Ägare till

Nykarleby

Min barndoms och min ungdomsstad


Nykarleby Min barndoms och min ungdomsstad av Einar Hedström trycktes i, ”enligt okontrollerade uppgifter”, 1 500 exemplar. Detta är ett försök att spåra så många som möjligt. Meddela mig om du är lycklig ägare. Berätta gärna hur det kommer sig att du har boken. Datum avser när jag fått kännedom om innehavet.

Fram till och med 2012 har jag fått kännedom om i medeltal drygt 6 böcker/år.


T.o.m.
den 1 maj
2024 är
127 stycken 
(= 8,47  %),
böcker spårade i tre länder:
- Finland
- Sverige
- Storbritannien


Antal ”hittade” årsvis

03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24
 
8 6 6 6 7 13 7 6 5 4 1 2 5 5 1 - 1 9 2 3 1 2


Privatpersoner
(och övriga fr.o.m. 2009)

 
2024 S:a 2


Maria Palm
, Nykarleby, 30 april

Sen har jag länge tänkt meddela att jag har denna bok, eller egentligen var det min pappas.

Iris Hansén, Nykarleby, 25 februari

Erica Lohoff: Detta meddelande är av min mormor :-)

Hej Fredrik!
Jag heter Iris Hansén och jag har boken av Einar Hedström, Nykarleby min barndoms och min ungdoms stad. Jag köpte den ca 1966 vid Herlers bokhandel när jag nyss flyttat till Nykarleby.


2023
S:a 1
 
Jockum Huldén Helsingfors, 3 september
Ett exemplar av boken ˜Nykarleby Min barndoms- och ungdomsstad˜ finns på
släktgården Nörråkers i Monå, Nykarleby.
     Inget ägarnamn, ingen dedikation. Boken har möjligen tillhört mina farföräldrar.
(Inf. 2023-09-06.)
2022 S:a 3
Hans Thors Vasa, 2 juli
Jag har också en. Inköpt på ett antikvariat i Jakobstad i tiderna, inbudet.
(Inf. 2023-09-06.)
 

Ritva Ljung Nykarleby, 30 juni

Den hade min pappa Kustaa Hanhila köpt till mej då jag flyttade till Sverige 1959. Den är inbunden. Kanske jag fick den 1961.
(Inf. 2023-09-06.)

 

Ulf Harjulin Stockholm, 28 juni

Fredrik,
Det har gått en längre tid sedan jag bidrog med något [hingsten Stråhl och klassring för nio år sedan] till ”hemsidan”.
     I samband med renovering av ett gästhus på landet så hittades saker som jag glömt att fanns.
     Så exempelvis glädjande ett häftat exemplar av boken. Denna är tillägnad mina föräldrar Lennart och Anna som en present av Reinhold Blomqvist, en god vän till familjen i Nykarleby.
     Ska tillsammans med hustrun besöka Nykarleby och inför detta ska jag försöka läsa boken, då det säkerligen finns mycken information som jag inte känner till.

Med tillönskan om en fin sommar!
Ulf
(Inf. 2022-06-29.)

2021
S:a 2

Mirjam Willman, Nykarleby, 8 augusti

Inköpt vid Församlingens loppis.

Anne-Maria Willman meddelade.

Fredrik Liljeström, Drottningholm, 21 maj

Ropade in ett häftat ex. på tradera, säljaren från Enånger. Tyvärr är dedikationen bortklippt. Det blev ett märkligt sammanträffande.


Säljaren Gunnar Hansson:

Hej Fredrik! Verkligen kul att se ditt intresse, det ligger mig varmt om hjärtat att få gamla böcker till rätt hem s.a.s. Dessvärre är jag oförmögen att komma ihåg var jag plockat upp bokexemplaret i fråga. Jag har regelbundet försökt att snoka igenom loppisar och second hand affärer efter intressant litteratur och denna bok har jag haft i åtminstone tio år. D.v.s så länge att jag glömt var den kommer ifrån.

Om man studerar det bortklippta i boken kan man se att det rör sig om en längre tillskrift eller dedikation. Sista bokstaven framför punkt kan vara ett ”y” (som i Dagny måhända). Troligen har den hamnat i mina händer någonstans i Söderhamns- eller Hudiksvallsområdet. Det är faktiskt inte helt ovanligt att hitta böcker med ursprung i Österbotten här omkring. Lycka till med fortsatt jakt. Jag har postat boken till dig tidigare i dag.

Med Hälsningar från Hälsingland!/Gunnar H. 
(Inf. 2021-05-26.)
Yvonne Ojala, Gävle, 23 januari

Länge sedan jag besökte Nykarlebyvyer men idag fastnade jag igen för att jag söker lite info : ) Och då är sidan en given startplats.
     Hittade förfrågan om boken Nykarleby, Min barndoms och min ungdoms stad. En sån har jag. Det är ett ex i mjuka pärmar, välläst till vissa delar och namnet Agnes Ek [mejerska från Kovjoki, bodde på Gustav Adolfsgatan 35] är sirligt skrivet med blått bläck på första bladet. Lustigt, jag hade precis bläddrat igenom hela boken när jag hamnade här och såg efterlysningen.
      Jag har fått detta ex av Stig Haglund för flera år sedan, minns inte när. Och vårdar det ömt, har det uppställt i en bokhylla så att jag ser framsidan, intill ett foto av pappas mommo Elvi Haglund.

