Kärlekshyllan

Om du går längs  gamla banvallen  mot Andrasjön kommer du till den stora skjutvallen.
Rester av skjutvallen från öster. Vägen gick i en krok söder om, så länge vallen var i bruk. Sen (kan ha varit i slutet på sjuttio- eller början på åttotalet) drogs vägen= banvallen rakt genom skjutvallen på nytt, som synes på bilden från cirka 1990. Förstoring.


Längre fram på vänster sida finns ett stort berg och där är det väldigt sandigt. Om du fortsätter dit där sanden tar slut kommer du till ett ställe där de som anlade banvallen blev  tvungna att spränga bort en bergklack som var i vägen.Kärlekshyllan skymtar bortom tallen. Förstoring.


Då de gjorde det blev det en hylla som man kan sitta på och luta sig mot bergkanten. Den hyllan kallas för kärlekshyllan. Namnet fick den efter att då seminariet var i gång så gick förälskade par ditt ut och satt på hyllan och svärmade.Kärlekshyllan mitt i bild. Förstoring.


Jag har flera gånger i början av femtiotalet varit med då vi suttit på hyllan. Faster Mildrid hade lindor där på båda sidor om vägen då man kommer ner. Jag kommer fortfarande ihåg då dom slåttade där ... Då gick vi ner längs banvallen och så satt vi på hyllan och åt grisar och drack rödlemonad.


Lars Östman berättade det mesta.
Foto: Lars Pensar, som också berättade:

”He va jag, Aleko Lilius, som köpt Nyykaabi järnväg 1916. Han va billi!”

Det kan man, sägs det, ibland höra en hes röst viska, när man i skymningen vandrar förbi kärlekshyllan. Och har man tur kan man få syn på Aleko inne i skogen bakom!


Läs mer:
Vid Juthback-kroken finns Kärlekstallen.
(Inf. 2012-03-07, rev. 2013-03-07.)