammaldanser och tonårsdanser.Österbottniska Posten sidan 7, torsdagen den 16 februari 1978.
Från issuu.Läs mer:
Innehållsförteckning till Ytterjeppo.
Fler artiklar och notiser ur Österbottniska Posten.
(Inf. 2019-03-03, rev. 2019-03-03 .)