Med vänlig hälsning
Yvonne Ojala
[Detta ex. var alltså redan registrerat, men alltid trevligt med en hälsning från ägaren.]


2020
S:a 9.

Gustav Sundström, Pargas, 21 oktober

Hej Fredrik!
Angående boken.
     Jag har ett vackert, tillsynes obegagnat ex. med skyddsomslag, utan någon prisnotering, varken utanpå eller inuti.
     Jag har köpt den någonstans som använd, för ca 15 - 20 år sedan. Eventuellt vid någon försäljning på ÅA. Jag var regelbunden kund på duplettavdeningen sedan slutet på 1970-talet. Stor synd att den upphörde och EVIG SKAM! över de kulturmarodörer som stod bakom beslutet. [Håller med.]

Mitt ex. är försett med en dedikation, ”Med hjärtlig hälsning!” Dagny Hedström”.
     I boken finns ett kort med texten ”God Jul och Gott Nytt år önskar Helena och Alberto och barnen.  Dessutom finns i boken ett odaterat  tidningsurklipp från Jakobstads Tidning med rubriken ”Nykarlebyminnen i bokform verk av flitiga äkta makar”. En artikel som ingått i JT vid tiden för bokens utgivning.
     Därtill finns i boken ett urklipp från Dagens Nyheter från den 4 maj 1966, rörande ”Portugals akilleshäl” som behandlar befrielserörelsen i Portugisiska Guinena. (Vad det nu kan tänkas ha för samband med Nykarleby historia?)

Inom ramen för en av mina laster så har jag funnit anledning att ta del av Hedströms bok och med nöje tagit del av dess historier om Nykarlebybor i gången tid. Tyvärr lider den av samma allvarliga brist som Eric Bricks och Woldemar Backmans  böcker i ämnet. De saknar ett index över namnet på berörda personer och platser. Det gör att man nödgas läsa hela boken för att i den finna uppgifter om de enstaka personer man är intresserad av.

Vänliga hälsningar
Gustav Sundström
Pargas

PS.
Stort TACK, för Nykarlebyvyer, det är alltid en positiv upplevelse att hamna in på sidan, när man googlar på något.
DS.


Detta är första gången jag ser ett skyddsomslag till boken:
Jorma Metso, Djurhamn, 3 augusti

Vill blott härmed tillkännage att brevskrivaren numera är en stolt innehavare av rubricerad bok! Min bror i Savitaipale har fiskat på finska nätet och fick napp i Lahtis. Boken ifråga saknar personliga noteringar, varför dess historia är höljd i dunkel och lär så förbli. I övrigt i perfekt skick. När tid och lust sammanfaller ämnar jag läsa boken.
     Hälsningar
     Jorma


Sven Bertlin,
Jakobstad, 30 mars

Också jag har boken fast jag kommer inte ihåg var den just nu är. Pappa Sigfrid var nära bekant med Dagny Hedström som utgav boken och han fick den i ett tidigt skede. Boken har hängt med från mitt barndomshem.

Seppo Kuusinen ”hittade” boken i samband med ett telefonsamtal med Sven.


Hej Seppo o Fredrik!
     Jag hittade också ett inbundet exemplar, som jag själv köpt 1971.
Jag hade då börjat på min första tjänst i Dalsbruk på Wärtsilä dåtida stålverk efter studierna i Åbo.
     Som känt blir hembygden mest värdefull när man flyttat till annan ort. Jag samlade på allt möjligt relaterat till Nykarleby, Topelius samlade verk, R R Eklunds Liten drömmarpilt, gamla foton etc. Jag tror det var på Herlers bokhandels efterföljare Thors bokhandel jag hittade många guldkorn i början av 1970-talet, bl.a. Hedströms bok Min barndoms och min ungdoms stad från 1958 inköpt 29.12.1971.
     Vi läste som nattningsläsning för våra barn på 1970-talet utvalda sagor från Topelius verk. En av favoriterna var både för barnen och mig sagan om Hallonmasken.
     H. Sven Bertlin


Seppo Kuusinen
, Lappfjärd, 22 mars

Hej!
Har länge sökt efter boken och hittade för ett par veckor sedan t.o.m. två böcker. Den en fanns på Brahe antikvariat i Åbo och den andra på en annan antikvariat, Ilkan kirja, i Reisjärvi. Eftersom priserna var hyfsade beställde jag båda två. 
Begagnade böcker har ofta sin egen historia och de här två böckerna har en lite ovanligare sådan. Dessutom öppnade boken mina ögon att se min barndomsstads förflutna med helt nya ögon.

Gamla böcker berättar sin egen historia.
Den 7 mars efterlyste jag ägare på facebook och det blev bra utfall:
 Tommy Olin
, Pedersöre, 8 mars

Har ett ex. Köpt på antikvariat.Marianne Grön, Nykarleby, 7 mars

Jag har också ett ex, mina föräldrars.
[Aili och Olof Mårtens.
Inkom 33 minuter efter efterlysningen.]Bea Asplund, Nykarleby, 7 mars

Jag har ett exemplar av Einar Hedströms: Min barndoms och min ungdoms stad. Boken har tillhört min morfar Reinhold Blomqvist, efter hans död tog jag hand om boken.
[Inkom 13 minuter efter efterlysningen.]

