Bostads Ab Sollefteågatan 3 – ”Lövhyddan” 1961


Kisorska gården
köptes på auktion av Lundström i slutet på 1950-talet, men såldes vidare till Löv och Mauritz Nylund som 1960 uppförde affärs- och bostadshuset. Vid sprängningsarbetena drog sig inte den enarmade Lindros, som även gick under namnet ”Sprängros”, för att ladda ordentligt och vid något tillfälle flög stenar ända till Hanséns café vid Gustav Adolfsgatan.

Från början drev en Palén från Kronoby en biltillbehörsaffär i den bortersta lokalen. Efter en tid upphörde den och Björks klädaffär flyttade in och har funnits där sedan dess, först med Alef som ägare och därefter sonen Tore. Affären, som tidigare fanns närmare Rummelbacken, var en av de äldre (om inte den äldsta) och hade anor sedan 1930-talet. Björk stängde affären 2007(?), lokalen stod tom en tid och den 17 september 2007 öppnades den med nytt namn (Garderoben), med ny inredning (av Christian Irjala) och i ny regi. Affären stängdes i december 2011. Mer fakta.Anne-Maria Willmanfacebook den 7 november 2015: Delar detta foto som Lisen Damskata har hittat i Elsas album. Hon har skriva att det är ett höghusbygge i Nykarleby, Vilket hus? Förstoring.

Elisabet Sund identifierade: Främre raden: Andra fr.v. Hans Nylund, fjärde fr. h Erik Åman (vit skjorta, svärfar till Lisen som lade bilden), därefter Lasse Haavisto.


Att taklagsfest har hållits eller ska hållas visar flaggan i topp på nocken. Normens uthus i högerkant. Förstoring.
Foto: Holger Haglund. Elisabet Sund tillhandahöll.

I mitten fanns Berit Nylunds och Aili Renvalls Cosmetica, som man av namnet kan förstå saluförde kosmetika och kemikalier, men även handarbetstillbehör. Aili slutade 1980 men Berit fortsatte till 1990 när affären övertogs av Frostdahl och Mäenpää och namnet ändrades till Flitiga Lisa. Efter en tid övertogs den i sin tur av Vörå Handarbetsaffär som småningom flyttade till f.d. Andelsringen. Mer fakta.

Regina Haglund öppnade sin livsmedelsaffär 1958 i den gamla gården. År 1960 slutade maken Börje som bagare och blev handelsman. När gården revs flyttades verksamheten till finnstugan som fanns mot Kyrkogatan och i vilken till dess Fiskboden med Gunnar Mårtens som föreståndare funnits. Frans Mäkinen levererade fisk. Den flyttade i sin tur till Bankgatan.


Fiskbutiken flyttas

Vi flyttar vår fiskbutik i Nykarleby till Bankgatan 3 ( f.d. Finströms gård) och öppnar lördagen den 5 december.

Gamla och nya kunder hälsas välkomna!

Andelslaget Fisk

Tel.  Nykarleby  20 169
 

Österbottniska Posten den 4.12. 59.


Haglunds livs flyttade in i det nybyggda huset och var kvar ända tills verksamheten lades ned 1981. Lokalen hade utökats när man tog över Erik Grahns blomsteraffär som hade ingång från gaveln som syns på bilden. Han bodde på Rajåkern och hade sin trädgård där. Även vid andra tillfällen har affärerna expanderat inom huset. Mer fakta.

Andra affärer som verkat i byggnaden är Henrik ”Klock-Heik” Häggbloms ur och guld som föregicks av en guldsmedsaffär med ägare från Gamlakarleby, Fellmans och Wallendahls färg- och inredningsaffärer, Ingenjörsbyrå Cay Kronqvist och en annan biltillbehörsaffär med namnet ”Nyk-Mo” eller något liknande.
Sollefteågatan 3.
Sollefteågatan 3.
Vykort, foto: Rafael Sjöblom, 1961.


Numera Sollefteågatan 5 efter att man vid något tillfälle omnumrerat. Drygt 40 år senare har fönster, hängrännor och stuprör utbytts och trappan mot Kyrkogatan avlägsnats. Sommaren 2004 monterades nya balkongfronter och Valtatie Oy lappade och lagade asfalten överallt i staden. I affärslokalerna verkade Björks klädaffär, Herrfrisering Saga (som en gång i tiden fanns i Granbergs gård och även i tvättinrättningen), Salong Bojan och Gerbera skönhetssalong.
Foto: FL, juli 2004.


Uppgifter av Regina Haglund, Berit Nylund och Tore Björk.

Gällande ”Björkas” så köpte Jakobstads Bokföringsbyrå hälften av gamla lokalen i markplan (längst mot torget) och största delen i källarplan juni 2013.
     Jbb (www.jbb.fi) tog över Bror Åströms verksamhet 2007 och öppnade i småskala i ”Lillkungshuusi” på Topeliusesplanaden 12. Där verkade man fram tills sommaren 2012 då man behövde större utrymmen eftersom verksamheten växte.
     Samtidigt som hyresavtalet på Sollefteågatan 5 tecknades slängde dåvarande disponentbyrå i Nykarleby in handduken, artikel i ÖT hävdade ”olönsamhet” som främsta orsak. Bostadsbolagen stod alltså utan disponent. Många frågade Jbb som tackade ja.
     Jag värvades till Jbb Ekonomi- och fastighetsförvaltning den 1 oktober.2012 som disponent, och med 2/3 av centrums samtliga bostadsbolag behövde vi återigen större utrymmen.
     Verksamheten växte och Jbb ville satsa på Nykarleby. Därav köpet av 205 m² av gamla ”Björkas” (tot. 334 m²).
     I den delen vi hyrde tidigare verkar sedan sommaren 2013 Svanbäcks Bussar efter att de flyttat ut från busstationen.
     Den bifogade bilden visar Jbb:s två kontorsdörrar (bokföring + disponent) samt Svanbäcks längst bort.
     Jag ska ta en bättre bild av hela huset när alla julpyntat klart så får du se hur fint vi har det.

Bostads Ab Sollefteågatan 3 har idag återigen alla skyltfönster fulla från ände till ände, något som gläder många nykarlebybor ”ha ja höört på staan”.

Hälsningar,
Ronny Haglund
(Inf. 2014-11-28.)


Läs mer:
Vykortets baksida.
Om huset av Erik Birck.
Haglunds gård på Källbacken.
Panorama.
En annan ”hyddo”.
Tändsticksetiketter från R. Haglunds livs.
Mars 2018.
(Inf. 2006-03-18, rev. 2023-12-26 .)