D

Dambergs


Redan i oktober 2014 fick jag dessa foton av Mia Damberg, men av någon anledning blev de inte publicerade. För en tid sen stötte jag dock på dem och då blev det dags och jag kontaktade henne för information:

Hej! Jag har inga exakta uppgifter, men kommer ihåg att stället mamma och pappa byggde på kallades Harapåttin. Och att det var farfar, alltså fiskaren Wilhelm Damberg som bott där. Jag har ett foto av mig själv när jag just höll på att lära mig gå, och det är framför huset som ännu inte är riktigt färdigt. Jag är född 1958, så kanske huset blev färdigt kanske 1959–60. Vi sålde till Patrik Isaksson, alltså Gunni Isakssons pojke, f.d. Gun-Helen Olli från Langraden. Året kan ha varit 1996–1997.


Dambergs drev colliekenenl och jag bad Mia berätta om det:

Vår allra första collie hette Ricky, men han blev sen min syrras hund när hon flyttade hemifrån. Vi hade Shirley, Beauty (Buttan), Nippen, Plitza, Dolores. De sista hette Lina och Snuffen och Calle. De var alla så kära för mig, jag har minnen för livet av dem alla, underbara djur!

Hagen fanns till en början kring flyttblocket , men sen blev hela tomten hage, om jag minns rätt. Mias mor Inga drev frisörsalong på vinden i Granbegs gård.Karleborgsgatan 32, fasad mot söder. Langradens sydgavel till höger om huset.
Förstoring.Fasasader mot norr och väster. Tomt 85 till vänster.
Förstoring.Pia-Maria Isaksson: ”När vi renoverade hittade vi gammalt material, troligtvis från huset på bilderna.
Förstoring.
Åtminstone de vita brädorna torde vara från gamla gården.
(Inf. 2024-04-28.)


Mia Damberg tillhandahöll.


Läs mer:
Wilhelms son och Mias far Ragnar Dambergs kommentar i Bilder från Nykarleby.
(Inf. 2024-04-25, rev. 2024-04-29 .)