2019 S:a 1.


Ulf Sundstén, Nykarleby

Det exemplar av Einar (Dagny) Hedströms bok ”Nykarleby - Min barndoms och min ungdoms stad” som står framme i bokhyllan har hustrun Carita inhandlat på lopptorg i Nykarleby. På försättsbladet står: ”Susie Gullström 27.5 -74”. Eventuellt har vi ytterligare exemplar, men dem hittar jag inte nu. Återkommer om de återfinns.

God fortsättning på försommaren!

Uffe

2017 S:a 1.


Birgitta Olin, Gävle

Hej!
Nu har även jag fått tag i boken Nykarleby min barndoms och min ungdoms stad  av Einar Hedström. Sökte på antikvariat.net och hade tur, Redins Antikvariat i Uppsala hade en inbunden. Så nu är jag en glad ägare till ett ex. Den var i mycket fint skick.
Med vänlig hälsning,
Birgitta Olin

2016 S:a 5.


Görel
och Håkan Ahlnäs, Nykarleby 30 december

  1. Första ägare Ellen Thors. Håkan köpte på antikvariatt Simona i Jakobstad 23.9.2004 för 20 €, inbunden.
  2. Julklapp åt min far Gunnar Erik Ahlnäs 6.12.1908 - 20 juli 1998. Köpt på Herlers Bokhandel 1969, inbunden.
  3. Förste ägare fil.dr Carl Jacob Gardberg [son till C. R. Gardberg]. Håkan köpte på Bokmässan i Korsholm/ Vasa 25.4.2010 av Anders Eriksson Bokantikvariat Helsingfors, häftad.
  4. Vi har också en fjärde som jag köpt på antikvariat, gett år Håkan men den hittar han inte.

Stig Haglund. Nykarleby 23 april

Jag var till Bottniahallen på bokmässa idag och hittade en Hedström-bok med skarpa pärmar.
     Det var Kurt J. Lobbas som hade haft boken för det var hans stämpel på insidan, boken var av toppkvalitet. Nu har jag en extra igen.

Det extra exemplaret fick min dotter Ingrid Liljeström i juli samma år.

2015 S:a 5. Ett bra år. Fler än sammanlagt under 2013 och 2014.

Ann-Mari Westerby
, född Granqvist, Pargas, 21 oktober
Tage Granqvist, Gäddede, Sverige, 21 oktober

Gunnel Sandström, född Holmqvist, Sverige, 21 oktober

Dotter till seminarielektor Oskar Holmqvist.

Mona Karp, född Granqvist, Vasa, 18 mars

Har ett exemplar från 1974 med text på försättsbladet ”Mona och Helmer – en hembygdens julhälsning.” Mamma och pappa.

Carl-Johan Eriksson, Jakobstad, 18 mars

Hittade ett exemplar av boken Nykarleby Min barndoms och min ungdoms stad. Inga anteckningar om vem som skulle ha ägt boken. Ifall du vet om någon som saknar den så har jag ett extra ex. Boken hittade jag på Åldringsvännernas loppis. Skulle helst byta mot något gammalt Nykarleby-, Jakobstad- eller något annat kort från Finland.

Detta var det hundrade exemplaret som kom till min kännedom.

Carl-Eric Wingren, Vasa, 3 mars

Eftersom jag har boken Nykarleby Min barndoms och min ungdoms stad av Einar Hedström och har funnit den lärorik och intressant, så vill jag delge er detta. Jag köpte boken åt mig själv till julklapp julen 1963, vilket framgår av min signering i boken (Se nedan). Jag har alltid haft en stark känsla för min hembygd. Därför platsar den väl i min bokhylla. Jag är hemma från Socklot och bor nu i Vasa. Boken har jag läst med förtjusning från pärm till pärm och jag har många gånger använt den som uppslagsverk och fått svar ur den på mina frågor.
Hembygdshälsningar!
Carl-Eric WingrenAlf Renvall
, Åbo, 26 februari

Tänkte meddela att Hedströms bok hittades i vår bokhylla inträngd mellan de två tjocka volymerna av Bircks Nykarleby stads historia Vol.II och III. Föräldrarna har försökt sitt bästa att jag inte ska glömma hemstaden genom att ge mig också dessa böcker. Har nog blädrat i dom men de är lite svårtuggade för mig.
     Hedströms bok är ju tryckt 1958 så det var säkert genast efter att den kom ut som Appelberg gick omkring och sålde.
     På insidan av pärmen står det med blyerts 13,- vilket väl betyder att den kostade 13 mark.

