Erik ”Bomba” Ahlström

1924–1997

 

Vissa personers smeknamn blir så etablerade att dopnamnen knappt används. Hösten 2021 fick jag svar på Knoppis ursprung. Började då nysta i Bomba, men det lämnade på hälft. Nu när Stefan Fors nämnde Bomba tog jag upp det igen.


Kontaktade dottern Ann-Britt Enlund:

Bomba har ju funnits i mitt medvetande under hela mitt liv och då frågan ställdes, fanns inte källan kvar att tillgå. Jag har hört olika förklaringar, men eftersom de gått genom flera personer under årtionden, kan jag inte bekräfta tillförlitligheten.

Enligt en källa hade namnet något med seminaristerna att göra. Det förekom spänningar mellan stadspojkarna och seminaristerna, vet jag mig ha hört. De konkurrerade säkert om samma flickor.

Det berättades att Bomba i sin ungdom var lång och stark och tog en seminarist i var hand och ”bombade” dem. Slog dem samman? En annan sak var att stoppa in hö under seminaristernas mössor.

Bomba kan ju syfta på så mångt och mycket. Far var ung och orädd då han gick in för att försvara vårt land och blev svårt sårad. En möjlig koppling till det?

Jag kan bara konstatera vikten av att skriva och berätta innan minnen förbleknar och/eller förvanskas.


Denna är av modell Bedford S med Hiab-kran. Bilhytten blev min lekstuga efter att den avregistrerats och skrotats. Nospartiet täcktes med bräder. Man var inte så kräsen på den tiden.Under årens lopp hade Bomba också andra lastbilar i sin ägo. Det var Volvo, Vanaja och Bedford, om jag minns rätt. Förstoring. [2011 efterlyste Leif Westerlund bild på denna och nu kom den! Kanske Bedforden.]

(Inf. 2023-02-05.)

*

Vi bodde på Källbacken nära Ahlströms på 50-talet, lekte mycket med Ann-Britt. Mina föräldrar berättade att Bomba fick sitt smeknamn för att han lär ha sagt att han ska döpa sin dotter till Bomba Granata, eftersom hon föddes 1949, några år efter andra världskriget!

Vänliga hälsningar,
Anna Lisa Blöth

(Inf. 2023-02-09.)


Läs mer:
Eriks grishus.
En äldre lastbil.
Eriks Volvo Viking.
Föräldrar och syskon av Woldemar Backman.
(Inf. 2023-02-05, rev. 2023-09-19 .)