Sommaren 1950 var en elefant på rymmen. Efter att notisen införts konstaterade jag att detta inte var en engångsföreteelse utan något som årligen tycks upprepas, dock inte i Nykarleby.

Rymlingar sommaren 2004, 2005, 2006 och 2008.


Cirkus   i   stan


OCH ELEFANT I SKOGEN

     Sensationen framom alla andra i staden nu är den besökande cirkusen. Något sådant har väl inte setts på mannaminne och ungarnas intresse nådde toppunkten redan på onsdagsförmiddagen, när den ena cirkusbilen efter den andra körde in på nöjesfältet mellan hotellet och polisstationen. Braksensation blev det, när elefanten befanns ha rymt. Ryktet om dess försvinnande spred sig och elefantjägare gav sig ut i geografin.
     Under strövtågen i den nordiska djungeln promenerade kolossen bl. a. in på en gårdsplan, där en dam kom ut ur huset och oförhappandes stod inför den. Till saken hörde att hon inte ens visste om cirkusbesöket, varför hennes skräckblandade förvåning blev stor och äkta. Hon rusade in och låste sin dörr, varefter elefanten makligt promenerade vidare. Hans lugn lät sig inte störas.
     Färden sträcktes ut ända upp mot Sorvistskogen, där gärdsgårdar och dylikt småkrafs ingalunda hejdade promenaden. Efter energisk jakt med åtskilliga spännande poänger, greps elefanten vid en bäck, där den kylde sig med en snabeldusch.
     Cirkusprogrammet lär förresten vara gott t. o. m. utan elefantrymningens gratisreklam.


Österbottniska Posten nr 25/1950.
Lars Pensar tillhandahöll.
(Inf. 2004-10-06.)


Drygt 11 år senare kommenterade han:

Elis Eng var brandchef i landskommunen och var med i eftersöket. Nu kommer jag inte så noga ihåg radioinslaget om elefantens rymmarfärd. Men däremot minns jag hur vi skolelever övade på Normens gårdsplan, mellan skolbyggnaden och Kyrkbrunnen (på gamla platsen), under Håkan Granqvists ledning hur vi skulle formera oss vid invigningsfesten av den nyanlagda sportplanen. Då började ljud och rop höras från andra sidan torget vid Poliskammaren, när brandkårsgänget som tydligen alarmerats som då det gällde brand, löst och ledigt startade med åtminstone en lastbil och åkte iväg mot Rummelbackshållet. Sen gick kanske en timme eller två innan de återvände och med dem elefantskötaren som uppenbart ilsken ledde elefanten. Han hade en kort ”båtshake” med runda knoppar i stället för vassa spetsar och för att demonstrera sin ilska smällde han till elefanten några gånger med den. Det tyckte vi inte om! När storpojkarna återvänt och rekapitulerade för oss småpojkar var en av berättelserna om hur elefanten försvarat sig mot förföljarna genom att spruta ”rapavatten”.  Om någon blev duschad i verkligheten vet jag inte, men dramatiskt lät det. Toivo Storskrubb kommer jag ihåg som ivrig berättare.


(Inf. 2016-05-02.)


*     *     *


Regina Sjöblom i facebookgruppen Nykarleby i mars 2014:

Minns att dom kom med tåg till stationen, lastade ur allting, å så blev det stort ståhej, för elefanten rymde.


Hans Marklund i facebookgruppen Nykarleby den 2 november 2020:

Jag tror att året var 1950–51. Var själv med i sökandet. Elefanten stack från stationen och drog iväg söderut. Man ville ha hjälp av folk som kände till området, så jag ställde upp. En skötare och jag gick i Forsbyskogen mot Sorvistvägen och där vid en bäck hittade jag honom. Det tyckte han inte om utan trumpetade och närmade sej mej så jag hoppade över bäcken och han efter, men fastnade i leran. Då kom en skötare och slog en kedja runt benet och en gran. När han småningom hade han lugnat sej för att börja färden mot stan, frågade jag varför de inte kopplade honom till lastbilen som hade kommit. Det gör vi inte en gång till, för förra gången lyfte elefanten lastbilen av vägen så det blev att traska till stan. Ja, jag tror detta var år 1950.