Beatrice Åström, Karleby, 5 januari

Hej,
Har ett ex. av Hedströms bok. Det fanns tidigare i mitt barndomshem på Smedsbacka, nuvarande Seminariegatan. Som kuriositet kan  nämnas att Dagny Hedström var min handarbetslärarinna i Normen i slutet av 1950-talet.
hälsningar
Beatrice Åström (Eng)
Karleby (Kokkola)

2014 S:a 2


Nils Smeds
, Nykarleby

Nykarleby  20 december

Anmäler att jag innehar ett exemplar av ”Min barndoms och min ungdoms stad”. I boken finns inte en endaste anteckning om bokens tidigare öden men jag kommer ihåg att inhandlat den på ett loppis i södra Finland i början av 1970-talet.

mvh. Nils Smeds

Marica Hagman, Bennäs

Hej!
Såg att du ville veta om någon har  denna bok av Einar Hedström.
Jag köpte 1 ex på loppis i Jakobstad för ca 2 år sen, kostade ett par euro.

Hälsningar Marica Hagman (fd Nyman o Nyykaabibo)

2013 S:a 1


Helena Nihtilä
, Åbo, 7 decemebr

Anmäler att jag äger Einar Hedströms bok Min barndoms och min ungdomsstad.Fick den som gåva av min bror Lars Pensar i december 1971. Boken är tryckt i Jakobstad 1958.
Med vänlig hälsning Helena Nihtilä  Åbo


Nedanstående inlagt på ingångssidan i början på december. Det resulterade i alla fall ett ex. 2013.

Råkade se att inte en enda ägare till Nykarleby min barndoms och min ungdomsstad kommit till min kännedom under året.

Passa på att anmäla ditt exemplar!

 

2012 S:a 4

Leif Nordling, Karlstad

12 december
Har varit på ”Munsalamarknan” i dag, hittade Hedströms bok och Forsby och Kyrkoby folkskolor. De var inte direkt dyra, 1 € st.

16 december
Jag skall ge bort boken i present, vet ej åt vem ännu. Skarpa pärmar. Ganska nött men alla sidor finns.

22 december
Hedströms bok som jag nämnde härom sistens skickade jag till Leif Nordling i Karlstad (med Itella). Har inte fått bekräftelse på att den har kommit fram än. Meddelar då det skett.
     Leif är son till Tor och Aili Nordling och född här i stan. Tor byggde det hus som Arne Markkula bodde i vid Karl Grönforsvägen. De flyttade till Sverige 1950.
      ”Från oss alla, till er alla”
      En riktigt God Jul

4 januari 2013
Boken lär ha kommit fram den 2.1.2013.

Stig Haglund

En slump att samma dag som detta publicerades, publicerades också Leifs sons bidrag Nykarlebyskepp på långfärd.
(Inf. 2013-01-13.)


Fortsättning i december 2013 när Stig Haglund fick ett mail som vidarebefordrades till mig:

Hej Stig!

Som du skrev på Nykarlebyvyer så var det ex. som jag köpte för en billig penning i ”väl tummat skick”.

Näväl, vi har ett tyckeri i Karlstad som tar sig an det mesta i tryckväg. Efter att ha sett boken och jag berättat om värdet för mig, så satte han igång restaureringen. För en halv tusenlapp fick jag en bok med nya pärmar. Alla sidor hade skurits ned till raka hörn etc, Boken ser ny ut, men när man öppnar den så ser man de slitna men rakskurna bladen. Mycket skickligt utfört.

Allt om min barndoms stad är av stor vikt för mig. Var 8 år när vi flyttade till Sverige.

Gott nytt år tillönskas dig av
Leif Nordling och min son Claes Nordling
(Inf. 2013-12-18.)


Anders Fors d.ä. och Brita Fors, Nykarleby, den 2 december

Här finns två ex. (Pappas och Britas pappas ex.) av Hedströms Nykarleby-historik.
mvh. Anders Fors

 

Kenneth Frostdahl, Nykarleby, den 18 april

Hej Fredrik.

Jag vill härmed anmäla stolt innehav av Einar Hedströms bok Nykarleby Min barndoms och min ungdomsstad.
     Efter över 5 års letande på internet samt i loppisar och antikvariat i Sverige och Finland blev boken min.
     Boken är i utmärkt skick och den är dedikerad ”Gösta Granlund”.
     Jag köpte boken i Jakobstad av Carl-Johan Eriksson som hade ett extra exemplar. [Se nedan.]
     Carl-Johan hade köpt boken i Nykarleby vid Pingstkyrkans loppis för några år sedan.

Mvh.
Kenneth Frostdahl
Nykarleby

Carl-Johan Eriksson, Jakobstad, den 15 april

Hej!
Jag kan meddela om innehav av Nykarleby, Min barndoms och min ungdomsstad. Jag fick tillbaka boken efter många års utlåning. Har själv gett den till min far tillsammans med syrran. Kanske samma år som boken utkom. Så nu har jag ett extra ex. ifall någon saknar boken.
Hälsningar,
Carl-Johan

2011 S:a 5

Thomas Kula, Nykarleby, den 27 december

Thomas och Christoffer Kula har varsitt exemplar av ”Nykarleby min barndoms- och ungdoms stad”. Båda böckerna är inbundna och köpta via nätet på antikvariat i Jyväskylä och Helsingfors.
I den ena boken finns dedikationen ”Göran Lagm. - 58” och i den andra något helt outtydbart följt av ”1960”.

Inger Englund, Nykarleby, den 5 augusti

Hej!
Nu är jag lycklig ägare till ett till exemplar av boken, Nykarleby, Min barndoms och min ungdomsstad. Fyndade i kväll på ett loppis i Jakobstad, inget namn fanns i boken så jag vet inte vem som varit dess tidigare ägare.
Hälsningar från Inger Englund

[Ingers första ex.]

