Skyltar i slutet på 1970-talet


Innehåll
Alko
Apoteket
Bilskola A. Ström
Herrfrisör Lisa
Salon Jaana
Länsmanskontoret
Salem
Taxi PalokangasALKO-skylten på Östra Esplanadgatan 17.

Apoteksentrén från 1861 vid korsningen Kyrkogatan-Borgaregatan.
Apoteket i kapitlet Fakta.Detalj av ormen på krönet. Den finns numera på Herlers museum.

Bilskola A. Ström startade på Sollefteågatan 8 på sextiotalet och flyttade sen till Bankgatan 17, där detta är fotograferat. A stod för Alix. Nya kurser startade varje måndag. Frun Hjördis var också bilksollärare. På åttiotalet var Oplar övningsbilar. Första lektionerna fick man i Nykarleby och backstarter tränades i ”Levhemsbackan”. Landsvägskörning fick man erfarenhet av på Jakobstadsvägen och väl framme där, tränade man bland annat rondellkörning, för på åttiotalet fanns inga sådana i Nykarleby. Småningom byttes namnet till Driver´s och verksamheten och flyttade till Jakobstad. Den fina bilmodellen följde med. Viss verksamhet skedde dock i Nykarleby. Sonen Mikael tog över och dottern Eva-Stina drev en tid en tatueringssalong i lokalen. Antingen före eller efter drev Lilian Ojalammi barnklädesafären Heidis i huset. Sjuttionioåring i Nkby fick körkort.Ser ut som att den gamla skylten är kvar, men den har fått en ny ram. Förstoring.
Google Street View, maj 2018.Antar att fotobilen inte så ofta tar så här fina självporträtt som det blev i fönstret bredvid. Ett annat antagande är att termometern i högerkant härstammar från början av sjuttiotalet när Arne Markkula drev livsmedelsaffär i lokalen.
Google Street View maj 2018.Driver´s på Kanalesplanaden 23 i Jakobstad. Förstoring.
Google Street View.


Ibland blir det märkliga sammanträffanden! Några dagar efter att detta publicerades stötte jag på en notis i material tillhandahållet av Margite Enlud för drygt två år sen:


Nykarleby får bilskola.
Tillstånd att starta en bilskola i Nykarleby den 1 oktober har bilskollärare Alex Ström från Smedsby. Ström har emellertid inte än fått någon lokal och väntar vidare på skolmaterial som sänds från huvudstaden. Alex ström har tidigare arbetat som bilskollärare i Jakobstad och är för närvarande anställd vid en bilskola i Vasa. En bil med dubbelkommando har Ström redan köpt till skolan.


Jakobstads Tidning 28 september 1963.
Fler artiklar ur JT.

Herrfrisör Lisa (Blomqvist) på Bankgatan 12 verkade tidigare på Sollefteågatan 8. Pelikan-skylten hörde till Herlers bokhandel som drevs av Ragnvald Thors. Bankgatan 17 i högerkant.
Salon Jaana (Kirsilä) kom efter Lisa Blomqvist. Hon flyttade sen över gatan till gamla Fiskboden.

Länsmanskontorets skylt vid Bankgatan 13.

Salem-skylten på Gustav Adolfsgatan 19. Notera elstolparna!

Maj-Britt och Matti Palokangas taxiskylt vid Bankgatan 15.Skylten finns kvar.
Google Street View maj 2018.Foto: Kjell Övergaard 1978 där ej annat anges. Bilderna extraherade ur smalfilm.
(Inf. 2023-04-27.)


Läs mer:
Fler skyltar finns bland Kjells foton av Andelsbanken.
(Inf. 2023-05-15, rev. 2023-05-21 .)