R. R. Eklund 1895–1946 (Rudolf Ragnar)


Minnesstenen av Wäinö och sonen Matti Aaltonen avtäcktes den 9 juni 1962 i Topeliusparkens norra ände. Förre kraftverkschefen Anders Nordström dokumenterade evenemanget på smalfilm.


Blockets ursprung

Jag hörde att den tilltänkta stenen från lötet mellan Andrasjön och Bonäs vid stenhuggeriet visade sig ha sprickor. Synbarligen så små att man inte kunnat konstatera det på platsen utan först vid stenhuggeriet. Om det var optisk besiktning, knackning som när man kollar om en tallrik är sprucken eller nån annan sofistikerad metod vet jag inte. I alla fall minns jag att pappa, som på något sätt var inkopplad på stenens tillkomst, sade att det varit sprickor i den men att man fått tag på en annan från Eugmo i Larsmo. Det kan ju tänkas att då man fått in flera tips på lämpliga stenar, valt den närmaste från egen stad men fått lov att kolla andra tips som inkommit och då funnit att eugmoversionen skulle duga. Magister Tallqvist nämnde i sitt tal att stenen var från Eugmo, men historien om sprickorna nämnde han inte och det var förstås inte nödvändigt i sammanhanget.

Lars Pensar

 

En minnessten
kommer att avtäckas på pingstafton över den finlandssvenske diktaren och tidningsmannen R. R. Eklund. Finlands svenska författarförening har tagit initiativet till hyllningen åt Eklund och många kulturorganisationer i Svensk-Finland har hjälpt till att förverkliga tanken. Minnesmärket är gjort av natursten påträffad i den finlandssvenska orten Larsmo och i en nisch som uthuggits i den placeras ett porträtt av Eklund, skulpterat av Wäinö Aaltonen. Arkitekt Matti Aaltonen har gjort stenens utformning och arrangerat dess placering i Nykarleby stads Topelius-park där den skall omges av björkar. Vid avtäckningen skall professor Olof Enckell hålla ett minnestal.

Svenska Dagbladet 1962-06-04.
Minnesstenen med Adventskapellet och Synnerbergska gården i bakgrunden på 1960-talet. Notera gatulampan i vänsterkant, de nyplanterade björkarna och hålet i sockeln på Synnerbergska gården! Troligen resultat av att man dragit in vatten och avlopp. Förstoring.
Lars Pensar tillhandahöll.
(Inf. 2013-11-14.)

Minnesstenen med Folkhögskolans uthus i bakgrunden, gissningsvis i början på 1960-talet. Notera hur liten Madagaskar var på den tiden! Förstoring.
Ur Lars Pensars samlingar.
(Inf. 2023-05-24.)
 

ATT SKRIVA ..
DET ÄR
ATT HUGGA
I GRANIT
OCH GÖRA
OÅTERKALLELIGT
UNDER
TUNGT ANSVAR
OCH MED
TIDSÅLDRARNAS
ÖGON
RIKTADE
PÅ SIG ..

Foto: F.L. juli 2002.   Citatet från 1920 publicerat i Grått och gyllne 1926.

 


Längst till höger syns en gren på Ellen Fogels minnesträd. Här, i början av juli, ser R. R. lite ensam ut ...... men mot mitten av juli kom blommorna på plats.
Foto: F. L. juli 2007.
(Inf. 2007-10-24.)Den 26 augusti 2008 gjordes den fasansfulla upptäckten att huvudet var stulet. Möjligen hade dett skett i samband med Kulturnatten. En ödets nyck i så fall. Förstoring.
Foto: Lars Pensar den 27 augusti 2008.

 

Minnesstenen blev som synes väldigt lik det tilltänkta utförandet. Ur artikel i JT 1961.
(Inf. 2012-02-16.)


 

*                     *                     *


Jag hoppas att ”Läsarnas kommentarer” på Österbottens Tidnings webbplats inte är representativa för Nykarlebyborna, för i så fall är det verkligen illa ställt. Ett urval:

Kommentar #:3
”man skulle vilja gråta....”
        Samma åsikt (9) - Annan åsikt (108)

Kommentar # 4
Äsch, det gör väl det samma, statyn var ju en styggelse i alla fall. Är nog mera som ett ”konstverk” nu utan huvud -> modern konst
        Samma åsikt (160) - Annan åsikt (19)
Konstnären
Kommentar # 5
Tillbaka med huvudet på momangen. Mitt bästa ställe för att gömma brännvinsflaskor är nu borta. Huvudet var ett bra ställe o gömma flaskor i. Som sagt, tillbaka med huvudet.
        Samma åsikt (10) - Annan åsikt (5)
En drickare

Det finns dock andra kommentarer som är mer positiva.
(Inf. 2008-08-27.)

Den 4 mars 2010 har huvudet varit försvunnet i 555 dagar.