Stig Kronqvist, Nykarleby, den 1 maj

Hej Fredrik!
Och tack för senast! (Föreläsningen, torsdagkväll å Juthbacka Herrgård.) En trevlig kväll för många Nykarlebybor.
     Du bad att få en registrering på mitt exemplar av boken ”Min barndoms och min ungdoms stad”.
     Sålunda: Boken är tryckt 1958 och i ”pocket”-form. Således icke inbunden. Boken har varit i släkten Gullströms ägo enligt anteckning inne i boken. Detta exemplar har donerats till Nykarleby Missionsförsamling, möjligen år 2009, hvarur undertecknad inköpte exemplaret.

[Bakgrund till innehavet.]

Nu avslutar jag min avhandling för denna gång.
Med tack och vänlig hälsning från Älvbranten!
Stig Kronqvist
Juthasvägen 6 B 5
66900 Nykarleby


Leif Sjöholm
, Nykarleby, den 22 mars

Nu är också jag lycklig ägare till Einar Hedströms bok. Tisdagen den 22 mars klockan 13.30 gick jag in till Loppis i Nykarleby för att kolla vad som finns i bokhögarna. Bland Runeberg, Topelius, Lybeck och andra diktböcker låg Hedströms bok. Jag tvekade inte utan köpte boken för priset av en kaffekopp med bulla. Ett fynd tycker jag.
     Dedikation: ”Moffa (överstruket) till födelsedagen 1973, gratulerar Johan o Anna-Bella”

Vet någon något mer om Moffa, Johan och Anna-Bella?

2010 S:a 6

Bjarne Sund, Nykarleby, den 1 december

Minna Ingram tipsade om att ett ex. var till salu på huuto.net. Det försvann rätt fort och Carl-Johan Eriksson bistod vid identifiering av köparen:

Det stämmer, det var jag som köpte Hedströms bok. Den har varit i Harri Edgrens ägo, daterad 25.8.1962. Googlade på Edgren, han verkar ha gått i seminariet och varit rektor på Folkets bildningsförbund.
     Bjarne skall få boken i födelsedagspresent på torsdagen.
     ElisabetMoa Thors
, Karis, den 16 augusti

Jag har faktiskt två exemplar av Hedströms bok om Nykarleby: ett inbundet som var min pappas – säkert den första bok han ”köpte” åt sig själv i sin nya bokhandel – och ett oinbundet exemplar som vi tydligen hade gett till min mormor på hennes födelsedag 1965.


Lars Smeds
, Nykarleby, den 12 juli

Dedikation. ”Till Evert vid fyllda 60 år, Ellen”.
      Evert är Lars far och Ellen hans faster Ellen Fogel.


Minna Ingram, Larsmo, den 29 mars

Hej!
Jag köpte boken från Tradera och den är en del av en liten Nykarleby-samling som jag samlar för att nån dag ge till min dotter. Jag har ett hus i Nykarleby som hon kommer att ärva och denna samling ska vara då en del av arvet.

Bokens tidigare öden av Mano Forsman, Örnsköldsvik:

Hej Fredrik,
Vilken fantastisk grej att spåra och dokumentera boken Nykarleby min barndoms och ungdoms stad! Imponerande och intressant.
     Boken som jag hade, tills jag helt nyligt sålde den på Tradera, var egentligen min mors, Ulla von Essen Koskimies (1912–2005). Boken tillkom mig efter min mors bortgång 2005.
     Mamma hade en del av sina rötter i Nykarleby, hennes farfar, Carl Jonathan von Essen hade deras sommarställe kallat Muisto vid Andra sjön där lilla Ulla upplevde sin barndoms lyckliga somrar. Min mor älskade Nykarleby skärgård och havet.


Alf Blomqvist, Jakobstad, den 2 januari

God fortsättning på det nya året 2010!
     Jag fick Nykarleby Min barndoms och min ungdoms stad som julgåva av min syster Inger Englund.
     Exemplaret har tillhört Alfa Strandén som avled i fjol.2009
S:a 7


Gabriella och Henrik Boström, Ekerö, 1 december:

Hej Fredrik!
Vi har i Danny Enviks kvarlåtenskap hittat ett inbundet exemplar
Nykarleby Min barndoms och min ungdoms stad av Einar Hedström.
     Nykarlebystjärnan lyser så fint i fönstret.
     Decemberhälsningar 2009

Världen är liten. Åker ibland med bussen som Jakobstadsbördige Henrik kör från Brommaplan och ut mot Mälaröarna. Alltid lika trevligt att, beroende på kösituationen, få ett 5–40 minuters samtal på dialekt. Tidigare stod Nykarlebybördige Christer Hellund för det glädjeämnet. Och syster Sanna råkade en gång få åka med Kovjokibördige Kronqvists buss från Drottningholm till Brommaplan. Någon gång ibland händer det att en av kungens chaufförer och tillika Nykarlebybördige Forsén passerar när jag väntar på grön gubbe på Drottningholm.Christina Björklund
, Jakobstad, 17 augusti:

Hej!
Jag kan upplysa om att Mirjam, som fick boken i present av Irja var Irjas syster, född Skog. Hon var klasskamrat till min pappa, Mauritz Siegfrids f. 1912 och höll en sporadisk brevkontakt med honom under några år på 1970-talet. Hon besökte då också Nykarleby under somrarna och bodde på De Gamlas Hem. Hon var bosatt i Åkersberga, efternamnet som gift minns jag inte.
     Jag har också ett eget exemplar av boken, inköpt på loppis i Nykarleby för några euro för något år sedan. Den har hårda pärmar och är i gott skick.
Med vänlig hälsning,
Christina Björklund (f. Siegfrids)


Kirsti Jääskeläinen, Vasa, 11 augusti:

Hejsan Fredrik!

