Nykarlebys Lucia 1958


Ljusfest i kyrkan ersatte luciatåg

Det blev inget Luciatåg i Nykarleby detta år. Idrottsklubben som tidigare stått i spetsen för lucia-firandet hade avsagt sig uppdraget. I stället anordnades en ljusfest i kyrkan och det blev en mycket högtidlig stund som menigheten där upplevde. Allmänna åsikten var att man gott kan göra årets arrangemang till tradition.
     Templet var nästan fullsatt då ljusfesten inleddes med psalmsång, varefter kyrkoherdel Sandvik höll ett kort tal. Kollekt uppbars till förmån för mindre bemedlade i staden och landskommunen och insamlingen gav cirka 22.000 mark. Manskören bidrog med sång och sedan bjöd kantor Forsgård på musik. Så var turen kommen till Lucian, Arla Granvik, som tillsammans med 16 tärnor tågade upp till altaret. Lucia ställde sig i mitten och tärnorna med ljus i händerna på bägge sidorna av altarrunden. Manskören hyllade ljusdrottningen med att sjunga Luciahymnen och efter aftonbön av kyrkoherden sjöng meningheten en psalm.
     Innan Lucia med sitt följe anlände till kyrkan hade en uppvaktning ägt rum på sjukhuset, där patienterna bjöds på kaffe och sång.1958 års Lucia: Arla Granvik
Nykarleby-Lucian Arla Granvik uppvaktar på sjukhuset.


Jakobstads Tidning den 16 december 1958.Arla Granvik

Arla Granvik vid altaret i kyrkan.
Arla Granvik vid altaret i kyrkan.Lucian och några av tärnorna.
Lucian och några av tärnorna.

Foto: ?
Stig Haglund tillhandahöll foton tillhöriga Barbro Granvik-Nordling.


Läs mer:
Plastindustri i Nykarleby uppför ny fabriksbyggnad.
Efter detta blev det uppehåll med Luciafirandet i två år: 1961 års Lucia Ann-Marie Nyman.
Övriga Lucior.
(Inf. 2006-07-10, publ. 2006-12-04.)