Vigsel i Sverige.


Vigsel förrättades på lördagen i Klara kyrka mellan Karl Axel Jonsson, Stockholm och fröken Rhode Elisabeth Lindell, dotter till pastor Uriel Lindell och maka, född Huhtamäki, Nykarleby. Vigselförrättare var komminister Johnsson.
      Brudparet har fått årets gåva ur Kronprinsessan Lovisas brudgåvefond, vilken instiftades den 19 juni 1850 vid sedermera Karl XV:s bröllop med prinsessan Lovisa av Danmark. Dagen var samtidigt kronprisens föräldrars, Oskar I och drottning Josefinas 27-åriga bröllopsdag. Brudgåvan som består av kontanter och gratis kyrkvigsel samt en s.k. kyrkbibel, den senare skänkt av Bibelsällskapet, utdelas varje år den 19 juni.
      Dagens brud bar även Storkyrkoförsamlingens brudkrona i guld.


Österbottniska Posten 1954. Citerat ur Stockholms-Tidningen måndagen den 21 juni 1954.Lars Pensar digitaliserade och tillhandahöll med kommentaren:


Detta 60 års-minne knyter samman Nykarlebyhistoria med de kungliga omgivningar Fredrik dagligen rör sig i.

Vem var då denna Uriel Lindell i Nykarleby. Om det kan säkert en och annan person i Nykarleby berätta mera om. Mitt minne av Uriel Lindell består sedan 1956 av minnet av en källarhandel i den egnahemsgård på Smedsbacken och södra granne till det numera bortrivna ”Bläckhornet”, som har sin speciella historia, inte minst för att legendariska överläraren Otto G. Holmberg bodde där. Alltnog, i sin källarhandel, dit man kom längs en i marken inbyggd källartrappa och så liten, att endast två kunder i gången rymdes, kunde några matingredienser som socker, salt och limonad inköpas. Kundkretsen bestod väl av Smedsbackabor men även av elever i Kristliga Folkhögskolan, numera med den det föga tilltalande namnet ”Kredu”, och seminarister från det närbelägna seminariet. Uriel kallades av dessa för ”Tossavainen”, en figur från finsk film skulle jag tro.

Idag är inte enbart Bläckhornet bortrivet, även gården med Uriels källarhandel har rivits och nybyggnation har utplånat spåren av dessa byggnader.Läs mer:
Fler artiklar och notiser ur Österbottniska Posten.
(Inf. 2014-06-26, rev. 2019-02-10 .)