Jag är nöjd innehavare av E. Hedströms bok ”Nykarleby, Min barndoms och min ungdoms stad. Köpte boken via nätet från A. Aronhonka:s antikvariska bokhandel (Helsingfors) boken har hårda pärmar och är för övrigt i mycket gott skick.
Mvh
Kirsti Jääskeläinen


Gunilla Waselius
, Smedsby, 26 juni:

Hej
Jag äger Einar Hedströms bok: Nykarleby, min barndoms och min ungdoms stad. Jag har ärvt den av Ingeborg Dyhr-Sylvin, som var mina föräldrars kusin.
     Hennes mor, Aina Ingman var min farmors (Naema Ingman, g. Waselius) syster och hennes far, Berndt Dyhr var min morfars, Ossian Dyhr, bror.
Med vänliga hälsningar
Gunilla Waselius


Trude Gabrielsson
, Borgå, 13 juni:

Mitt fadderbarn Trude fick min dubblett i konfirmationspresent.

 


Finlands Arkitekturmuseum
, Helsingfors, 8 juni

I bibliotekets samlingar finns även:
- Byggnadsordning för Ny Carleby stad 1859
- Byggnadsordning för Nykarleby stad 1922
- Byggnadsordning för Nykarleby stad 1940 [Nytryck av ovanstående.]
- Nykarleby stads historia 3
- Om Nykarleby kyrkas bildskrud, målarena D. Hjulström samt J. och E. Alm
- Nykarleby stad 1620-1920

 


Ingmar Jouper, Järfälla, 21 april:

Ingmar hade som tack för Livets debet och kredet av Gösta Fagerholm skickat boken till Adèle Broman, Nykarleby.


Marie-Louise Juthbacka
, Nykarleby, 18 januari:

Hej Fredrik!
Jag är ny med datorn men håller på och lär mig, frågar råd av Stig Haglund hur jag skall göra.
     Tack för dina Nykarlebyvyer. Var in och tittade igår kväll på allt möjligt, man kan ej sluta när man börjar.
     Jag har nog varit förut och tittat också, men bara när sonen varit hem och haft sin dator med. Men nu när jag har egen dator får jag bestämma själv vad jag gör och ser.
     Jag har ”Min barndoms och min ungdoms stad” i min ägo. Jag har ärvt den av min faster Linnea Österlund.
Hälsningar från Marie-Louise Juthbacka
2008
S:a 13

Göran Holm, Nykarleby, 11 november:

Mitt exemplar av ”Min barndoms Nykarleby” har jag ärvt av mina föräldrar som flyttade till Nykarleby 1968 då de blev pensionärer. Boken förärades min far på hans 70-årsdag. I boken finns en brevlapp med texten: Till Adolf Holm. De bästa lyckönskningar på 70-årsdagen. Fast åren drar ifrån, har du glimten kvar i ögonvrån. Uundertecknat Valdine och Gunnar.
     Mina föräldrar var Ellen och Adolf Holm, båda från Hirvlax. Uppvaktarna är lärarparet Valdine (från Hirvlax) och Gunnar Byskata. Boken är hårdpärmad och i gott skick.
Med hälsning
Göran Holm


Johan Sandvik, Nykarleby, 8 november:

Hej, Fredrik!
Tack för festen på Svenska dagen och hjärtliga och välförtjänta gratulationer till priset! Du frågade om Hedströms bok och jag anmälde att jag har ett exemplar. När jag nu tittade efter så visade det sig att boken inte alls är min. Jag har för flera år sedan lånat den av kantor Paul Forsgård men aldrig lämnat den tillbaka. Skall göra det nu. I varje fall vet jag alltså att Paul äger en av böckerna.
Ha det bra!
Lars-Johan ”Jukka” Sandvik


Komplettering den 9 juni 2016:

Hej, Fredrik!

Hos mig finns ett ex av Hedströms bok.
Jag lånade den av Paul Forsgård, kantorn, som avled
i slutet av förra året, men har boken kvar hos mig.
     Jag skall återgälda den åt en av Pauls söner.
     Trevlig sommar!

Jukka SandvikDan Kronqvist,
Helsingfors, 6 oktober:

Hej,
Jag köpte mitt ex av Nykarleby, min Barndoms och
ungdomsstad på loppis i Gamlas, Helsingfors nyligen. Spridningen har varit rätt god, vad det verkar. Vi finns överallt.

Folke Holmström, Vasa, 5 oktober:

Hej igen!
Jag har nu fått bekräftat att Anna-Maria & Filip von Schantz har två ex. av Hedstöms bok i sin ägo. Anna-Maria är äldre syster till Brita Herler och bor granne till henne här i Vasa, Vikinga.

