Håkan Streng 1947


Streng, Håkan, född 1947 i Jakobstad. Bosatt i Trollshovda i Tenala, som numera hör till Ekenäs.

Håkan Streng — populärt kallad ”Svenskfinlands mesta trubadur” är en scenkonstnär med många järn i elden. Till sin utbildning är han ekonomiemagister, men har under de senaste åren ägnat sig åt artisteri på heltid. Han har i Finland gjort sig känd bl.a. som trubadur, visvän, kompositör, författare, folksångare med latinamerikansk msuik som specialitet (sånggruppen Trio Saludo), teateramatör (Juthbacka teater r.f.), krogshoware (artistparet Ami Aspelund - Håkan Streng), körsångare (Studentkören Brahe Djäknar) och gruppmedlem i ”Nordiska Visfyren” samt som dragare för Internationella shantyfestivaler i Finland. Finländsk radio och TV har haft ett nära samarbete med Håkan Streng och det har blivit många egna produktioner under årens lopp. De mest uppmärksammande TV-programmen som sänts: ”Heimlaga är bäst”, ”Nattmusik med Håkan Streng”, ”På alla fyra”, ”Visfyren”, ”Allsång med Håkan Streng” o.s.v.

För Sveriges TV har Håkan producerat ett eget underhållningsprogram ”Strengspel”, samt medverkat i ex. Umeå - 18, Bokcaféet. Även i norsk, dansk, österrikisk radio och TV har Håkan uppträtt i flere repriser.

Han har också utkommit med två diktsamlingar samt en översättning av Hellmut Slamas dikter Gränsfall, 1980 Jord, eld, vatten och vind, 1982.


Källa: Programbyrå Scendragets webbplats. Ulla Grönvall tillhandahöll.


*     *     *


Pärmen till Gränsfall.
Foto: Sven-Erik Sandberg.
(Inf. 2018-03-09.)


Läs mer:
Poesi av Streng.
Nyykaabi marknan som finns på skivan Heimlaga.
Premiär?

Skivan Heimlaga på Youtube.
(Inf. 2004-10-04, rev. 2024-02-10 .)