När Lars tillhandahöll Den första luftballongen i Finland slog det mig att jag bland hans foton sett en lämplig komplettering:


VARMLUFTSBALLONG

över

NYKARLEBY


Om det är denna varmluftsballong du minns, så sändes den upp vid Juthbackamarknaden 2003. Man kunde ju tro att det bara är ett flygande kaffepaket, men tittar man efter ser man gondolen från vilken det fotograferades en del över marknadsområdet. Det var någon som på lotteri vann en ballongfärd. Anders Fors d.ä. sände med denne lycklige en kamera (?) med uppmaning att fota nedåt över området. Någon bild har använts i reklam för marknaden sen dess. Jag tog fotot av ballongen här i gränden. Jag har för mig att också vid något annat tillfälle en varmluftsballong synts över Nykarleby, men tillfället minns jag inte.


Varmluftsballong över Nykarleby .
Costa Rica-ballong över Klockaregränd.
Foto: Lars Pensar (2003).

Kollade med Anders Fors:

Hej,
Varmluftsballongen som besökte Juthbackamarknaden var från veteranbilsklubbens sida ett samarbete med Torghallen/Kesko. De lottade ut platserna för ballongfärden vid Torgahllen, men om jag minns rätt var Kesko bakom det hela. Varifrån ballongen kom har jag inte en aning om. Men ett minnesvärt programinslag var det. 

Ha det så bra!
Anders
(Inf. 2020-04-05.)


Läs mer:
Kauhavakråkor över Nykarleby av Lars Pensar med fler flygrelaterade länkar.
Juthbacka marknad av Lars Pensar.
(Inf. 2005-05-06, rev. 2020-04-05 .)