Folke Holmström, Vasa, 21 september:

Hej!
Apropå notisen om Hedströms bok kan jag berätta att Brita Herler, som bor i Vasa, också har ett exemplar efter sin mor Margareta Herler. Boken är osignerad och inköpt år 1966.


Stig Haglund, Nykarleby, 18 september:

God morgon!
Inte för att det bättrar på så mycket i statistiken, men jag har 2 ex. inbundna och en ”slatro” av Hedströms böcker, och så har jag skickat ett ex. åt Yvonne Ojala (tyckte att jag inte såg henne nämnd i listan) så det borde bli ett + på 3 böcker i statistiken.
     Har fått tag i dem på loppisar eller på antikvariat. Brukar köpa om priset är överkomligt. De går ju att ge i present eller så bara åt någon som är intresserad.

Ett ex. är sedan tidigare registrerat, så kompletteringen blev 3 ex. eller 0,22%.

Revidering den 2 oktober.

Hej!
Det har blivit en förskjutning i ägandet av Hedströms böcker. Jag har numera bara ett inbundet ex. Arne Blomqvist på ”Nälkämäki” har ett ex. inbundet och ett ex. ”slatro”.


Fredrik Liljeström, Drottningholm, 15 september: Bo Löfgren som förestår Röda Korsets antikvariat i Orangeriet på Drottningholm fick in boken och tänkte på mig. Den är signerad:

Till Arne o Mirjam
den 7 mars 1959.
Irja, Åke o barnen.

Lars Pensar kunde ge besked om vem givarna var:

Angående Hedströms bok så står Åke och Irja för Åke Storå, kontorschef på Haldins och hans fru Irja, född Skog från Nykarleby, skomakare Skogs dotter mitt emot barnhemmet ungefär. De har säkert gett den åt någon med Nykarlebyanor. Annars dog Irja så sent som i somras, månadsskiftet juli–augusti, Åke dog för ett tiotal år sen.


Har någon förslag på vem Arne och Mirjam är?


Den 14 juni 2009 gick boken vidare och den 17 augusti kom svar på frågan vem Arne och Mirjam är.


Den 4 maj 2013 kom en komplettering:

Hej Fredrik
Jag sitter i vår lilla stuga i Dalarna och hittar på nätet din site! Även efterlysningar av ex. av MIN BARNDOMS OCH MIN UNGDOMS STAD.  
     Ser där att Mirjam, som var född Skog, dotter tll Elisabet (f. Ås) och skomakare Anders Skog fått boken av sin syster Irja med make Åke Storå och barn 1959 på sin 47-årsdag.
     Mirjam var min mamma och hette även Aune så jag tror att det står Aune Mirjam i boken.
     Mirjam gifte sig 1939 med min far Carl J. Sjöqvist och vi bodde i Bromsten i nordvästra Stockholm där de drev en bensinstation och bilverkstad.
    Första båten som for till Finland från Stockholm tidiga sommaren 1945 efter kriget, den tog mamma oss tre barn med på. Jag var då tre månader. Hon ville visa sin mamma sina barn som kommit på 40-talet. Med sig hade hon en stor koffert med livsmedel.  
    Jag tror att det är du som har de fina Jakobstadsadventsstjärnorna i dina fönster i Drottningholm. Jag har haft dylika men de har gått sönder vid flytt.
     Nu bor min familj på Ekerö, Älvnäs sen 37 år tillbaka.

Vänligen Ingrid Leander, som har många fina minnen från Nykarleby, då vi tillbringade somrarna där hos mormor.
(Inf. 2013-04-05.)


Henning Hellund, Stenungsund, 22 april:

Såg din förfrågan om ”lyckliga ägare” och jag har ett exemplar i min ägo. Det är ett EX Libris R.SUNDBERG. Innehåller också ett kuvert med fyra brev och ett tidningsurklipp (troligen Vasabladet 1959) en recension av boken, skriven av Joel Rundt.
     Brev 1: Den 2 oktober 1937 från Einar Hedström till Gustav Sundberg tackbrev för 1750 års karta (maskinskrivet)
     Brev 2 Svarsbrev från Gustav Sundberg till Einar Hedström 5 oktober 1937. (maskinskrivet)
     Brev 3: Den 11 juli 1942 från Gustav Sundberg till Einar Hedström Där han meddelar att han sänder en kopia av ett sjökort, Pass-Carta öfwer Norra Delen af BOTTEN-HAVET Stockholm 1797. (maskinskrivet)
     Brev 4: Den15 juli 1942 från Einar Hedström till Gustav Sundberg, där han tackar för sjökortet (handskrivet).
     Hittade boken i ett antikvariat i Skövde 1973.
     Själv är jag född i Nykarleby men flyttade som sexåring, efter vinterkriget, med min familj till Jakobstad och sedan vidare.


Lars-Erik Bergman
, Ljungaverk, 8 april:

”Jag vill meddela att jag har köpt boken, som fanns till salu på tradera, så nu har jag ett eget exemplar av ”Nykarleby, min barndoms och min ungdoms stad”. Det finns en notering:
         Göran Björklund
         1974
         AoO
Har du någon aning om vem Göran är?”