 
Att historien upprepar sig fick vi ännu ett bevis för sommaren 2004 i Svenska Dagbladet:

Fyra elefanter förstörde trädgård
ÅSTORP. Fyra cirkuselefanter klampade in i trädgården hos en villaägare i skånska Hyllinge i måndags. De hade rymt från en cirkus som slagit läger inte långt därifrån, rapporterar Sveriges Radio Kristianstad och Helsingborgs Dagblad.
     Under besöket hann de trampa sönder både häcken och gräsmattan i trädgården, vilket har lett till att villaägarens bestämt sig för att polisamnäla cirkusen för skadegörelse

 


Den 9 juni 2005 rapporterade Svenska Dagbladet igen om en förrymd elefant:

Fikasugen elefant slet sig från cirkus
     UMEÅ. Boende på Fågelsångsvägen i Umeå fick oväntat besök i går.
Cirkuselefanten Lumni klev in i en trädgård och tog för sig av fikabrödet.
     En limpa slank ner på ett kick, och efter provsmakning av ost och smör välte Lumni ett saftglas och stolar.
     Som efterrätt valde 26-åriga Lumni en gren som drogs ned med snabeln från ett närstående träd.
     Lumni tillhör Cirkus Maximum, som hade sitt tält alldeles i närheten, skriver Västerbottens Kuriren och Västerbottens Folkblad i sina nätupplagor.
Den frihetslängtande återbördades senare till sin inhägnad.
     Förklaringen till rymningen var att någon ryckt ur sladden till elstängslet runt inhägnaden, enligt pressansvarig vid Cirkus Maximum. TT [Rykten gick dock om att det var ett PR-trick.]År 2006 fick jag vänta ända till den 25 augusti innan det i Svenska Dagbladet fanns en notis om förrymda elefanter:

Cirkuselefanter räddade ur kärr
Det kunde ha gått riktigt illa för två cirkuselefanter i Karlshamn.
     De båda hade rymt från en inhägnad och var på väg att försvinna ner i ett kärr. Bara snablarna syntes när räddningstjänsten, cirkuspersonal och en bärgare till slut lyckades rädda dem, skriver TT.


Få se vad som händer sommaren 2007? – Då fick jag inte ögonen på någon notis, men den 14 juli 2008 fanns detta på DN:s webbplats:

Sju rymningar i år från samma cirkus

Lamor och elefanter som rymmer från cirkus skapar regelbundet rubriker. Hittills i år har djur från en och samma cirkus kommit lösa vid sju tillfällen, senast den 6 juli i Norrtälje.

I maj rapporterades om kameler och lamor som rymt från en cirkus på besök i Västerhaninge. De letade sig även ut på väg 73.
     I juni såg de tre lamorna sig om i Sandviken. I juli var det elefanterna Sanya och Tanya som gick på promenad i      Rättvik och i Norrtälje. Sammanlagt har djuren från Cirkus Maximum varit på vift minst sju gånger i sommar.
     Marcus Rosendahl är pressansvarig på Cirkus Maximum.

Rymmer djuren verkligen eller är det ett pr-trick?
     - Rymmer är väl starkt. Men kritiken får i så fall riktas även mot er journalister som skriver varje gång. Det är väl skönt att djuren kan få ta sig lite friheter när de står inhägnade jämt?

Att djuren skulle orsaka exempelvis bilolyckor är Rosendahl inte rädd för.
     - I dag hörde jag om fyra kor som var ute och gick på motorvägen, det händer hela tiden. Dessutom ligger cirkusen oftast vid en idrottsplats eller skogsområde, sällan vid en väg.

Polisen tycker att de lösspringande djuren ställer till problem.
     - Det är klart att det blir extrajobb för oss, det hade varit enklast om de var kvar i hagen, säger Mikael Gustavsson, befäl på länskommunikationscentralen i Stockholm. Han talar om fallet när två elefanter kom lösa i Norrtälje.

Kan det vara fara för allmänheten?- I Norrtäljefallet så uppfattade vi det som att det inte var det. Det var lite egendom som gick sönder.

På Maximum litar man på sina elefanter.
     - De här djuren är ju ändå hyfsat vana vid människor. Lugna, dresserade och kommer på kommando, säger Marcus Rosendahl.


Läs mer:
Fler artiklar och notiser ur ÖP.
(Inf. 2004-10-06, rev. 2020-11-02 .)