Lek med revolver
kostar 16 års gosse livet.


Senaste fredag inträffade i staden en tragisk olyckshändelse, som kom att kosta sextonåriga Runar Sund, son till chauffören Alfred Sund härstädes, livet. Under lek med en gammal revolver träffades han av ett skott i tinningen. Efter att ha genomgått operation på Malmska sjukhuset i Jakobstad avled Runar söndag kväll.

Efter skriftskolans slut kl. 3 e. m. på fredagen samlades ett antal unga gossar vid vedtravarna på stationsområdet för att provskjuta en gammal revolver, som Nils Ahlström utan lov tagit i sitt hem. Kamraterna hade kommit över några patroner, och nu ämnade man provskjuta revolvern. Man sköt några skott men så klickade en patron. Trots flera försök lyckades man inte få skottet att brinna av. I ungdomligt övermod och i tron att skottet också i fortsättningen skulle klicka riktade en av gossarna, Lenni Kling, vapnet mot sitt huvud för att i likhet med cowboys i vilda västern filmer prova vapnet, men skottet klickade också nu. I tron att revolvern nu var ofarlig, tog Runar Sund vapnet för att upprepa provet. Han riktade revolvern mot tinningen och tryckte av. Nu brann skottet emellertid av och kulan genomborrade hans huvud. Han föll medvetslös ner, man kunde konstatera, att skottet inte genast var dödande.

Gossen fördes efter att ha blivit förbunden på stadens sjukhus till Malmska sjukhuset i Jakobstad, där han omedelbart underkastades operation. Det föreföll först, som om livet skulle kunna räddas. Senare tillstötte emellertid hög feber, och på söndagskvällen avled han.

Den närmaste orsaken till detta tragiska vådaskott bör skrivas på det ungdomliga övermodets konto. Men bakom övermodet ligger också en grov okunnighet om det ödesdigra i att ovarsamt hantera laddade vapen. — Olyckan har väckt allmän förstämning på orten och försänkt föräldrarna och en stor syskonskara i djup sorg.


Österbottniska Posten, 12.05.1944, nr 19, s. 2.
Nationalbibliotekets digitala samlingar.

Detta var en så ”spårsättande” tragedi att den omtalades fortfarande i min barndom 25–30 år senare. Det var dock brottstycken, men här fick man hela de tragiska händelseförloppet.


På sidan fanns även:

Olyckshändelse. På lördagen under fölutställningen fördes en unghäst till smeden Matts Markkula för hovbeslagning. Smedens son, Ensio Markkula, som befann sig på permission, skulle härvid biträda fadern. Genom en stöt av unghästens främre knä skadades sonen Markkula i bröstkorgen så svårt, att han måste transporteras till sjukhuset i Jakobstad, där man konstaterade, att flera revben blivit knäckta. Den skadade blev intagen på sjukhuset för vård.

Vår älskade son och broder
Runar Birger


från Nykarleby stad, född den 28 december 1928, avled på Malmska sjukhuset i Jakobstad den 7 maj 1944.
— Djupt sörjd av oss föräldrar, syskon, många släktingar och vänner.

   
Fam.

Aina och Alfred Sund

Linnea o. Einar Sund

Ellen o. Holger Sund

Linnea och Gunnar Karlsson

(f. Sund)  

 

Hildur o. Kurt Svensson

 

(f. Sund)  


Det känns för oss som en sol gått ner.
När Runars öga ej strålar mer.
———————————————

Alla de, som önska följa vår kära Runar till den sista vilan, meddelas endast på detta sätt, att jordfästningen äger rum i Nykarleby kyrka söndgen den 14 maj efter gudstjänsten.


Österbottniska Posten, 12.05.1944, nr 19, s. 1
Nationalbibliotekets digitala samlingar.


Läs mer:
Mormor berättar – minnen och traditioner av Linn Nystedt.
Innehållsförteckning till Bråd död och tillbud.
Fler artiklar ur Österbottniska Posten.
(Inf. 2023-05-19, rev. 2023-05-19 .)