— Det har jag inte, men det finns en Göran Björklund omnämnd på två ställen: Här och här. Kan någon ge besked om det kan vara den förre ägaren?

Det kunde Lars Pensar (i maj 2013) och det visade sig vara samma person:

Göran var son till Maria Björklund, Josef Herlers syster. Han utbildade sig i skogsbranschen, skötte om de väldiga flottningsarbetena i norr, bodde en tid i Pello, sedan i Haparanda.”Greta
och John Backman, Nykarleby, 9 mars:

Köpt vid Nykarleby Bokhandel år 1972.
Marit Bodbacka (född Backman) meddelade.
2007
S:a 7
Kalle Åström
, Mariehamn, 22 dec: ”Visst har jag också boken, fick den av min far julen 1958, samma år som den gavs ut. Dessutom har vi också en som är häftad.”

Krister Johansson, Nykarleby, 10 dec: ”Jag är också lycklig ägare av Hedströms bok. Jag tror att den köptes från Åldringsvännernas lopptorg i Jakobstad.

PS. Nu i höst blev prästgården färdigmålad. På det införda fotot är endast väggytorna men inte fönstren målade. Tomten har också blivit gallrad, så nu ser det trevligt ut. D.S.”


Än är icke undrens tid förbi. Carl-Johan Eriksson, Nykarleby, gjorde ett riktigt loppisfynd: 50 cent för boken. 7 juli. [Bokens vidare öden.]

Jan Willman, Köping, 28 april. ”Min man har i sin ägo boken som han fått av sin mor Vailet Gleisner. Hälsningar och tack för en fantastisk hemsida om Nykarleby.” skrev Ann Christine Willman.

Mats Nyby, Jakobstad, 28 jan. ”Jag har ärvt den efter mina föräldrar.”

Carl-Johan Nygård, Nykarleby, 8 jan.2006
S:a 6

Manne och Elise Bergman, Nykarleby, 26 dec. Lars-Erik Bergman meddelade.

Roger Lindfors, Sollentuna, 16 dec.

Karl Wenelius, Jakobstad, 13 dec.

Tor-Björn Carlsson, Mariehamn, 10 dec. ”Inbundet i halvfranskt band av min far.”

Birgit Renvall, Nykarleby 26 februari. Alf Renvall meddelade och berättade samtidigt: ”Birgit kom ihåg att boken köpts av Appelgren (Einars fru Dagnys bror) som gick runt och sålde den.”

Ritva Ljung, Nykarleby 1 jan. Stig Haglund meddelade.2005
S:a 6

Jonas Haglund, Nykarleby 30 okt. Stig Haglund meddelade.

Ronny Haglund, Jakobstad 30 okt. Stig Haglund meddelade.

Märta Kronqvist, Nykarleby 29 sept. Anita Kronqvist meddelade.

Rudolf Olson, Nykarleby 26 sept. Stig Haglund meddelade.

Mats Björkstrand, Åbo 13 febr.

Ann-Christin Sjölund, Lemland 31 jan.2004
S:a 6

Lenna Björkman, Nykarleby 8 nov.

Harry Kvist, Stockholm 5 nov.

Margareta Leppinen, Vasa 25 okt.

Ronny Sjöblom, Nykarleby 7 juli.

Mats Blomqvist, Helsingfors 27 maj.

Inger Englund, Nykarleby 1 maj. [Ingers andra ex.]2003
S:a 8

Elias Holm, Nykarleby 30 juli.

Klara Mårtens, Stockholm 9 juni.

Håkan Genberg, Upplands Väsby 27 april.

Lars Pensar, Nykarleby 17 februari (3 ex.).

Stig Haglund, Nykarleby 12 febr. Se även 2008.

Leo Östman, Åbo 11 febr.1985
S:a 1
Fredrik Liljeström, Drottningholm 7 sept.

Inköpt för 100 mk vid Österbottens antikvariat i Vasa. Trodde inte mina ögon när jag såg boken på hyllan. 2008 fick jag ett ex. till.Bibliotek

British Library 2007-08-01
Depåbiblioteket i Kuopio 2003-12-25
Ekenäs (magasinerad) 2003-12-25
Finlands Arkitekturmuseum 09-06-08 (med i summeringen för 2009)
Helsingfors universitetsbibliotek
Jeppo
Karleby 2003-12-25 (2 ex.)
Kungliga biblioteket, Stockholm
Lunds universitetsbibliotek
Munsala
Nedervetil
Normens skola, Nykarleby. Meddelat av Lena Frilund 2004-12-04.
Nykarleby (3 ex.)
Oravais, 2005-07-11. Ann-Marie Löfdahl meddelade.
Pörtom
Terjärv
Umeå universitetsbibliotek
Vasa landskapsbibliotek 2003-12-07, Folke Holmström meddelade.
Vasa stadsbibliotek 2003-12-07, Folke Holmström meddelade.
Västerbottens museum, Umeå
Åbo 2003-12-25
Åbo universitets bibliotek
Riksdagens bibliotek, Finland
S:a 25Innehavare av Nykarleby stad 1620–1920 av V. K. E. Wichmann.
(Rev. 2024-05-01 .)