I dag har R. R. Eklunds huvud varit försvunnet i
23 maj 2011

I dag har R. R. Eklunds huvud varit försvunnet i 1 000 dagar. Efter att jag ”krattat manegen” genom att ha skaffat fram:
     - en modell som kan användas för avgjutning
     - omgjutningstillstånd
     - ett lämpligt gjuteri
har jag lagt ner mitt engagemang och överlåtit ärendet åt staden. Hoppas nu på en återinvigning lördagen den 9 juni 2012, på dagen 50 år sedan invigningen. (32)*                     *                     *

R. R. firar 50-årsdagen på annan ort

Lördagen den 9 juni skulle R. R. i Topeliusparken ha firat sin 50-årsdag. 51-årsdagen lär dock kunna firas ”hemma”.

Foto: Lars Pensar den 3 juni 2012.

(Inf. 2012-06-07.)

*                     *                     *

50-årsdagen


På dagen 50 år efter att minnesstenen lämnades i stadens ägo för skötsel och vård. Blomsterhyllningen bestod av ormbunkar, maskrosor och icke borttrimmat gräs.
Foto: Lars Pensar den 9 juni 2012.
(Inf. 2012-06-11.)


51-årsdagen

Även 51-årsdagen söndagen den 9 juni 2013 firades på annan ort. Enligt uppgift skulle gipshuvudet som skulle användas för avgjutning ha förts till gjuteriet i påskveckan. I år var långfredag den 29 mars.

(Inf. 2013-06-13.)

 

*          *          *


Det har vid något enstaka tillfälle hänt att en uppdatering uteblivit, men aldrig tidigare att det blivit ett ”extranummer”. Men nu är det befogat:

(Kom på att det åtminstone en gång tidigare varit en sådan.)


Från
: Lars Pensar
Skickat: den 3 september 2013 13:38
Till: Fredrik Liljeström
Ämne: rre på plats igen

hej, under över alla under, RR Eklunds huvud skruvades fast idag den 3 september 2015, ca kl 13.00. Fick på dagen ca kl 11.30 av Gullback meddelande om att något var på gång. Han skulle åka o titta. Sen ringde A. M. v Schantz om museifesten och hon sade också att ngt var på gång i Top.parken o att Bosse synts där. 

Kl 13.30 ringde Bosse själv och frågade om något foto som skulle in i festskriften. Sen att han jagat Britt Sund för ngn juttu i ÖT ”för nu är RR på plats”.

Men nu kan du stanna räknverket på huvudet.

Lars


*          *          *

Och det gjorde jag:


*          *          *


Från: Bo Kronqvist
Skickat: den 3 september 2013 16:29
Till: Nykarlebyvyer
Ämne: Eklund

Bara så du vet! Eklunds huvud är fastgjutet och på plats....originalet har återvänt!

Bosse

*          *          *

 

Från: Stig Haglund
Skickat: den 3 september 2013 18:09
Till: Fredrik och Karin Wahlberg Liljeström
Ämne: Nyyi huvu

Hej!

Kanske du rei fått bildren?

Stig


Slutet gott, allting gott. Förstoring.Förstoring.
Foto: Stig Haglund.*          *          *


Från:
Klara Ekblad
Skickat: den 3 september 2013 19:00
Till: Karin o Fredrik Wahlberg Liljeström
Ämne: RR

Hej,
Såg just på Facebook att RRs huvud är på plats igen! Många glada kommentarer på fejan!
Hälsningar
Klara


*          *          *

Några timmar senare tog jag en skärmdump:Vet ej hur Bosse räknar, men mitt räkneverk stannade på 1 834 och när jag kollade på kalkyleramera.se blev resultatet ”Det är 1 834 dagar mellan 2008-08-26 och 2013-09-03”. Men om mna räknar bort dagen när det skruvades fast blir resultatet 1833 och om det återfanns dagen före det, blir resultatet 1 832.

 

*          *          *


Österbottens Tidnings webbupplaga

Roger Nynäs, förman på stadsträdgården och fullmäktigeordförande Bo Kronqvist tycker att R.R Eklund ser riktigt nöjd ut att vara tillbaka. De antar att också konstnären Wäinö Aaltonen ler i sin himmel över att hans verk återbördats efter fem års ofrivillig frånvaro. Foto: Britt Sund

R.R. Eklund får tillbaka sitt huvud

Den eller de som drog i väg med bronshuvudet av R.R. Eklund under kulturnatten för fem år sedan tackade för lånet och placerade på måndagen tillbaka huvudet på dess rätta plats, det vill säga i minnesstenen i Topeliparken

Lokalt | Publicerad 3 september kl. 19:39*          *          *

Från: Nykarlebyvyer
Skickat: den 3 september 2013 20:43
Till: Bo Kronqvist
Ämne: SV: Eklund

Det var ytterst glada nyheter, men ORIGINALET???!!! Berätta mer!!!

