Filmstaden Nykarleby

     – Mottagandet i Nykarleby var helt fantastiskt, säger Jörn Donner på frågan om hur Nykarlebyborna förhöll sig då filmen om Domarstad gjordes.

     Bakgrund: TV-serien Småstadsberättelser spelades 1994 in i Nykarleby. Producent var Jörn Donner, regissören hette Anders Engström och manuset var skrivet av Gerald Wilson.
     TV-serien består av fyra delar. Den första, ”Skuggan”, handlar om läkaren Susanne Bergson (Stina Engström), som återvänder från Afrika till sin hemstad, Domarstad. Filmen berättar om hennes afrikaupplevelser och mordet på hennes vän, Carina. Barndomsvännen, psykiatern Rune Lindström (Erland Josephson), som mördat Carina, är också på besök i hemstaden ...
     Den andra filmen, Miraklet, berättar om kyrkoherden Jon Åstrand (Östen Engström). Filmen tar upp frågan om livets mening och visar den liberale prästens kamp med den trångsynta livsstilen i staden. Skådespelaren Ylva Ekblad gör en stark rollinsats.
     Det tredje filmen, Läraren, berättar om historieläraren Gunnar Andersson (Anders Larsson), och hans förhållande till elever, kolleger och medmänniskor.
     Den fina och känsloladdade fjärde delen, ”Bortgång”, berättar om Polismästaren Paavo Saari (Åke Lindman) och hans dödssjuke hustru Inga (Heidi Krohn).


 

Småstadsberättelser del 4, Polismästaren. "Inga Saari" – Heidi Krohn, "Paavo Saari" – Åke Lindman.
Småstadsberättelser del 4, Polismästaren. ”Inga Saari” – Heidi Krohn, ”Paavo Saari” – Åke Lindman.
[Polismästaren bodde i f..d. Riissanens gård på Seminariegatan 13.]FEM FRÅGOR TILLPRODUCENTEN JÖRN DONNER:

     1. Är du nöjd med den feedback du fått för Småstadsberättelser?
     – Både ja och nej. Jag är nöjd med responsen i Finland, speciellt då det gäller de finskspråkiga tittarna. De har gett filmen ett mycket fint mottagande.
– Jag är delvis nöjd med mottagandet i Sverige, men där var situationen annorlunda. Filmerna visades på avig tid, de var ju ”mindre blodiga”, så där blev vi en förlorande part. Det är överlag tuffare med filmvisning i Sverige.

     2. Skall filmerna visas i andra länder än i Sverige och Finland?
     – Ja, redan nu har vi skrivit kontrakt på avsnittet om Polismästaren – jag kommer inte ihåg landet. Förhandlingar om de övriga filmerna pågår som bäst med olika länder i Europa, men det är ju fråga om en långvarig process. Det tar alltid tid i sådana här sammanhang.

     3. Är du nöjd med samarbetsviljan i Nykarleby när ni gjorde filmen.
     – Ja, jag är mycket nöjd med samarbetet. Nykarlebybornas mottagande var ju helt fantastiskt. Det var storslaget. Samarbetet med Nykarleby gav mersmak då det gäller framtida filmprojekt. Trots att Helsingfors är vårt filmcentrum tror jag att man i framtiden mera skall tänka på filmproduktion utanför storstaden.
     – Att Nykarleby blev filmplats för Småstadsberättelser berodde mycket på familjen Engström och att Anders som regissör hade Nykarleby som hemstad.Anders Engström under inspelningen av Småstadsberättelser.
 

Jörn Donner.
Anders Engström under inspelningen av Småstadsberättelser.   Jörn Donner.     4. Har din bild av Nykarleby förändrats som en följd av filmen.

     – Det anser jag inte. Jag har tidigare besökt Nykarleby och fått en viss bild av staden och den har inte förändrats. Men en positiv respons har jag fått av staden. Jag tycker staden är helt utmärkt.

     5. Du har blivit utnämnd till konsul i Los Angeles i USA. Hur påverkar det Donner productions?
     – Donner productions sköts redan nu utan mig. Bolaget kommer nog att klara sig. Trots att jag är i Los Angeles föds nya idéer hos mig. Det finns väl ingen som kan förbjuda mig att använda dem för nya filmer.


Ulf Sourander i Nykarleby din sommarstad 1995.


Läs mer:
Småstadsskildraren Anders Engström av Klas Fransberg.
Som statister i Nykarlebyfilm i Lions Club Nykarleby 1965–2005.
Piratos av Anders Engström.
Valborgsrunda -94 av Håkan Streng.
(Inf. 2004-09-25, rev. 2024-02-17.)