Ranks på Högbacka


I februari 2024 hörde Krister Nordström från Solna av sig. Trots att han bor i Solna, hade han en hel del gamla foton, för han var född i Vasa, men hade kopplingar till Nykarleby och t.o.m. Sundby, därifrån mamma kommer. Kanske vi är släkt.Brita, Ragnar och Gunvor Nordström. Fotot är taget på försommaren 1946, för det syns ganska tydligt när man förstorar fotot att Brita är havande. Ragnar förestod ÖK:s köttbutik.
Förstoring.
Foto: Nils-Ole Nordström.


Kunde inte placera huset, för ett uthus fnns parallellt med gatan och det fanns bara på ett ställe i staden och det var det inte. Krister återkom med ett förtydligande:

Ragnar skriver i en kommentar: ”Fotot är från 1946 då vi bodde i Nykarleby. Stugan är Jenny Ranks som vi hyrde en kort tid, innan vi fick en lokal vid Borgaregatan 4.” Tänkte att namnet Jenny Rank skulle vara till hjälp och det att huset är rivet sen länge.

Jenny Rank var obekant, men visste att Ranks bodde på Högbacka och att en Frans Rank var jägare. Då började jag tycka att det liknade stugan som fanns på norra sidan av Högbackavägen. Frågade Stig Haglund om det var den:

Japp!Ranks stuga inringad på flygbilden från 1943 över Högbacka och Kuddnäs med älven gående snett upp mot höger. Notera att på den tiden gick nuvarande Bådasvängen inte rakt förbi Högbackavägen!
Förstoring.
Från Paikkatietoikkuna.


Hörde av mig till grannen Anne Mårtens:

Det som Harald minns är att Jenny bodde där ännu på 60-talet. Hon hyrde ut åt många burkar. Kanske Stig eller Klara minns mera. Elisabet och Bjarne Sund byggde en villa på Långören av stockarna, de vet när huset revs.*     *     *Kontaktade Elisabet och Bjarne Sund och det blev fortsättningen:Villa Ranken


Hus har flyttats från stan till ”sjön” för att få ny användning som sommarvillor och från sjön till stan för att bli åretruntbostäder. Här har vi en väldokumenterad flytt av det första slaget. Bjarne fick uppdrag av Lita och Roger Broo att riva huset, men skulle göra det gratis, för han skulle ha det som ved men kom på att det kunde bli villa.Ranks hus och uthus vid Högbackavägen 4
från söder, Willmans gård i högerkant.

Förstoring.
Foto: Holger Haglund, gissningsvis på 1970-talet.Det var livligt ”Messengerande” med Elisabet medan jag lade in materialet och en fråga var om uthuset. Stig Haglund redde då ut med denna situationsplan som visar hur Valter Anderssons gård i mitten såg ut innan han flyttade en bit norrrut längs Bådasvängen. Där fanns stall, fähus, boningshus, ?, vedlider och lada.Rivningen inleddes hösten 1983.
Notera fuktskadorna!
Förstoring.Huset var för högt för att flyttas, så därför kapade Bjarne av det. Mellanbjälklaget var ruttet på ställen som han täljde bort och invändigt var väggarna klädda med en meterhög träpanel.
Förstoring.En tidig marsmorgon 1984 lyftes en tredjedel av huset med grävmaskin på två tallstockar och brodern Roger Sund drog det med lastbilen med eskort av Jakobstadspoliser ner till Andrasjön. Andre bodern Kurt Sund satt på taket och lyfte el-ledningarna som gick över vägen vid seminarieområdet. Vid Andrasjökurvan måste några tallgrenar sågas av, men annars gick resan bra. Simhuset i vänsterkant.
Förstoring.Med Backlunds traktorer av märke John Deere och International
drogs timran över isen till Långören till en tomt vid Kråkskärssundet.

Förstoring.Väl framme lyftes huset med domkrafter och plintar lades under. Många var nog tveksamma till det att skulle bli till något, men tji fick de, för Bjarne är kreativ och envis utav Guds nåde!
Förstoring.Arbetslaget tar en välförtjänt kaffepaus. Från vänster: Bjarne, Gustav och ”Dyng-Elis” Backlund från Frill, senare Kolobackan (så kallad för att han tömde slambrunnar), Kurt och slutligen Bjarnes arbetsgivare Per Willman.
Förstoring.
Den 8 april 1984 transporterar Per
Willman byggnadsmaterial till Långön
.
Förstoring.Fönstren är omgjorda av de sexrutiga som
fanns i huset.
Notera de breda spröjsarna!
Förstoring.Ibland hade Bjarne inte tid att komma in och äta.
Då blev det till att ”äta ute”.
Här blev det plättar på stående fot.Takbjälkarna, golvplankorna och loftstaketet är från Värnamorivningnen.
Trappan till sovloftet är från Juthbacka herrgårds utedass.
Lunettfönstret är från Fougstedts.

Amerikatrunken under trappan är från Ranks. Det finns
eller har funnits märke från fartyget den färdats på.Ytterdörrarna är från Frihemmet. Tre halva kvarnstenar som Bjarne hittade i älvbranten nedanför Värnamo där Saarela kvarn fanns, är numera trappsteg till terrassen vid långsidan.
Förstoring.En sommaridyll som familjen Sund tar sig till med motorbåten Cicilia.
Förstoring.Barnbarnens namn på barndasslocket. Två hål, ett för barn och ett för vuxna. Virket till skithuslåran är rivningsvirke från Vexala, 40 cm breda golvplankor. Ett gästrum ovanpå uthuset har fönster och dörr från en utrangerad tågvagn. En andra dörr finns på tuppen, där vi har sekunda spånor från Nykarleby Spåntak. På den tiden man kommunicerade med LA, var anropet Ranken.Elisabet och Bjarne Sund tillhandahöll och berättade.


Läs mer:
Sommarvillor på Långörn av Lars Pensar.
(Inf. 2024-02-22, rev. 2024-02-23 )