Fredrik

 

*          *          *


Från
: Bo Kronqvist
Skickat: den 3 september 2013 21:39
Till: Nykarlebyvyer
Ämne: SV: Eklund

Natten till måndag, på femårsdagen, återlämnade ”någon” huvudet o placerade det Tillbaka på sin plats ... Så nu måste du korrigera siffran och ändra tempus från Nu har den varit borta till den var borta och radera två dagar .. slutet gott allting gott. Jag fick avboka gjutning av ny den 23 sept ... Precis som jag och ngn annan trodde ett missöde i en påverkad ungdomligt laddad situation ... Hälsning Bosse

 

*          *          *


Från: Kenneth Frostdahl
Skickat: den 3 september 2013 21:42
Till: Nykarlebyvyer
Ämne: RR eklund

https://online.osterbottenstidning.fi/

Kenneth Frostdahl


*          *          *


Från: Folke Holmström
Skickat: den 3 september 2013 23:28
Till: Fredrik Liljeström
Ämne: Vbl 040913

Hej!

Jag förstår att du är informerad om att R R Eklunds ”huvud” kommit till rätta, men översänder härmed dock en bekräftelse på detta i form av en notis som ingår i dagens Vasablad. Se bifogat dokument!

Folke

 

I fem års tid, eller i 1833 dagar, har det spekulerats i försvinnandet av R.R Eklunds bronshuvud i Topeliparken. Vem tog det och vart försvann huvudet? Och varför i hela friden har staden inte ersatt det försvunna huvudet med ett nytt?

På måndagen hittade personalen i stadsträdgården R.R Eklunds 51-åriga bronshuvud på den plats det hör hemma, eller i minnesstenen i Topeliparken. På tisdagen fick fullmäktigeordförande Bo Kronqvist därtill ett telefonsamtal, där uppringaren meddelade att huvudet återlämnats och finns på sin ursprungliga plats.

– Det var ett anonymt samtal, svarar Kronqvist på frågan vem uppringaren var.

Den anonyma berättade i alla fall att han eller hon, något berusad, fattade tag om Eklunds bronshuvud under kulturnatten för fem år sedan. Mitt i allt som den anonyma hängde och klängde i bronshuvudet brast anordningen som huvudet var fäst i.

Och vad gör en Nykarlebyyngling som plötsligt märker att han eller hon i onyktert tillstånd haft sönder ett värdefullt minnesmärke.

– Man blir förskräckt, rädd, drabbas av panik och tar med sig det värdefulla huvudet hem och gömmer det, svarar Bo Kronqvist.

Huvudet dumpades således aldrig i älven, i älvliden eller i parken, där både stadsträdgårdens personal och även frivilliga förgäves letat med alla tänkbara verktyg och under alla årstider.

Då det i sommar blev känt att ett nytt bronshuvud skulle gjutas av R.R. Eklund började samvetet gnaga hos personen som hade originalhuvudet i sin gömma.

– Huvudet har funnits i Nykarleby hela tiden och förvarats inomhus, säger Kronqvist.

Kronqvist är för egen del beredd att dra ett streck över det skedda. Staden gjorde heller aldrig någon brottsanmälan över det stulna bronshuvudet.

– Brottet är preskriberat, säger Kronqvist.

Huvudsaken är att R.R Eklund är tillbaka på sin ursprungliga plats. Därmed kan staden också avboka beställningen av ett nygjutet bronshuvud som var planerad att göras i höst.

Text Britt Sund


*          *          *

Ett annat huvud som varit på vift och återbördats.


*          *          *

Extrauppdatering blev det också den 14 januari 2018 på Zacharias Topelius 200-årsdag.
(Inf. 2013-09-03.)

 


*          *          *

 


Någon har roat sig med att förära R. R. solglasögon. Förstoring.
Foto: Lars Pensar.

(Inf. 2015-06-01.)Läs mer:
R. R. Eklund i Uppslagsverket Finland.
Ett femtioårsminne – R. R. Eklunds minnessten av Lars Pensar.
Nu söker vi ett granitblock till minnessten över R. R. Eklund.
R. R. Eklunds minne hugfästes med en minnessten i Nykarleby och
På minnesstenen över R R: ”Att skriva, det är att hugga i granit och göra oåterkalleligt, under tungt ansvar . . . av Vilhelm Nyby.
Minnestal hållet vid avtäckningen av Olof Enckell.
Om citatet av Torsten Pettersson.
Författarstaty utsatt för illdåd av Leif Sjöholm.
Huvudlöst av Anna-Lisa Sahlström.
Huvudlöst av Robert Åsbacka.
Bilder av Holger Haglund.
I väntan på R. R. Eklunds återkomst.
I dag har R R Eklunds huvud varit försvunnet i 1798 dagar av Jenny Björklund i Österbottens Tidning 2013.
(Rev. 2023-05-25 .)